Ομιλία του CEO της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γρηγόρη Στεργιούλη στο 21ο ετήσιο Συνέδριο του ECONOMIST, με θέμα: “ENERGY AND SECURITY CHALLENGES IN THE REGION”
«Έφτασε η ώρα των μεγάλων επενδύσεων για τη χώρα» εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας το πρωί στο Συνέδριο του Economist και επεσήμανε ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δημιουργεί πλέον τις προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από τον πολυετή φαύλο κύκλο της ύφεσης και διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον αξιοπιστίας και ασφάλειας για την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στεργιούλης, «παρά τις εκκρεμότητες στα ζητήματα της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της εξόδου στις αγορές, η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει ήδη να ανταποκρίνεται θετικά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην οικονομία, αλλά και στις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην οικονομία της γνώσης, στην εξωστρέφεια, στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας από εξειδικευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στη δυναμική προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, χωρίς να απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέλλον. Παράλληλα, όπως είπε, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος, με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα περιορίζει τις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα, δίνοντας κίνητρα και μειώνοντας μεσοπρόθεσμα τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη.
«Η επάνοδος σε ισχυρούς ρυθμούς Ανάπτυξης, προϋποθέτει επενδύσεις και ενίσχυση των συνεργασιών και στον ενεργειακό τομέα» τόνισε ο κ. Στεργιούλης και υπογράμμισε ότι η σύμπραξη Total – ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ και η αποδοχή από το ΥΠΕΝ της Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για έρευνα Υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αποκάλυψε δε, ότι οι εταιρείες έχουν ήδη δεσμεύσει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με τα μεγάλα βάθη θάλασσας.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι οι ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση Υδρογονανθράκων και στον ελλαδικό χώρο, όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει αποκλειστικά επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, αλλάζουν τα δεδομένα και θέτουν την περιοχή μας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενεργειακού ενδιαφέροντος. «Αναβαθμίζονται οι ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας, η οποία αναδεικνύεται σταδιακά σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας, μέσω του οποίου μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού της Ε.Ε. με εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου και πετρελαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια, την χαρακτήρισε ως «κορυφαία προτεραιότητα, που θα πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ενεργειακής Στρατηγικής, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία του τόπου». Πρόσθεσε ωστόσο, πως η διάρθρωση των ενεργειακών προϊόντων – όπως ο Λιγνίτης, οι Υδροηλεκτρικές μονάδες, το Φυσικό Αέριο, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τα υγρά καύσιμα και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας – στο τελικό μίγμα κατανάλωσης, πρέπει να είναι τέτοια ώστε, αφενός, να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια, αφετέρου δε, να επιτυγχάνεται το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα και η ελαχιστοποίηση της κατασπατάλησης πόρων. Όπως είπε, το παράδειγμα με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όπου υπήρξε εναλλαγή της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ή ντίζελ, είναι ενδεικτικό της συνθετότητας των επιλογών που πλέον υπάρχουν.
Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι, όπως τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, υποχρεούνται να δραστηριοποιούνται σε κάθε μορφή ενέργειας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι μέχρις ότου επιτευχθεί ένας τεχνολογικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδεκτός τρόπος αποθήκευσης της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα – τα οποία καλύπτουν πάνω από το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας – θα συνεχίσουν να αποτελούν τον κεντρικό κορμό της ενεργειακής μας ασφάλειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεισφορά του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο, επιτυγχάνεται κυρίως με:
α) την τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων 90 ημερών, αλλά και
β) την οικονομική ευρωστία του Ομίλου, που διασφαλίζει υψηλά πιστωτικά όρια με όλους τους συναλλασσόμενους, καθώς και διπλασιασμό των πηγών τροφοδοσίας. Οι συμφωνίες με Ιράν, Ιράκ, Αίγυπτο, Rosneft, Lukoil κλπ. καθιστούν την απρόσκοπτη προμήθεια πρώτων υλών ευχερέστερη από ποτέ.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα θετική συμβολή τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αναμένεται να έχει η υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν σε:
• αγωγούς που είναι είτε υπό κατασκευή είτε σε φάση διερεύνησης για τη μεταφορά ΦΑ από χώρες εκτός Ε.Ε. (Τrans Adriatic, Ionian Adriatic, East Med, Poseidon), καθώς και αγωγούς διασύνδεσης μεταξύ όμορων κρατών εντός της Ε.Ε.
• κατασκευή νέων αποθηκευτικών χώρων για LNG
• διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, καθώς και μεταξύ όμορων κρατών εντός της Ε.Ε.
«Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά τον βασικό πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Στη σημερινή συγκυρία είναι αναγκαίος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ένας Εθνικός Ενεργειακός Χάρτης, καθώς και η λειτουργία ενός Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θα διασφαλίσουν την ορθολογική κατανομή επενδυτικών πόρων και τη βελτιστοποίηση του προσφερόμενου ενεργειακού προϊόντος, πάντα προς όφελος του τελικού καταναλωτή», κατέληξε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.