Στη …σέντρα βγάζει ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος την «Δικέφαλος ΑΕ.», για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο γήπεδο της ΑΕΚ και με απόλυτο τρόπο διαβεβαιώνει ότι η δημοτική αρχή παραμένει σταθερή στις απόψεις της για την, υπό προϋποθέσεις, ανέγερσή του. Ο δήμαρχος τονίζει πως κανείς δεν μπορεί να μπλοκάρει το νέο γήπεδο από τη στιγμή που η εταιρεία καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα και εγκρίσεις, κάτι που, ωστόσο, ακόμη αναμένεται.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γ. Καλαμπόκης, διευκρίνισαν σε συνέντευξη Τύπου ότι οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν μια μη εγκεκριμένη προμελέτη – αντί της οριστικής – για το έργο υπογειοποίησης του δρόμου που συνοδεύει το γήπεδο «Αγία Σοφία» και καλούνται από την εταιρεία να την εγκρίνουν, χωρίς να έχουν ούτε τα απαραίτητα έγγραφα αλλά ούτε και την αρμοδιότητα να το πράξουν καθώς, όπως εξήγησαν, ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.
Διευκρινίζουμε ότι για να εκδοθεί μια άδεια δόμησης, ο ιδιώτης απευθύνεται στο Δήμο για να του βεβαιώσει που βρίσκεται η στάθμη (υψόμετρο) του δρόμου, από την οποία μετριέται το ύψος του κτιρίου. Στην περίπτωση του γηπέδου, δεν ζητήθηκε βεβαίωση υφιστάμενου υψομέτρου. Υποβλήθηκαν νέες υψομετρικές μελέτες που δείχνουν διαφορετικά υψόμετρα δρόμων από τα σημερινά, λόγω της προβλεπόμενης υπογειοποίησης των δρόμων που σχεδιάζει η Δικέφαλος και πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια.
Το «όχι» του δήμου στην έγκριση των υψομετρικών μελετών των οδών που θα τροποποιηθούν, στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και Δικεφάλου, με τα πνεύματα να οξύνονται επικίνδυνα και να οδηγούν στον ξυλοδαρμό του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Πάνου, «από 10 φερόμενους ως οπαδούς της ΑΕΚ», κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο καιρό, σημειώνεται μπαράζ βανδαλισμών σε δημοτικά κτίρια και αυτοδιαχειριζόμενες δομές, όπως ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος «Στρούγκα» και ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
Οι εξελίξεις αυτές ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δημιουργούν έναν κύκλο αποποίησης και απόδοσης ευθυνών μεταξύ Δήμου, «Δικέφαλος Α.Ε.» (συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη), Περιφέρειας Αττικής και Υπουργείου Περιβάλλοντος. Καταθέτοντας την οπτική του δήμου για τις εξελίξεις, ο κ. Καλαμπόκης ανέφερε την Τρίτη, ότι τον Αύγουστο του 2014, η Δικέφαλος υπέβαλε στο Δήμο, υψομετρικές μελέτες για έγκριση. Ο Δήμος ζήτησε επιπλέον στοιχεία και εγκεκριμένη μελέτη του έργου της υπογειοποίησης, χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση.
Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, η Περιφέρεια παρέλαβε από τη «Δικέφαλος» την προμελέτη και τη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά δεν προχώρησε στην έγκρισή τους. Απαντώντας ο κ. Καλαμπόκης σε ερώτηση του Documento, εξέφρασε την απορία του για την αδράνεια που επιδεικνύει η εταιρεία: «Σε αυτά τα 2,5 χρόνια γιατί δεν έχει προχωρήσει η οριστική μελέτη;». Μάλιστα, πηγές του δήμου σχολίαζαν στο περιθώριο της συνέντευξης, ότι, «αντί η εταιρεία να πιέζει την Περιφέρεια να προχωρήσει στις εγκρίσεις, πιέζει το δήμο να προχωρήσει σε ενέργειες που δεν μπορεί να κάνει».
Στη συνέχεια, στις 25 /10/ 2016, η Δικέφαλος υπέβαλε εκ νέου τις υψομετρικές μελέτες για έγκριση και λίγες μέρες μετά (8/11/2016), ο Δήμος υπέβαλε ερώτημα στην Περιφέρεια ζητώντας την εγκεκριμένη μελέτη του έργου. Τελικά, στις 15/11/2016, η Περιφέρεια έστειλε μια μη εγκεκριμένη προμελέτη. Παράλληλα, ο Δήμος υπέβαλε στα τέλη Νοεμβρίου ερώτηση στο ΥΠΕΝ για την αναγκαιότητα τροποποίησης και του ρυμοτομικού σχεδίου. Το ΥΠΕΝ απάντησε ότι, προκειμένου να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό, απαιτείται οριστική εγκεκριμένη μελέτη και ότι για την τροποποίηση των υψομέτρων αρμόδια είναι η Περιφέρεια.
Αμέσως μετά την απάντηση του ΥΠΕΝ, ο Δήμος απάντησε στη Δικέφαλος, γεγονός που στάθηκε η αφορμή πυροδότησης των επεισοδίων που εκτυλίσσονται στη Ν.Φιλαδέλφεια. «Λύσεις για όλα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει διάθεση και, φυσικά, χρήματα», είπε ο δήμαρχος, αποσαφηνίζοντας ότι «για να μπορέσει να βυθιστεί το γήπεδο, απαιτεί παραπάνω χρήματα». Εξήγησε δε, ότι μεταξύ των βασικών αιτημάτων του δήμου είναι ή κατάργηση της πρόβλεψης του Ρυθμιστικού, για παραχώρηση έως και του 5% του άλσους για αθλητικές εγκαταστάσεις, η τροποποίηση του ύψους του γηπέδου, ώστε να εξασφαλίζεται η αρμονική γειτνίαση με τον προσφυγικό συνοικισμό, η επαρκής χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και η παραχώρηση της κυριότητας ολόκληρου του άλσους στον δήμο, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.