Αμετάβλητα εμφανίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του πρωθυπουργού σε σχέση με την προηγούμενη δήλωση. Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου χαρακτήρισε τον πρόσφατο νόμο για τις offshores «δρακόντειο» και «έκτρωμα».
Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα «πόθες έσχες» των βουλευτών για την χρήση 2013 και 2014 από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και την επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Όπως προκύπτει, υπάρχει ζήτημα με την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου των offshore και τη συμμετοχή των βουλευτών στις εταιρείες αυτές. Το νόμο αυτόν η επικεφαλής της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αποκάλεσε «δρακόντειο» και «έκτρωμα» ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θα εφαρμοστεί.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε πως είναι ένας νόμος που δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί, αποδίδοντας τη δυσκολία αυτή στη στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτησή του.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία:
Αλέξης Τσίπρας: Η βουλευτική του αποζημίωση για το 2013 είναι 70.801 ευρώ και το 2014 71.500ευρώ. Το 2013 έχει καταθέσεις ύψους 19.429 ευρώ και το 2014 έχει 23.681ευρώ. Παράλληλα δηλώνει ένα ακίνητο 114 τ.μ. κτήσης του 1996 και μια μηχανή 650 κβ.
Συγκριτικά στην προηγούμενη δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνιζε εισοδήματα 66.864, ένα ακίνητο 114 τ.μ. στην Αθήνα, καταθέσεις 6.999 ευρώ στην Εθνική και μία μοτοσικλέτα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από βουλευτική αποζημίωση του το 2013 δηλώνει 78.204 και το 2014 δηλώνει 77.186 ευρώ. Δηλώνει 6 ακίνητα εκ των οποίων στα 3 έχει την πλήρη κυριότητα και στα άλλα 3 έχει το 25%. Διαθέτει 10.912 ευρώ σε μετοχές της Samsung. Έχει 6 τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις 64.390 ευρώ το 2013 ενώ το 2014 οι καταθέσεις του ήταν 32.178 ευρώ και 29.180 σε δολάρια
Συγκριτικά στην προηγούμενη δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνιζε εισοδήματα 70.397 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 11.203,79 ευρώ από λοιπά εισοδήματα, ενώ είχε δηλώσει 19 ακίνητα. Οι καταθέσεις του ήταν 162.306 ευρώ σε Εθνική και HSBC, διέθετε ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. και δήλωνε συμμετοχή στην Επιχείρηση Κήρυξ Α.Ε.
Νίκος Βούτσης: Από του χρόνου «ηλεκτρονικές» οι δηλώσεις
Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι κλείνει πλέον ο κύκλος των γραπτών δηλώσεων, καθώς για το έτος 2015 οι δηλώσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά, γεγονός που κάνει ευχερέστερο τον έλεγχο και τη διασταύρωση με παλαιότερες δηλώσεις.
Ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε και την κριτική που διατυπώνεται ως προς τον χρόνο δημοσιοποίησης. «Αυτή η μεγάλη προσπάθεια, δεν έχει καμία σχέση με το έργο της κυβέρνησης, ούτε με στρατηγικής επικοινωνιακής επικάλυψης. Η Βουλή λειτουργεί, είναι εργάσιμες ημέρες. Ας μην κάνουμε ερμηνεία προθέσεων. Αυτή είναι μια διαδικασία απόλυτης διαφάνειας. Προσπαθήσαμε να είμαστε εντάξει. Πρέπει να επισημάνω ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε τόσο έγκαιρη δημοσιοποίηση των δηλώσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Εξαιρέθηκαν οι δικαστές με απόφαση του ΣτΕ
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων θα μείνουν αναρτημένες για έναν χρόνο και όχι για έναν μήνα, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές και υπογράμμισε ότι με αυτή τη γιγάντια προσπάθεια που καταβλήθηκε για έγκαιρη δημοσιοποίηση, δεν θα υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες, καθώς για το 2015 η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Ιανουαρίου, αν δεν προβλεφθεί κάποια παράταση. Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι της δημοσιοποίησης εξαιρέθηκαν οι δικαστές, με απόφαση του ΣτΕ. «Εμείς θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζεται η δυνατότητα των πολιτών να γνωρίζουν την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών προσώπων και να έχουν συνολική γνώμη», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία δεν παρέλειψε πάντως να χαρακτηρίσει έκτρωμα την διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2016 και ουσιαστικά επέβαλε στα πολιτικά πρόσωπα και τα συγγενικά τους πρόσωπα να μην έχουν μερίδια σε εταιρείες. Ανέφερε μάλιστα, πως η Επιτροπή έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων από βουλευτές για τη συγκεκριμένη διάταξη.
Και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη διάταξη, δεν αρνήθηκε ότι είναι μια πολύ αυστηρή νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε καθ’ υπερβολή μετά από διάφορες αντιδράσεις κομμάτων. Ωστόσο, ο Νίκος Βούτσης επισήμανε, ότι είναι θέμα της κυβέρνησης αν κρίνει ότι απαιτείται νομοθετική αλλαγή.
Στον εισαγγελέα οι φάκελοι Μπούκουρα(Χ.Α) και Καρατζαφέρη(ΛΑΟΣ)
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Ευστάθιος Μπούκουρας, τ. βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, καίτοι υπόχρεος, δεν υπέβαλε τις απαιτούμενες δηλώσεις και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή διαβίβασε τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Εφετών για το αδίκημα της μη υποβολής ΔΠΚ κατ’ άρθρο 6 παρ. 2 εδαφ. α του ν. 3213/2003, ως ισχύει.
Στον εισαγγελέα Εφετών διαβιβάστηκε ο φάκελος του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, τ. βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης (αρθ. 98 παρ. 1 ΠΚ και 6 παρ. 2 και 3 ν. 3213/2003 ως ισχύει).
Η Επιτροπή και μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων διατηρεί το δικαίωμα για συνέχιση/επικαιροποίηση του ελέγχου ή για επανέλεγχο των ως άνω δηλώσεων, όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.