Στη Βηρυτό μέσω Λάρνακας ο Χαρίρι – Τι συζήτησε με τον Αναστασιάδη

Στη Βηρυτό μέσω Λάρνακας ο Χαρίρι – Τι συζήτησε με τον Αναστασιάδη

Στη Βηρυτό επέστρεψε τρεις εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του από πρωθυπουργός του Λιβάνου ο Σάαντ αλ-Χαρίρι.

Ο Χαρίρι αναχώρησε από την Γαλλία, ωστόσο πριν επιστρέψει στη Βηρυτό επισκέφθηκε το Κάιρο και τη Λάρνακα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Την συνάντηση γνωστοποίησαν μέσω twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο ίδιος ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης έγραψε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε θερμή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο Χαρίρι.

Ανήρτησε, μάλιστα φωτογραφίες από την άφιξη του Σαάντ αλ-Χαρίρι στο αεροδρόμιο και από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ η επίσκεψη Χαρίρι στην Κύπρο είχε διευθετηθεί από το πρωί, κατόπιν αιτήματος από το γραφείο του.

Από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Χαρίρι αναχώρησε για τη Βηρυτό για να παραστεί στους εορτασμούς για την ανεξαρτησία του Λιβάνου.

Νωρίτερα είχε ταξιδεύσει από το Παρίσι στο Κάιρο, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Η επόμενη ημέρα στον Λίβανο μετά το σοκ της παραίτησης

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι επέστρεψε στη Βηρυτό σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική του παραίτηση και αναμένεται σήμερα να εξηγήσει την απόφασή του που ανακοινώθηκε από το Ριάντ αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία.

Αφού προκάλεσε σοκ στον Λίβανο στις 4 Νοεμβρίου ανακοινώνοντας ότι παραιτείται, ο Χαρίρι επέστεψε στη χώρα του χθες Τρίτη το βράδυ για να συμμετάσχει σήμερα στους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που παραδοσιακά γιορτάζονται με στρατιωτική παρέλαση στη Βηρυτό και μια δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο.

Μετά την αναχώρησή του για τη Γαλλία το Σάββατο από το Ριάντ, ο Χαρίρι δήλωσε από το Παρίσι ότι πρόκειται να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την παραίτησή του μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το κόμμα του έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν έξω από το σπίτι του Χαρίρι στο κέντρο της λιβανέζικης πρωτεύουσας στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η παραίτησή του έχει δώσει τροφή σε πολλές εικασίες. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το Ριάντ ότι κρατά τον Χαρίρι «όμηρο», κάτι που αργότερα διέψευσε η Σαουδική Αραβία, αλλά και ο ίδιος.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου θεωρήθηκε γρήγορα ως μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, που τον στηρίζει, και του Ιράν, που στηρίζει τη Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής ο Αούν δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση Χαρίρι, καθώς θα πρέπει να γίνει γραπτώς και από λιβανέζικο έδαφος.

Πολλά σενάρια είναι πιθανά:

Αν ο Χαρίρι επιμείνει στην απόφασή του, ο Αούν θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Φούαντ Σινιόρα, που προέρχεται από την παράταξη του Χαρίρι και είναι εχθρικός προς τη Χεζμπολάχ, και ο Νατζίμπ Μικάτι, ένας σουνίτης που είναι πιο αποδεκτός από το σιιτικό κόμμα.

Ο ίδιος ο Χαρίρι ενδέχεται να επιστρέψει στον θώκο, έπειτα από έναν συμβιβασμό με τη Χεζμπολάχ, εκτιμούν ειδικοί.

Όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Χαρίρι κατήγγειλε την παρέμβαση της Χεζμπολάχ και το Ιράν στις υποθέσεις του Λιβάνου και στις περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως στην Υεμένη και τη Συρία.

Η Χεζμπολάχ είναι το μοναδικό κίνημα στον Λίβανο που δεν έχει καταθέσει τα όπλα μετά τον εμφύλιο στη χώρα (1975-1990), κάτι που διχάζει τους Λιβανέζους.

Ο Χαρίρι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως πάρει πίσω την παραίτησή του, υπό τον όρο ότι η χώρα θα κρατήσει αποστάσεις από τις περιφερειακές συγκρούσεις, την ώρα που η Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό του συριακού στρατού.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κάθε συζήτηση στη χώρα», απάντησε ο επικεφαλής της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Στην ομιλία του πριν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας ο Αούν κάλεσε τους Λιβανέζους να επιδείξουν «ενότητα» και να αποφύγουν τις διαμάχες. Κάτι τέτοιο «θα προκαλούσε πλήρη καταστροφή, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου απευθύνθηκε και στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι «χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει τρομοκρατικές οργανώσεις» στις αραβικές χώρες. «Χρειάζεται μεγάλη σύνεση στην αντιμετώπιση του Λιβάνου, διαφορετικά θα τον ωθήσετε στην έκρηξη», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter