Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Αγίας Σοφίας – Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Αγίας Σοφίας – Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Nα τεθεί το ζήτημα της Αγίας Σοφίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή και να μην υπάρξει μόνο λεκτική καταδίκη της Τουρκίας ζητά η ελληνική πλευρά. 

Κατά τη διάρκεια  τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Καταδίκη της απόφασης Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ καταδίκασε πάντως την απόφαση Έρντογαν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και ζήτησε την ανάκλησή της. Η ελληνική πλευρά πρότεινε ακόμη πιο ισχυρή καταδίκη της Άγκυρας, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, αλλά η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η απόφαση μετατροπής του εμβληματικού μνημείου σε τέμενος «αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση». 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σλοβακία και Σουηδία υποστήριξαν το ελληνικό αίτημα, ενώ η Αυστρία ζήτησε ανοιχτά ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ύστερα από ελληνικό και κυπριακό αίτημα, εξάλλου, το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Επίσης, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου εάν στο ενδιάμεσο διάστημα η Τουρκία κλιμακώσει την προκλητική συμπεριφορά της, φωτογραφίζοντας ασφαλώς την προοπτική της επίκλησης του άρθρου 42 της Συνθήκης της ΕΕ.

Στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης

Σήμερα, εξάλλου, στην Αθήνα θα βρεθεί ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων.

Δεδομένου ότι οι επαφές πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, στο τραπέζι θα τεθούν τα συμπεράσματα αυτού, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Documento Newsletter