Στη Βουλή τα «δώρα της κυβέρνησης στην οικογένεια Λάτση»

Στη Βουλή τα «δώρα της κυβέρνησης στην οικογένεια Λάτση»

Στη Βουλή φέρνουν την υπόθεση με το ακίνητο της ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα και την προσπάθεια αποχαρακτηρισμού του ως ιστορικού τόπου 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για μια υπόθεση την οποία ανέδειξε σε δημοσίευμά της Κυριακής το Documento με τίτλο «Νέα δώρα της κυβέρνησης στην οικογένεια Λάτση». Όπως ανέφερε το δημοσίευμα το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την άρση του χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του οικόπεδου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ το οποίο είχε γίνει επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα δόμησης χωρίς έλεγχο στη… ζώνη ασφαλείας των διυλιστηρίων.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τη Λίνα Μενδώνη να απαντήσει «για ποιο λόγο δεν υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση της κ. Ζορμπά, η οποία έγινε με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Επίσης για ποιο λόγο αναπέμπεται ο φάκελος της ΠΥΡΚΑΛ στο Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση, εντείνοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για τυχόν «δώρο» προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με τίτλο «Νέα δώρα της κυβέρνησης στην οικογένεια Λάτση» – αλλά και παλαιότερων όπως του Έθνους, της Εφημερίδας των Συντακτών, της Αυγής, του TVXS- επανερχόμαστε στην ερώτηση που έχουμε ήδη καταθέσει από τις 25/11 προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορά τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

Ακριβώς γι’ αυτά τα «δώρα» ερωτάται η Υπουργός και πιο συγκεκριμένα για ποιο λόγο δεν υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση της κ. Ζορμπά, η οποία έγινε με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Επίσης για ποιο λόγο αναπέμπεται ο φάκελος της ΠΥΡΚΑΛ στο Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση, εντείνοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για τυχόν «δώρο» προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Την ερώτηση υπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι: Σκουρολιάκος Πάνος, Αθανασίου Νάσος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βασιλικός Βασίλης, Βέττα Καλλιόπη, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νίκος, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μωραΐτης Θάνος, Παππάς Νίκος, Σαρακιώτης Γιάννης, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσίπρας Γεώργιος και Χρηστίδου Ραλλία.

Η ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί την παλαιότερη βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής όπλων από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Ιδρύθηκε το 1874 και έκτοτε αποτέλεσε διαρκώς τον κύριο προμηθευτή πυρομαχικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο υπήρξαν πάντοτε πολύ σημαντικές.

Αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Ας μην ξεχνάμε πως η ΠΥΡΚΑΛ προμήθευε με όπλα την Δημοκρατική Παράταξη της Ισπανίας στον αγώνα ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφύλιου πολέμου.

Οι εγκαταστάσεις της αποτελούν ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα με βιομηχανικά μνημεία μοναδικά στην Ελλάδα που διαθέτουν τεχνικές προστασίας από εκρήξεις πυροτεχνικών, κτήρια του Μεσοπολέμου με ιδιαίτερες οικοδομικές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό σπάνιο για την εποχή του. Αποτελεί λοιπόν ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας των αρχών του 20ου αιώνα και είναι άρρηκτα δεμένο με την Ελευσίνα, αλλά και τους πολίτες της.

Στις 26 Ιουνίου του 2019 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε, γνωμοδότησε να κηρυχθεί η ΠΥΡΚΑΛ ιστορικός τόπος και να χαρακτηριστούν νεότερα μνημεία 12 από τα 134 κτίρια που περιλάμβανε η εισήγηση της Υπηρεσίας, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό ακόμα και από τον εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ, ο οποίος είχε παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Η Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να μην υπογράψει εκ νέου την Υπουργική Απόφαση, η οποία απαιτείται για τον οριστικό χαρακτηρισμό των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, αλλά να αναπέμψει τον φάκελο στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για καινούργια γνωμοδότηση, κίνηση η οποία εντείνει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, διότι τυχόν μερικός ή καθολικός αποχαρακτηρισμός ανοίγει τον δρόμο για οικοδόμηση με άγνωστη χρήση, αλλά και για την καταστροφή πολύ μεγάλου χώρου πρασίνου, που αποτελεί πνεύμονα για την Ελευσίνα.

Ετικέτες

Documento Newsletter