Στη φυλακή παραμένουν Ηριάννα και Περικλής – Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Στη φυλακή παραμένουν Ηριάννα και Περικλής – Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Απορρίφθηκε και η δεύτερη αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής για την Ηριάννα και τον Περικλή, καθώς η Έδρα υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση. “Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του” δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες από τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο. Το σύνθημα “ες ες μπάτσοι-δικαστές” δονεί την αίθουσα ενώ εκτοξεύτηκαν καρέκλες και άλλα αντικείμενα προς την έδρα. 

Αυτή την ώρα η κατάσταση έχει εκτονωθεί με ομάδα νεαρών να παραμένει έξω από το Εφετείο φωνάζοντας συνθήματα για την απελευθέρωση της Ηριάννας. Γύρω τους υπάρχει αστυνομικός κλοιός.

Δηλώσεις του Θ. Μαντά (συνηγόρου Ηριάννας):

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία.

Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην ΗΡΙΑΝΝΑ για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι’ αυτή τη νέα κοπέλα, γι’ αυτή τη νέα επιστήμονα». 

Δήλωση Κοντονή για Ηριάννα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.

Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήττεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη

Ανακοίνωση για την απόρριψη των αιτήσεων από Ηριάννα και Περικλή εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν, για δεύτερη φορά, οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης.

Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους».  


Νωρίτερα στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας:

Για μεν την Ηριάννα δεν “είδε” ανεπανόρθωτη βλάβη, παρά το γεγονός ότι παραμένοντας στη φυλακή επί την ουσίας χάνει την δουλειά της και πάει τραγικά πίσω την καριέρα της στο Πανεπιστήμιο.

Για δε τον Περικλή δεν “είδε” κίνδυνο υγείας, παρά το σοβαρό νόσημα από το οποίο πάσχει και επιβάλλει καθαρό περιβάλλον κι απομάκρυνση από χώρο καπνιζόντων, όπως είναι οι φυλακές.

“Είδε” αντίθετα ο κ. εισαγγελέας “έντονη αντικοινωνικότητα” λόγω της κατηγορίας που αποδίδεται, χωρίς να εξηγεί γιατί αυτή του η “κρίση” καθιστά τα δύο νέα αυτά παιδιά ύποπτα φυγής ή και τέλεσης νέων αδικημάτων ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση του εγκλεισμού τους στις φυλακές.

Αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ η αίθουσα γέμισε και πάλι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Θεόδωρος Μαντάς (συνήγορος Ηριάννας) ενώπιον του δικαστηρίου: Εγώ δεν αγορεύω με τους αστυνομικούς με τις ασπίδες μπροστά μου, δεν είναι αυτή εικόνα.

Πρόεδρος : Ας περάσουν οι αστυνομικοί στον διάδρομο…

Αγορεύοντας στη συνέχεια ο κος Μαντάς, κατά την επανάληψη της διαδικασίας, και απαντώντας και στο σκεπτικό της απορριπτικής εισήγησης του εισαγγελέα Γ. Γεράκη, υποστήριξε:

* Η υπόθεση της Ηριάννας κατέστη αφορμή για να κλονιστεί η βαθύτατη πίστη μου στο Κράτος Δικαίου και στο σύστημα απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης, είπε ιδιαίτερα φορτισμένος ο κος Μαντάς, που έκανε έκκληση στο δικαστήριο «με γενναιότητα ψυχής, να αποδεχτεί την αίτηση της Ηριάννας ανοίγοντας της όχι μια πόρτα στην κοινωνία, αλλά μια πόρτα στη ζωή».

* Κάνοντας μια αναδρομή στα παράλογα αυτής της υπόθεσης που κατέληξε σε καταδίκη της Ηριάννας, επισήμανε ότι:

* Εδώ είναι το Δίκαιο σε αυτές τις αίθουσες, όχι πάνω από τα χαρτιά…

* Την συσχέτισαν -είπε, μεταξύ άλλων, στο Δικαστήριο- με 18 μέλη των Πυρήνων που οι εννιά έχουν αμετάκλητη αθώωση , πέραν του ότι η Ηριάννα δεν έχει σχέση με κανένα τους.

* Τι σημαίνει δηλαδή το «αντικοινωνική συμπεριφορά;», γι’ αυτήν την κοπέλα που σύσσωμο έχει ξεσηκωθεί το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο;

* Όταν τάχθηκε στο πλευρό της η κοινότητα των βιολόγων;

* Οι δικαστές που την έστειλαν στο εξωτερικό για συνέδρια δεν είχαν δει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης της; Έχω τέτοιες δικαστικές κρίσεις, τρεις έχω, που εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικ της πράξης.

* Δεν έχει ύστερα σημασία η μειοψηφία που δέχτηκε το αίτημα αναστολής στο προηγούμενο δικαστήριο, με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνεία…; Και που μιλά για ασφάλεια Δικαίου;

* Το τεκμήριο αθωότητας δεν είναι ένα εύπλαστο υλικό, ούτε διαμορφώνεται και διαπλάθεται κάθε φορά σε μια δικονομική διαδρομή. Αίρεται μόνο με την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, παραμένει ισχυρό έως ότου τελεσιδίκως κριθεί.

* Αν δεν συνιστά βλάβη ο αποκλεισμός από το Διδασκαλείο, όλοι υπήρξαμε φοιτητές και ξέρουμε, τότε τι συνιστά;

* Αν δεν εμφανιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου βρίσκεται εκτός πίνακα μοριοδότησης, δεν μπορεί πλέον να διδάξει… δεν μπορεί να υπάρξει διδακτορική διατριβή χωρίς την ενασχόληση στο Διδασκαλείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΡΑΤΗΣΗ

Υποστήριξε, ειδικότερα στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας :

Για την Ηριαννα: “Δεν προέκυψαν νεότερα γεγονότα για τη νέα αίτηση. Τα λεχθέντα περί τεκμηρίου αθωότητας κάμπτονται όταν έχει εκδοθεί πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση …Η οριακή πλειοψηφία στην απόρριψη της προηγούμενης αίτησης της δεν έχει επίδραση εδώ

Η έντονη αντικοινωνικότητα εξακολουθεί να υφίσταται… Δεν απεδείχθη ανεπανόρθωτη βλάβη …Δυσχέρειες έχει, αλλά μπορεί να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα σχετικά με τη διατριβή της. Δεν αποτελεί υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, θα θεραπευτεί στο μέλλον.”

Για τον Περικλή : “Δεν υπήρξε καμία επιδείνωση της υγείας του ,που είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ζητά αναστολή εκτέλεσης ποινής … Θεμελιωτικός λόγος νεότερος δεν προέκυψε …Υπάρχει βέβαια το γενικότερο αίσθημα της θλίψεως του νέου αυτού ανθρώπου γιατί αντιμετωπίζει το φάσμα της έκτισης μιας ποινής… πρόκειται όμως για μια εμπλοκή που εμφανίζει έντονη αντικοινωνικότητα, αυτό δεν αναιρείται…

Να απορριφθεί η αίτηση ως αβάσιμη .

‘Η ελευθερία δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος , δεν το ανέχεται ο πολιτισμός μας”, επισήμανε ο συνήγορος του Περικλή, Ν.Δαμασκόπουλος.

Αναμένεται η αγόρευση του συνηγόρου της Ηριάννας, Θεόδωρου Μαντά.”

Η απολογία της Ηριάννας

Με «σπασμένη» φωνή αλλά με σταθερό λόγο ξεκίνησε την απολογία της η Ηριάννα στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου όπου εκδικάζεται από το πρωί η αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων.

«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει

και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου…

Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου.

Μοναδικό επιχείρημα είναι ένα dna που η επιστημονική του ορθότητα αμφισβητείται εδώ και χρόνια… Πήγα με πολύ καλή πίστη στο πρωτόδικο, πίστευα ότι η επιστημονική αμφισβήτηση λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου… όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ μου αλλά αγνοήθηκε πλήρως ….το αμφισβητούν 250 επιστήμονες…

Και βρίσκομαι πέντε μήνες στη φυλακή και ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου κι όσα έχτισα τα τελευταία εννέα χρόνια καταστρέφονται , οι κόποι μου όλοι…

Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο, το όνειρό μου, να κάνω το Πανεπιστήμιο τόπο εργασίας μου… Ανήκω στον διδακτικό χώρο του Πανεπιστημίου, είναι πολύ ανταγωνιστικός χώρος . Και τώρα, από το πουθενά, έχω πέσει σε μια αδράνεια, όχι μόνο με έκριναν ένοχη αλλά με έβαλαν και στη φυαλκή… Από το πουθενά είμαι επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει… 4,5 χρόνια είχα περιοριστικούς όρους κι έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. ΟΙ συνάδελφοί μου προχωράνε κι εγώ σε ένα χρόνο δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο κι είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ , μέχρι τότε θα έχουν χαθεί όλα τα αποτελέσματα των κόπων μου… Ευελπιστώ να δώσετε μια λύση σε αυτό που ζω…

Πρόεδρος: Πως βρέθηκε αυτό το αποτύπωμα;

Ηριάννα : Από το 2013 είχαμε ζητήσει μαζί με τον εισαγγελέα να μας δώσουν αυτό το δείγμα να το επανελέγξουμε

Πρόεδρος: Και δεν έχετε σχέση με τέτοιους χώρους;

Ηριάννα : Με ποιους χώρους; Δεν έχω σχέση με όπλα δεν τα έχω δει στη ζωή μου… δεν έχω ούτε σκοπεύω να αποκτήσω … σας είπα. κρίθηκα ένοχη για μια φιλική επίσκεψη όπου δεν ήμουν καν εκεί…

Πρόεδρος : Πάντως έχετε πολλούς φίλους απ’ ό,τι βλέπω

Μαντάς: Είναι το μισό Καποδιστριακό εδώ…

Πρόεδρος : Καπιδιστριακό είναι όλοι αυτοί;

Εισαγγελέας: Θα χαθεί το διδακτορικό σας αν καθίσετε μέσα μέχρι το εφετείο;

Ηριάννα: Το διδακτορικό μου είναι ένα προσόν για να συνεχίσω να εργάζομαι πάνω στο αντικείμενο μου…

Οι μάρτυρες υπεράσπισης

Ήταν ήταν όλη την ώρα στο Πανεπιστήμιο”, είπαν για την υποψήφια διδάκτωρ του ΕΚΠΑ. “Είναι αφοσιωμένη στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, αυτή είναι η επιλογή της ζωής της”. Είναι πολύτιμη για τους μαθητές και τους συναδέλφους της …. Είναι μόνο κάποια από τα λόγια που ακούστηκαν από τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Εκτός από τους αλληλέγγυους στο ακροατήριο βρίσκονται και πολλοί πανεπιστημιακοί.

Τι είπαν οι μάρτυρες

Σπυριδούλα Μπέλα, καθηγήτρια ΕΚΠΑ:

Γνωρίζω την Ηριάννα από το 2010…σε πρώιμο στάδιο παρέμεινε η διατριβή της λόγω του εγκλεισμού της… εξαιρετική διδάσκουσα ως υπότροφος, τελείωσε πρώτη το μεταπτυχιακό της, αλλά τώρα δεν μοριοδοτείται… τα μόρια μεταφράζονται σε εργασία και βιοπορισμό… Είναι ένα εξαιρετικό άτομο, ανταποκρίνεται πλήρως στο προφίλ των ανθρωπιστικών σπουδών ,έχει μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και είναι εξαιρετική επιστήμονας… η γνώμη μου η καλύτερη… πολύ ανταγωνιστικός ο χώρος και τώρα πια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της φυλάκισης της… στον επόμενο κύκλο που ξεκινάει τον Δεκέμβριο αν είναι ελεύθερη θα μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά της. Τώρα έχει τα μόρια ,βρίσκεται στον πίνακα… αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολή της σήμερα θα είναι έως αδύνατον να μπορέσει να συνεχίσει εάν χάσει ένα έτος…”¨.

Συνήγορος: Είναι επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο ;

Μάρτυρας: Κάθε άλλο

Έτερη καθηγήτρια γλωσσολογίας η Αμαλία Μόζερ υποστήριξε στην κατάθεση της για την Ηριάννα :

“Έχει επιστημονικές ιδέες, δέχεται καθοδήγηση ,πάρα πολύ συνεργάσιμη και πολύ καλή στη διδασκαλία… αν παραμείνει στη φυλακή διακόπτεται η έρευνα της …είχαμε ζητήσει άδεια για να την επισκεπτόμαστε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε σταθερή βάση πχ. τον Σεπτέμβριο την είδα μόνο μια φορά για να την βοηθήσω υποτίθεται στο θεωρητικό μέρος της διατριβής της . Η έρευνα η βιβλιογραφική πρέπει να γίνει από την ίδια κι αυτό είναι αδύνατον στη φυλακή …περιμένουν κι άλλοι στη σειρά κι τα πράγματα με τα διδακτορικά όσο πάνε και δυσκολεύουν… η μοριοδότηση βασίζεται σε πολύ αυστηρά κριτήρια. Σήμερα είναι στον πίνακα προσληφθεισομένων, αλλά αν δεν γίνει δεκτή η αποφυλάκιση τώρα ,για την επόμενη διδακτική χρόνια είναι απίθανο να είναι σε καλή θέση…

Συνήγορος (Θεόδωρος Μαντάς): στη Νομική εξ αποστάσεως διδακτορικό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί …συμβαίνει κάτι ανάλογο στο δικό σας πρόγραμμα;

Μάρτυρας: Ασφαλώς, είναι ίδια η κατάσταση, είναι απαραίτητη η παρουσία στις βιβλιοθήκες …η συνεχής ανατροφοδήτηση που γίνεται μέσα από την επαφή.

Μάλιστα σε αυτό ο σημείο ο κύριος Μαντάς επικαλέστηκε και το σκεπτικό του δικαστικού βουλεύματος που ήρε τους περιοριστικούς όρους για να ταξιδέψει η Ηριάννα στο εξωτερικό στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος

Μάρτυρας: Η Ηριάννα είναι από τους ανθρώπους που τους βλέπεις συνέχεια στο Πανεπιστήμιο…

Στη συνέχεια εξετάστηκε η Όλγα Δήμα , συνάδελφος και φίλη της Ηριάννας:

“Ζούσαμε στην κυριολεξία στο Πανεπιστήμιο, εργαζόμαστε μαζί στο διδασκαλείο, σήμερα δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα δεδομένα που είναι απαραίτητα… έχει ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Από τη φυλακή δεν μπορεί να κάνει τίποτε και θα υποχωρήσει στον πίνακα μοριοδότησης… Είναι απόλυτα αφοσιωμένη στον στόχο της, διαβάζει ατέλειωτες ώρες …αυτή είναι που με τις ιδέες της και τις γνώσεις συμβάλλει στην δημιουργία του διδακτικού υλικού, σκέφτεται πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό της….

Ετικέτες

Documento Newsletter