Στην Ιαπωνία πεθαίνουν (κυριολεκτικά) στη δουλειά: 2.000 αυτοκτονίες, εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές από υπερωρίες

Μία 31χρονη η οποία άφησε την τελευταία της πνοή από εργασιακή εξουθένωση, αφού μέσα σε ένα μήνα αναγκάστηκε να δουλέψει 159 ώρες υπερωρία, είναι το τελευταίο θύμα του εργασιακού μεσαίωνα που έχει εγκαθιδρυθεί για τα καλά στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για την Miwa Sado, η οποία εργαζόταν στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας (ΝΗΚ). Από την ιατρική έρευνα που ακολούθησε τον θάνατο της 31χρονης αποκαλύφθηκε ότι αιτία του θανάτου της ήταν τα εξουθενωτικά ωράρια που αναγκαζόταν να υπομείνει.

Ο θάνατος της Sado έρχεται δύο χρόνια μετά από αντίστοιχο περιστατικό, με θύμα την 24χρονη Matsuri Takahashi, η οποία αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2015, μη μπορώντας να διαχειριστεί το στρες που της προκαλούσαν οι πολλές ώρες εργασίας. Τους μήνες πριν την αυτοκτονία της η Takahashi δούλευε περισσότερες από 100 ώρες υπερωρία κάθε μήνα. Είχε εκφράσει μάλιστα την απόγνωσή της στα social media, γράφοντας «θέλω να πεθάνω» και δηλώνοντας «σωματικά και πνευματικά συντετριμμένη».

Η αυτοκτονία της προκάλεσε μεγάλη διαμάχη στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση των εργαζομένων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Shinzō Abe να καταδικάσει μία εργασιακή κουλτούρα που αναγκάζει τους εργαζόμενους να εκτελούν αλλεπάλληλες υπερωρίας για να εκφράσουν την αφοσίωσή τους στην εταιρεία, πρακτική που εξάλλου δεν επιβεβαιώνεται ότι αυξάνει την παραγωγικότητα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιαπωνία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων εργαζομένων, καθώς υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους κινδυνεύει να πεθάνει από υπερεργασία. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.000 αυτοκτονίες λόγω των εργασιακών συνθηκών ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί από εγκεφαλικά, καρδιακή προσβολή και άλλα νοσήματα που σχετίζονται με την υπερεργασία. Σε απάντηση η κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει τις επιτρεπόμενες υπερωρίες σε “μόλις”… 100 ώρες τον μήνα!

Σύμφωνα με μελέτες οι Ιάπωνες εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από τους συναδέλφους τους σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιάπωνες εργαζόμενοι πήραν μόνο 8.8 ημέρες άδεια από αυτές που δικαιούνταν το 2015. Στο Hong Kong οι εργαζόμενοι πήραν όλες της ημέρες της άδειάς τους ενώ στη Σιγκαπούρη το 78% αυτών.

Ετικέτες