Στη Θεσσαλονίκη πεθαίνουν και οι κλινικάρχες θησαυρίζουν

Στη Θεσσαλονίκη πεθαίνουν και οι κλινικάρχες θησαυρίζουν

Στο «και πέντε» η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, με παχυλή αποζημίωση που κατά τα φαινόμενα θα ξεπερνάει και το διπλάσιο της τιμής των κλινών

Μπροστά στην απόλυτη κόλαση βρίσκονται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Το βάρος στον πόλεμο της πανδημίας το σηκώνει ένα ΕΣΥ κουρασμένο και αποδεκατισμένο. Ενα ΕΣΥ που το άφησαν συνειδητά χωρίς θωράκιση. Αφού εξαντλήθηκαν σε επικοινωνιακά σόου πλασάροντας την πλάνη ότι γίνονται προσλήψεις και ανοίγουν ΜΕΘ, κάτω από ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες, με τον κόσμο να πεθαίνει, κάλεσαν τον ιδιωτικό τομέα να διαθέσει κλίνες. Απροετοίμαστοι για την πανδημία, οι κλινικάρχες αρνήθηκαν να βοηθήσουν επικαλούμενοι αδυναμία, καταδεικνύοντας ότι μόνο ένα θωρακισμένο ΕΣΥ θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος αυτού του πολέμου.

Η εντολή επίταξης δύο ιδιωτικών κλινικών για απλές κλίνες Covid που υπέγραψε το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας ήταν μονόδρομος υπό το ερώτημα αν θα προλάβουμε ένα «ελληνικό Μπέργκαμο». Αναμένεται η ΚΥΑ με την οποία θα ορίζεται η αποζημίωση που θα καρπωθεί ο ρίψασπις στη μάχη της δημόσιας υγείας ιδιωτικός τομέας. Για να διαπιστώσουμε όλοι αν πράγματι θα αποζημιωθούν με διπλάσια από τη νόμιμη τιμή, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι το «μπαγιόκο» που θα πληρώσει το δημόσιο ταμείο, όλοι εμείς δηλαδή, θα είναι περί τα 1.600 ευρώ ανά κλίνη.

Δεν άκουσαν τους γιατρούς

Και όμως, οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι υπόλοιποι φορείς στην υγεία είχαν προειδοποιήσει απαιτώντας άμεσες λύσεις και επίταξη κλινικών από τις 24 Μαρτίου στη μοναδική (διαδικτυακή) συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τότε επαναφέρουν διαρκώς το αίτημα: είτε με ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν είχε διαφανεί το φούσκωμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας είτε στην απεργία της 15ης Οκτωβρίου ή ακόμη στην πρεμιέρα του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο, όταν η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης ήταν ήδη άσχημη.

Μία λέξη αντιστοιχεί στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έτσι όπως την περιγράφουν οι γιατροί που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη κατά του κορονοϊού: «κόλαση». Οι κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλέον δυσεύρετες και οι γιατροί της πρώτης γραμμής είναι κατάκοποι και αποδεκατισμένοι παρά την πολύτιμη αρωγή που δέχονται από εθελοντές συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων, καθώς η υπεύθυνη πολιτεία δεν φρόντισε να ενδυναμώσει το ΕΣΥ με νέες ΜΕΘ και ικανό αριθμό προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού.

«Είναι πολυτέλεια να λέμε ότι δεν μπορεί ο οφθαλμίατρος να κουράρει τον ασθενή με Covid. Το θέμα είναι ότι και με όλους αυτούς δεν φτάνουν. Σήμερα στο Παπανικολάου χρειάζονται 650 νοσηλευτές και υπάρχουν μόνο 400» επισημαίνει η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπανικολάου, για την «πολεμική» κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

«Είμαστε σε πόλεμο»

«Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο επειδή δεν έγινε κάτι. Αν είχε προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, αν είχε επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε μπει σε κρατικό σχεδιασμό, δεν θα ήμασταν σε αυτό το σημείο» λέει ο Χρήστος Καραχρήστος, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και ειδικευόμενος πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ενδεικτική της κυβερνητικής εγκληματικής ολιγωρίας είναι η τρομακτική αποστροφή των γιατρών του δοκιμαζόμενου νοσοκομείου Παπανικολάου σε επιστολή τους πριν από λίγες ημέρες: «Μη μας υποχρεώνετε να μπούμε στο τραγικό δίλημμα της επιλογής ασθενών».

«Αυτήν τη στιγμή σχεδόν η πλειονότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε Covid. Υπάρχουν περιστατικά και στην Κατερίνη και στον Πολύγυρο που περιμένουν διασωληνωμένα μέχρι να ανοίξει το επόμενο κρεβάτι» τονίζει ο Xρ. Καραχρήστος, με τον οποίο συμφωνεί απόλυτα και η Ελ. Σιώτου: «Οταν ακούμε ότι άδειασαν μια δυο κλίνες συμβαίνει είτε στη σπάνια περίπτωση που κάποιος αποσωληνώθηκε είτε επειδή πέθανε ο ασθενής».

Οι άλλοι ασθενείς

«Εχουν γεμίσει οι ΜΕΘ Covid και δεν υπάρχουν γενικής χρήσης ΜΕΘ» δίνει και την άλλη, εξίσου επικίνδυνη διάσταση της αμείλικτης πραγματικότητας ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών του ΑΧΕΠΑ. «Ολοι έχουν εμπλακεί στην αντιμετώπιση ασθενών με Covid, αφού πρακτικά όλα τα τμήματα του νοσοκομείου εκτός από δύο πτέρυγες γεμίζουν με ασθενείς Covid».

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πλέον «μονοθεματικά» και τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται είναι τα επείγοντα. «Παρακαλάμε για τους δικούς μας ανθρώπους να μη χρειαστούν κάτι, μη συμβεί ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό» λέει η Ελ. Σιώτου και συμπληρώνει: «Εκλεισαν σχεδόν όλες οι κλινικές κι έχουν παραμείνει μόνο δύο κτίρια. Το ένα δεν το αγγίζουμε γιατί είναι η μεγάλη αιματολογική κλινική με τους μεταμοσχευμένους και τις λευχαιμίες και προσπαθούμε να μη συμβεί τίποτε εκεί μέσα. Στο νέο κτίριο υπάρχουν δύο κλινικές όπου εκεί στοιβάζονται οι υπόλοιπες 27 κλινικές».

«Δεχόμαστε ασθενείς Covid και nonCovid μόνο τις μέρες γενικής εφημερίας. Για τους δεύτερους μειώνονται συνεχώς οι διαθέσιμες κλίνες. Σήμερα θα κλείσει η μισή παθολογική κλινική για να γίνει κι αυτή τμήμα Covid-19» λέει ο Χρ. Καραχρήστος. «Οταν ένα χειρουργείο αναβάλλεται λόγω έλλειψης μονάδας εντατικής θεραπείας δεν είναι επιλογή ασθενή;» καταλήγει, αποτυπώνοντας το δράμα της Θεσσαλονίκης.

Documento Newsletter