Στέλιος Πέτσας: Τομή το νομοσχέδιο για την Παιδεία – Ισορροπημένος ο εκλογικός νόμος

Στέλιος Πέτσας: Τομή το νομοσχέδιο για την Παιδεία – Ισορροπημένος ο εκλογικός νόμος

Σε πολλά θέματα αναφέρθηκε την Τρίτη, μεταξύ των οποίων το νομοσχέδιο για την παιδεία και ο νέος εκλογικός νόμος, στο μπρίφιγκ με τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Τομή στην εκπαίδευση, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίζεται σήμερα γιατί όπως ανέφερε “συνδέει ένα μέρος της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση, ενώ χαράσσει πολιτικές που ξεκινούν και καταλήγουν στο τρίπτυχο «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια”.

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Πέτσας, ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε αντικατάσταση της υπάρχουσας ΑΔΙΠ, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της, ενισχύεται ο ρόλος της, διευρύνεται το πεδίο των αρμοδιοτήτων της και θωρακίζεται η ανεξαρτησία της. Δρομολογείται παράλληλα η ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών και του πλαισίου χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι., καθώς συνδέεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Έτσι, διασφαλίζεται η διαρκής ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο απελευθερώνεται η έρευνα και δημιουργείται ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ). Έτσι αποφεύγονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που στερούσαν ερευνητικούς πόρους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Πατρίδα μας. Και συνδυάζεται η ευελιξία, με την λογοδοσία και τη διαφάνεια στη χρήση αυτών των πόρων.

Ακόμη, θεσπίζεται -για πρώτη φορά στη χώρα μας- Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής το οποίο αποκτάται κατόπιν εξετάσεων.

Επίσης, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ, τα οποία συστάθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της ΑΔΙΠ όπως ο νόμος επιτάσσει.

Επιπλέον, εντάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στις ειδικές κατηγορίες και μετατίθενται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσπίζεται αυτονομία των σχολείων ως προς την οργάνωση των μαθητικών εκδρομών.

Θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες

Υποστήριξε ότι οι πολίτες εισπράττουν ήδη σημαντικά θετικά αποτελέσματα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του Α΄ εξαμήνου στον τομέα της Παιδείας:

Επίσπευση της διαδικασίας διορισμού 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με 5.250 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση.

Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου, για την προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Εξασφάλιση γρηγορότερου internet για όλα τα σχολεία της χώρας, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο, με εμφανείς ωφέλειες για 1.370.000 μαθητές, 142.000 εκπαιδευτικούς και 11.400 σχολικές μονάδες.

Θεσμοθέτηση ευελιξίας στο λειτουργικό πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταξιωμένων επιστημόνων και περισσότερων φοιτητών.

Δημιουργία του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος.

Αύξηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας για το 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

Εκλογικός νόμος: ισορροπία μεταξύ αναλογικής και σταθερότητας

Μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο “υλοποιείται, άλλη μια προεκλογική δέσμευσή της κυβέρνησης -και μάλιστα, όπως ακριβώς είχαμε πει- στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας”, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ.

Πρόσθεσε ότι με τον εκλογικό νόμο “Επιδιώκεται μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων και τη διασφάλιση κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται, άλλωστε, πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προέκυψε ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε, παράγοντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και το σύνολο των πολιτών”.

Αναφερόμενος στο υπόλοιπο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σημείωσε:

Στις αμέσως επόμενες μέρες δίνεται για δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι η πρώτη απάντηση στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και τις αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Υπογραμμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο που είχαμε μειώσεις συντάξεων και σηματοδοτοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου με θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των συνταξιούχων. Με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως μείωση συντάξεων, αλλά προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Επίσης μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους -και το τονίζουμε για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Την Παρασκευή εισάγεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί είναι δύο: ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύουμε στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη. Η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το υπουργείο Υγείας με τα ακόλουθα Εθνικά προγράμματα:

– Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης

– Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ

– Εμβολιασμοί

– Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος

-Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

– Προσυμπτωματικός Έλεγχος. Ξεκινάμε εδώ από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

Την Αριστοτελεία Πελώνη καλωσόρισε ο Στέλιος Πέτσας

Την Αριστοτελεία Πελώνη καλωσόρισε, στην επικοινωνιακή ομάδα, ο Στέλιος Πέτσας, στο μπρίφινγκ σημειώνωντας ότι “με απόφαση του Πρωθυπουργού ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Πρόκειται για μια εξαίρετη δημοσιογράφο που με τις γνώσεις και την εμπειρία της θα συμβάλλει στο έργο της ενημέρωσης όλων των Ελλήνων. Καλή επιτυχία Αριστοτελία!”. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter