Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018

Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών ξεκίνησε σήμερα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018. «Είναι ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά και ταυτόχρονα αισιόδοξος με την έννοια ότι το 2018 είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας» είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας.

Έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις, σήμερα Δευτέρα 11/12, αύριο Τρίτη 12/12, Τετάρτη 13/12 και Δευτέρα 18/12 και Τρίτη 19/12. 

Μετά τους γενικούς εισηγητές, στο βήμα θα ανεβούν οι ειδικοί εισηγητές με προγραμματισμό, απόψε κιόλας να ολοκληρωθεί ο κύκλος γενικών και ειδικών εισηγητών και αγορητών.

Βέττας: Τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

«Είναι ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά και ταυτόχρονα αισιόδοξος με την έννοια ότι το 2018 είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας» είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας. Ξεκαθάρισε πως νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα στο 2018 δεν θα νομοθετηθούν και άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει στο τομέα της οικονομίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης τι μας λέει:

1. ότι θα μειώσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 30%,

2. ότι θα μειώσει τον Φόρο Μερισμάτων από 15% σε 5%,

3. ότι θα μειώσει τον φόρο των Νομικών Προσώπων, σε κάποιο βαθμό

4. τον Φόρο Εισοδήματος,

5. τον Φ.Π.Α, όπως και τον φόρο των ενοικίων.

»Το σύνολο, λοιπόν, του πακέτου μείωσης των φόρων, που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης αγγίζει τα 4,2 δις» είπε και τόνισε πως «αυτό κρύβει δύο πράγματα: ή έχουν σκοπό να προτείνουν στη χώρα ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ένα νέο Μνημόνιο, ιδιαίτερα την ώρα που η χώρα βρίσκει το δρόμο της ή πρέπει να μας καταθέσουν μία ισόποση μείωση δαπανών».

Δένδιας: Αυτούς τους δημόσιους οργανισμούς θα κλείσουμε

Απαντώντας στα ερωτήματα που έχει καταθέσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και στο αντίστοιχο του Δημήτρη Βέττα για το πού θα βρει η ΝΔ τα λεφτά, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε τους δημόσιους οργανισμούς που προτίθεται να κλείσει.

Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε εάν είναι απαραίτητος ο Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών (ΟΔΙΑΓΕ) και η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ). Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν θεωρεί απαραίτητους: το Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, το Εθνικό Μουσείο Αγροτικού και τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. «Όλα αυτά είναι απαραίτητα;» ήταν η ερώτηση του κ. Δένδια.

Κουτσούκος: Μεγάλη δύναμη ανατροπής με τη Φώφη

Κατά τον γενικό εισηγητή της ΔΗΣΥ, Γιάννη Κουτσούκο, το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από την κρίση είναι «αυτοδιαψευδόμενο» γιατί τα αδιέξοδα παραμένουν και επαναλαμβάνονται. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι «ψευδεπίγραφη αριστερά», ενώ χαρακτήρισε «συντηρητική» τη ΝΔ. «θέλουμε το κέντρο να είναι μεγάλη δύναμη ανατροπής με τη Φώφη!» υπογράμμισε.

Την τελευταία ημέρα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η συζήτηση θα κλείσει κοντά στα μεσάνυχτα με την ομιλία του πρωθυπουργού, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η οποία, πολιτικά, προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν το λόγο θα λαμβάνουν, οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ομιλητών, βουλευτές και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη διαδικασία, και ζήτησε από όλους να τηρήσουν τους χρόνους, ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ χωρίς διακοπή.

Η ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19/12 θα είναι πιθανότατα η τελευταία με το “παραδοσιακό” σύστημα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής. «Η ψηφοφορία που θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ελπίζω και είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία ψηφοφορία που γίνεται με το γνωστό τρόπο, εδώ και δεκαετίες μέσα στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά δεν θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας για χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί -δύο με τρεις εβδομάδες-, αλλά θα αξιοποιηθεί για λίγο καιρό η Γερουσία, ώστε να εγκατασταθεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, που θα είναι πολύ σύγχρονο και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο γρήγορα η ψηφοφορία.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,82% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,5% προβλέπει για το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός που, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του.

Εφέτος, εκτιμάται πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ. Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 εκτιμάται στο 1,6% (το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 178,579 δισ. ευρώ) και όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, η πρόβλεψη για επιτάχυνσή του (το ΑΕΠ θα ανέλθει σε 184,691 δισ. ευρώ) το επόμενο έτος στηρίζεται στις προβλέψεις για:

• θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση (κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ), που ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας,

• θετική συνεισφορά από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης,

• περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, στην άνοδο του ΑΕΠ θα συμβάλουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% (από +0,9% εφέτος) και της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2% (από +0,9% εφέτος). Επίσης, οι ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,4% (από +5,1% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 4,6% και οι εξαγωγές κατά 3,8%.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2018 στο 18,4% από 19,9% εφέτος, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,8% από 1,2% εφέτος.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2018 στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) από 178,2% του ΑΕΠ (318,3 δισ. ευρώ) εφέτος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, η επαλήθευση των τρεχουσών εκτιμήσεων για το 2018 εξαρτάται από την πραγματοποίηση των παρακάτω οροσήμων που ενσωματώνονται στις υποθέσεις του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου:

• της ομαλής προόδου του προγράμματος στήριξης μέσω του ESM, έως την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018,

• της ομαλής και ασφαλούς επιστροφής στις διεθνείς χρηματαγορές, με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας έναντι μελλοντικών κλονισμών στις διεθνείς αγορές,

• της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξειδίκευσης του μηχανισμού προσαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης στην πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ), και

• της επικράτησης ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έναντι των διεθνών αναταράξεων που επενέργησαν από το 2015 (προσφυγική κρίση, εσωστρέφεια σε επίπεδο κρατών- μελών της ΕΕ, πολιτική αποκλίσεων από το γενικότερο πνεύμα της παγκόσμιας συνεργασίας).

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018- 2021, στα έτη που ακολουθούν έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Documento Newsletter