Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός του 2020 – Τι προβλέπει

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,6% το 2020 και ρυθμούς ανάπτυξης 2% φέτος και 2,8% το επόμενο έτος, προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται και η κοστολόγηση των μέτρων ελάφρυνσης στα 1,2 δισ. ευρώ για το 2020.

Στις παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία περιλαμβάνονται το επίδομα για νεογέννητα ύψους 2.000 ευρώ, η μείωση φορολογικού συντελεστή στο 9% και η αύξηση αφορολογήτου λόγω τέκνων, η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις και η μείωση του φόρου για μερίσματα.

Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός: Προσχέδιο γεμάτο με κρυφά χαράτσια

Το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Η τελική αποτίμηση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, εδώ.

Τι λέει η Κομισιόν

«Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλα τα σχέδια προϋπολογισμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις.

Η Επιτροπή θα υποβάλει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με όλα τα σχέδια προϋπολογισμών που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κανονισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.