Σε 18 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Ραπίντ της Βιέννης επειδή έκανε τον ναζιστικό χαιρετισμό στη διάρκεια αγώνα.
Στον 39χρονο άνδρα είχε επιβληθεί αμέσως απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα μετά το περιστατικό αυτό που σημειώθηκε στις 13 Αυγούστου 2013 στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Ραπίντ και της Μέντλινγκ.
Ο άνδρας, που έχει επίσης ένα τατουάζ με τον αριθμό 88 –που παραπέμπει στον ναζιστικό χαιρετισμό «Χάιλ Χίτλερ»–, είχε καταδικαστεί το 2013 επειδή είχε ευχηθεί μέσω του Facebook «χρόνια πολλά» στον Χίτλερ.
Η αυστριακή νομοθεσία, που υιοθετήθηκε το 1947, και είναι από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη, απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ενέργεια που εμπνέεται από τον ναζισμό.
Όταν στην Ελλάδα είχε γίνει “μόδα” ο ναζιστικός χαιρετισμός…
Στην Ελλάδα από την άλλη, οι συναποτελούντες τη «σπορά των ηττημένων του 1945», κατά δήλωση του «Φύρερ» τους, βρίσκονται στη Βουλή τα τελευταία 5 χρόνια και αν δεν είχε μεσολαβήσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβρη του 2013 και το ογκώδες κύμα διαμαρτυρίας που πυροδότησε πιθανότατα δε θα είχε ασκηθεί καν ποινική δίωξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβρη του 2012 ο ναζιστικός χαιρετισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου στο φεστιβάλ νεολαίας της Χρυσής Αυγής μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
https://www.youtube.com/watch?v=yJLQw5qqxJw
Γεγονός ενδεικτικό για το ότι η ανοχή στη ρητορική και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είχε δημιουργήσει ένα κλίμα νομιμοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας, που εκφράστηκε μεταξύ άλλων με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Γιώργου Κατίδη και του Νότη Σφακιανάκη.
Άραγε με βάση τον αυστριακό ποινικό κώδικα πόσα χρόνια φυλακή θα συγκέντρωναν οι εικονιζόμενοι; (ανάμεσά τους και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς).