Στη φυλακή ο «άριστος» κουμπάρος του Μητσοτάκη

Στη φυλακή ο «άριστος» κουμπάρος του Μητσοτάκη

«Αριστεία». Ενας όρος και μια έννοια πάνω στην οποία έχει επενδύσει ιδιαιτέρως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την υποτιθέμενη ποιοτική τους διαφορά.

Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παύει στιγμή να προβάλλει τους «άριστους» συνεργάτες του, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η είδηση της φυλάκισης ενός ισχυρού τοπικού επιχειρηματία στη Λάρισα. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε τοπικό επιχειρηματία, αλλά για πρώην τοπικό στέλεχος της ΝΔ και μάλιστα κουμπάρο του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρουμε αν ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται με αυτή την έννοια την «αριστεία», εντούτοις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν και με ποιον τρόπο θα τοποθετηθεί δημόσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δικαστικές περιπέτειες του κουμπάρου του.

Η κουμπαριά

Η αιτία που ο Γιώργος Μαλάκος οδηγήθηκε στη φυλακή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας είναι ότι κηρύχθηκε ένοχος «κατά πλειοψηφία, για την πράξη της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε στη Λάρισα, το 2006». Παράλληλα, στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί τρία έτη.

Το Documento απέστειλε ερώτημα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να απαντηθεί γιατί η ΑΑΔΕ μολονότι είχε έννομο συμφέρον «δεν παρευρέθηκε ως πολιτική αγωγή στη δίκη». Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΑΑΔΕ επικοινώνησε μαζί μας και μας ανέφερε πως «σε ποινικά δικαστήρια δεν παρευρίσκεται το δημόσιο ως πολιτική αγωγή», καθώς και ότι «η ΑΑΔΕ παρέστη στη δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, το ερώτημα που υποβάλαμε στην ΑΑΔΕ προκάλεσε αναταραχή και οδήγησε σε υπηρεσιακό σημείωμά της προς το ΣΔΟΕ Λάρισας, ζητώντας να ενημερωθεί για την αιτία που το ΣΔΟΕ δεν παρευρέθηκε ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Εύλογο όμως παραμένει το ερώτημα πώς γίνεται σε ένα δικαστήριο όπου κρίνεται αν έχει πραγματοποιηθεί έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ή όχι να μην παρίσταται το δημόσιο. Κι αυτό επειδή σε περιπτώσεις έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων το δημόσιο έχει έννομο συμφέρον, αφού υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη γι’ αυτό.

Στο άκουσμα της είδησης η Λάρισα «ξαφνιάστηκε» κι αυτό γιατί η κουμπαριά του κ. Μαλάκου με τον κ. Μητσοτάκη είναι γνωστή σε όλους. Και μάλιστα όχι μόνο στη Λάρισα, αφού η κουμπαριά έχει γνωστοποιηθεί και σε εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα «Το Βήμα», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πάντρεψε το 2006 τον Γ. Μαλάκο με την Κατερίνα Ζησοπούλου, πρώην εκδότρια της εφημερίδας της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυκας».

Πέρα όμως από την κουμπαριά, ο κ. Μαλάκος ήταν πολύ προβεβλημένο πρόσωπο στη Λάρισα. Είναι ένας εκ των δύο ιδρυτών –μαζί με τον αδερφό του– και εκ των βασικότερων μετόχων της κατασκευαστικής εταιρείας ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ, που ήταν από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Λάρισας και η σημαντικότερη κατασκευαστική εταιρεία της πόλης. Ιδρύθηκε το 1994 και στο παρελθόν ανέλαβε την κατασκευή μεγάλων ιδιωτικών έργων. Συγκεκριμένα η ΛΑΜΚΟ, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, έχει κατασκευάσει εννιά πολυκαταστήματα στα Ιωάννινα και στη Λάρισα, πέντε ξενοδοχεία, δύο κέντρα διασκέδασης, τρία βιομηχανικά κτίρια καθώς και δεκαπέντε συγκροτήματα γραφείων και κατοικιών στη Λάρισα.

Η κατάρρευση της ΛΑΜΚΟ

Η ΛΑΜΚΟ όμως αντιμετώπισε έντονα οικονομικά προβλήματα κι έτσι κατέστη μεγαλοοφειλέτης του δημοσίου. Οπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας eleftheria.gr, σε λίστα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου που δημοσίευσε το 2016 η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων φιγουράρει η «Λάμκο Κατασκευαστική» με οφειλές προς το δημόσιο ύψους 8,9 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η είδηση δεν σόκαρε την τοπική κοινωνία, αφού η οικονομική δυσπραγία της ΛΑΜΚΟ είχε γίνει γνωστή από το 2009. Σε πλήθος δημοσιευμάτων εκείνης της εποχής –όπως της ιστοσελίδας euro2day.gr– διαβάζουμε ότι «τα προβλήματα άμεσης ρευστότητας της ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ επιτάθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους μήνες λόγω αφενός της κρίσης και αφετέρου της καθυστέρησης ανάθεσης της εμπορικής εκμετάλλευσης του εμπορικού κέντρου Ολύμπια που ανέγειρε η εταιρεία έξω από τη Λάρισα». Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που ανέφερε πως υπήρξε πρόθεση της ΛΑΜΚΟ για υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, με αποτέλεσμα «κάποιοι από τους δεκάδες προμηθευτές της ΛΑΜΚΟ να σπεύσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να σφραγίσουν επιταγές».

Η εταιρεία έσπευσε να εκδώσει μια λακωνική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης της εταιρείας και η σχετική ανυπόστατη πληροφορία πλήττει το κύρος της αλλά και την εν γένει δράση της, η οποία διασυνδέεται ευθέως τόσο με εκατοντάδες προμηθευτές της όσο και με δύο χιλιάδες εργαζόμενούς της». Τελικά η ΛΑΜΚΟ δεν κατόρθωσε να αντεπεξέλθει τις δυσκολίες, αφού πλέον δεν υφίσταται, όπως άλλωστε διαβάζουμε και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Κέρδος» στο οποίο αναφέρεται πως «στη Λάρισα έκλεισε η κατασκευαστική ΛΑΜΚΟ».

Πλειστηριασμοί και δάνεια

Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εκεί για τον Γ. Μαλάκο και την άλλοτε κραταιά εταιρεία του, αφού, όπως αναγράφεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας thessaliaeconomy.gr στις 27 Μαρτίου 2017, έξι διαμερίσματα «ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας ΛΑΜΚΟ ΑΤΕ βγάζει σε πλειστηριασμό η Alpha Bank για οφειλή της επιχείρησης προς την τράπεζα ύψους 250.000 ευρώ». Τα έξι ακίνητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αποτελούν αυτοτελείς, ανεξάρτητες, οριζόντιες ιδιοκτησίες σε δύο πολυώροφες οικοδομές στην περιοχή Αγίων Αναργύρων στην πόλη του Βόλου. Ολα πλειστηριάζονται στην εμπορική τους αξία, με τιμές εκκίνησης που κυμαίνονται από 75.000-85.000 ευρώ το καθένα, ανάλογα με το εμβαδόν τους».

Ενα ακόμη ενδιαφέρον περιστατικό αναφορικά με την «απήχηση» που είχε ο Γ. Μαλάκος στην τοπική κοινωνία αναδεικνύεται από ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Λάρισας Κατά των Πλειστηριασμών που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο: «Σήμερα στο ειρηνοδικείο δεν υπήρξε προσέλευση από την πλευρά του κινήματος λόγω του ότι πλειστηριαζόταν ακίνητο γνωστής εταιρείας στον χώρο των κατασκευών, η οποία (ΛΑΜΚΟ) έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες της περιοχής μας. Οι λίγοι που ήμασταν ζητήσαμε από τους συμβολαιογράφους να προχωρήσουν τη διαδικασία μόνο για το συγκεκριμένο ακίνητο και όχι τα υπόλοιπα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρωτοβουλία, που καταλήγει λέγοντας ότι τελικά πραγματοποιήθηκαν όλοι οι πλειστηριασμοί. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανακοίνωσης είναι βέβαια η γνωστοποίηση για τα «τεράστια προβλήματα» που δημιούργησε η ΛΑΜΚΟ στους τοπικούς επιχειρηματίες, γεγονός που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento ευσταθεί, αφού πλήθος προμηθευτών έμειναν ακάλυπτοι λόγω της κατάρρευσης της ΛΑΜΚΟ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει αναφορά και στα υπέρογκα δάνεια που είχε λάβει η ΛΑΜΚΟ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΛΑΜΚΟ είχε λάβει δάνεια ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα, που πλέον δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Κύπρο. Το δημοσίευμα, που καταφέρεται εμμέσως και εναντίον της τράπεζας, αναφέρει την «κατάρρευση» της κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία προκάλεσε «αλυσιδωτές αντιδράσεις», επειδή «το επιχειρηματικό δάνειο των 33 εκατομμυρίων ευρώ που “έσκασε” επιταχύνει τις εξελίξεις στην τράπεζα… Σημειώνεται ότι δάνεια στη ΛΑΜΚΟ είχαν χορηγήσει και πολλές εγχώριες τράπεζες, ωστόσο πρόκειται για πολύ μικρά ποσά σε σχέση με τα μεγέθη τους. Επιπλέον, οι περισσότερες τράπεζες είχαν κλείσει τις γραμμές χρηματοδότησης προς την κατασκευαστική εταιρεία καθώς επιχειρηματικές πρακτικές της (αναλάμβανε πολλά έργα με τιμές κάτω του κόστους) είχαν θορυβήσει την τοπική αγορά, κάτι που δεν φαίνεται να επηρέασε την πολιτική της κυπριακής τράπεζας».

Η φωτιά στο Mall

Ακόμη μια ιστορία που έφερε μεγάλα προβλήματα στους δύο αδερφούς ιδιοκτήτες της ΛΑΜΚΟ αφορούσε το Olympia Mall, που χτίστηκε στο Αγναντερό Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο 12ο χιλιόμετρο της ΕΟ Καρδίτσας – Τρικάλων. Ιδιοκτήτες του Mall, για το οποίο υπήρχαν πολύ φιλόδοξα σχέδια, ήταν τα αδέρφια Μαλάκου. Τα ξημερώματα της 3ης Ιουνίου 2009 κι ενώ ήδη σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα το Mall αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω αποχώρησης κάποιων εταιρειών από αυτό, ξέσπασε φωτιά που ξεκίνησε από τους κινηματογράφους του.

Εμπρησμός και απάτη

Η υπόθεση απασχόλησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, ειδικά όσον αφορά τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς. Τον Δεκέμβριο του 2014 το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Λάρισας έκρινε ένοχα πέντε άτομα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μεταξύ των οποίων και τα αδέλφια Μαλάκου: «Με την ποινή των 10 ετών κάθειρξης και την καταβολή 10.000 ευρώ εγγύησης έκαστος τιμωρήθηκαν οι Λαρισαίοι (αδέρφια) κατασκευαστές και ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό και ηθικής αυτουργίας σε απάτη με σκοπό την ασφάλεια» διαβάζουμε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Κόσμος».

Οπως διαβάζουμε σε άλλο ρεπορτάζ, αυτήν τη φορά από την ιστοσελίδα thessaliatv.gr, «τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό και φυσικής αυτουργίας σε απάτη» σημειώθηκαν «με σκοπό την είσπραξη της ασφάλειας, σε βαθμό κακουργήματος». Ακόμη, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως ο εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου είχε την άποψη πως τα δύο αδέλφια «λειτούργησαν με δόλο και με τρόπο επικίνδυνο για να εισπράξουν τα χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία, ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ». Να σημειωθεί πως οι υπόλοιποι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι συνέργειας στον εμπρησμό και στην απάτη και καταδικάστηκαν σε συνολικές ποινές κάθειρξης πεντέμισι ετών και επτά ετών αντίστοιχα. Ο πέμπτος κρίθηκε ένοχος συνέργειας στον εμπρησμό και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Για την απόφαση ασκήθηκε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, όπου και εκδικάστηκε στις 23 Μαρτίου 2018. Η απόφαση του εφετείου, σύμφωνα και με την εφημερίδα «Ελευθερία», ήταν «πως οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν τα πέντε πρόσωπα ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι κακουργηματικού. Ως εκ τούτου παύει η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής (οκταετία από τον χρόνο τέλεσης της πράξης).

Και αθλητικοί παράγοντες

Πέρα από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, οι αδελφοί Μαλάκου στράφηκαν και… στον αθλητισμό. Συγκεκριμένα, ήταν ιδιοκτήτες της τοπικής ομάδας μπάσκετ Ολύμπια Λάρισας, που κατόρθωσε να αγωνιστεί ακόμη και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας στο ρόστερ της αρκετούς καταξιωμένους παίχτες και τον νυν προπονητή της ρωσικής ομάδας Χίμκι Γιώργο Μπαρτζώκα. Τα προβλήματα της ΛΑΜΚΟ, όπως ήταν φυσικό, επηρέασαν το μέλλον της ομάδας, με αποτέλεσμα το 2009 να διαλυθεί.

Documento Newsletter