Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Με αύξηση 24% η Ελλάδα ήταν η χώρα της ΕΕ που παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατανάλωση αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής για την Ενέργεια, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, η εγχώρια κατανάλωση αερίου έφθασε στα 1,6 δισ κυβικά μέτρα, κατά 0,300 δισ. κυβικά μέτρα ή 24% πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου 2018. Εντυπωσιακή – όπως και σε όλη την Ευρώπη- ήταν η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου (LNG), με τη χώρα μας να αυξάνει τις εισαγωγές LNG κατά 120% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Το 49% των ελληνικών εισαγωγών LNG προήλθε από τη Νιγηρία.

Συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 126%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής του αλλά και της συρρίκνωσης του premium στην τιμή του LNG μεταξύ των ασιατικών αγορών και της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε την προσφορά ανταγωνιστικών φορτίων LNG προς τις διάφορες ευρωπαϊκές αγορές, με προέλευση κυρίως από τις ζώνες του Ατλαντικού και της Μέσης Ανατολής. Η άφθονη προσφορά LNG σε συνδυασμό με τον ηπιότερο χειμώνα επέτρεψε την πτώση των τιμών στις χονδρικές αγορές αερίου της Ευρώπης και τη μείωση της εξάρτησης από τις μεγάλες αποθήκες αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες. Συνέβαλε επίσης στην αύξηση ρευστότητας στα περισσότερα ευρωπαϊκά gas hubs, με το ολλανδικό hub , το ΤΤF, το οποίο κατά παράδοση έχει την υψηλότερη ρευστότητα, να αυξάνει το μερίδιό του στο πανευρωπαϊκό εμπόριο φυσικού αερίου.

Ας σημειωθεί πάντως ότι συνολικά στην ΕΕ, η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε σε δύο μόνον από τις έξι μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ, στην Γερμανία κατά 4% και στην Ισπανία κατά 1%., ενώ μειώθηκε στη Βρετανία κατά 13%, στην Ολλανδία κατά 8%, στη Γαλλία κατά 5% και στην Ιταλία κατά 2%. Η μεγαλύτερη μείωση , 19% σε ετήσια βάση καταγράφηκε στη Δανία και ακολουθούν η Λετονία με πτώση 16%, και η Εσθονία με πτώση 15%. Στις υπόλοιπες 17 χώρες- μέλη η μείωση της κατανάλωσης αερίου σε ετήσια βάση κυμάνθηκε μεταξύ 0,2% και 8,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σε απόλυτους αριθμούς η πτώση της κατανάλωσης μεταφράζεται σε 3,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στη Βρετανία, σε 1,2 δισ.κμ στην Ολλανδία, σε 0,9 δισ κμ στη Γαλλία, σε 0,4 δισ.κμ στην Ιταλία και σε 0,3 δισ.κμ στην Αυστρία. Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία η κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 1,2 δισ κμ το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η αλλαγή στην κατανάλωση αερίου ήταν κάτω από 0,2 δισ.κμ. Στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, σημειώθηκε αύξηση κατά 0,3 δισ.κμ.

Documento Newsletter