Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί η δικογραφία για το σκάνδαλο Folli Follie καθώς σε νεότερα στοιχεία της υπόθεσης και συγκεκριμένα σε ηλεκτρονική αλληλογραφία γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα υπουργών και πρώην βουλευτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που σημαίνει ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών και μόνο που υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία θα πρέπει να διαβιβαστεί αμελητί στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η PwC ολοκλήρωσε το διαχειριστικό έλεγχο που της είχε ανατεθεί βάσει δικαστικής εντολής και συνέταξε την ενδιάμεση εμπιστευτική έκθεση. Αυτή έχει ήδη υποβληθεί
προς το 35ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η έκθεση συντάχθηκε αφού αξιοποιήθηκαν ηλεκτρονικά στοιχεία όπως για παράδειγμα emails, ίχνη ψηφιακών συναλλαγων κτλ, καταθέσεις στελεχών της εταιρείας και άλλων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες κυρίως σε Αθήνα και Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα αφορά σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ φέρεται να αξιοποιήθηκαν πολλά έντυπα αρχεία, αποσπάσματα από προσωπικές ατζέντες και άλλες σημειώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο διαχειριστικό έλεγχο περιλαμβάνονται email υπαλλήλου της Folli Follie ο οποίος εμφανίζεται να προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα «θετικό περιβάλλον» για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές. Ο υπάλληλος ισχυρίζεται στα email προς τους αδερφούς Κουτσολιούτσου ότι πρώην υπουργοί και βουλευτές της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Μάκης Μπαλαούρας (σ.σ. τον εμφανίζει ως… μπροστάρη) , ο Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο Σταύρος Αραχωβίτης, προσπαθούσαν να βοηθήσουν ώστε η υπόθεση να “πέσει” στα μαλακά. Γίνεται επίσης λόγος ακόμη και για ψήφιση σχετική τροπολογίας, χωρίς όμως να αναφέρεται κάτι ποιό συγκεκριμένο, όπως εάν ψηφίστηκε ή όχι.
Συμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια της υπόθεσης απέστειλε αυτά τα νέα στοιχεία καταρχήν στον εισαγγελέα προκειμένου να τα αξιολογήσει ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα ναι, ενώ σε οτι αφορά στις αναφορές σε πρώην υπουργούς η διαβίβαση στη Βουλή αναμένεται να γίνει από τον εισαγγελέα.
Πότε ξεκίνησε ο έλεγχος
Υπενθυμίζεται πως ο διαχειριστικός έλεγχος ζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και ανετέθη στη PwC με απόφαση δικαστηρίου τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, ενώ στα τέλη του έτους (στις 11/12/2019) με εντολή του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζητήθηκε από την PwC να διερευνηθεί η πιθανότητα προσκόμισης στοιχείων περί πιθανής «Σύγκρουσης Συμφερόντων. Η έρευνα επεκτάθηκε και προέκυψαν νέα ευρήματα από συνεντεύξεις στελεχών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σημειώνεται πως στις αρχές του Φεβρουαρίου 2020 από τα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο είχαν ληφθεί ηλεκτρονικά και έντυπα αρχεία. Παράλληλα στο Χονγκ-Κονγκ εξασφαλίστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία αλλά και αντίγραφα συναλλαγών και εμβασμάτων από και προς την FF Group Sourcing Ltd και στελέχη της σε Ελλάδα και Ασία.
Τo ενδιάμεσο report της PwC υπογράφεται από υψηλόβαθμο στέλεχος της ελεγκτικής εταιρείας και καλύπτει κεφάλαια όπως «Λογιστικές Παρατυπίες», «Ενδείξεις για Κατάχρηση – Χειραγώγηση Αγοράς», «Εταιρική Διακυβέρνηση», «Περιπτώσεις μη Χρηστής Διοίκησης», «Εξαγορά Elmec από ΚΑΕ», «Ενδείξεις προσπαθειών συγκάλυψης και παρεμπόδισης ελέγχων», «Ενδείξεις περί Σύγκρουσης Συμφερόντων», «Εικονικές Συναλλαγές», «Εικονικά Περιουσιακά Στοιχεία» κ.α.