Μέχρι τώρα έχει διατεθεί το 3,5% του ΑΕΠ για κρατικές ενισχύσεις
Πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, γιατί κινηθήκαμε έγκαιρα και αποφασιστικά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.
Ανέφερε ακόμη: «Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός… Η κυβέρνηση εντείνει την δράση της. Όσον αφορά στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα η κατάσταση δεν θα ήταν ίδια. Γι αυτό και παρατάθηκαν μέχρι τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας». Παράλληλα δήλωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στις περιοχές που παρατηρήθηκε αυξημένη παραβατικότητα ώστε να υπάρξουν κυρώσεις στους λίγους ανεύθυνους και αδιάφορους που δεν ακολουθούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα θα γίνονται στοχευμένοι και αυξημένοι έλεγχοι εκεί που έχει παρατηρηθεί αυξημένη παραβατικότητα.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της ΔΙΣ για τις εκκλησίες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Καταδίκασε «τα φαινόμενα στην Αγ. Βαρβάρα και στην Σπάρτη που δεν έχουν καμία σχέση με τους πιστούς αλλά με φανατικούς». Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε και δεν θα γιορτάσουμε με τους δικούς μας είπε ο κ. Πέτσας. Απέφυγε πάντως να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που υπάρξει συγκέντρωση πιστών έξω από τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα. Σημείωσε ότι αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι πως θα γίνει η μετάδοση του αγίου φωτός.
Για τον υγειονομικό τομέα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από 565 σε 919, έχουν εγκριθεί 4824 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και έχουν γίνει ήδη 2312 προσλήψεις. Παράλληλα είπε προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας υγείας με τη καθιέρωση Κέντρων Υγείας 24ωρης λειτουργίας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορονοϊού.
Για τον οικονομικό τομέα ο κ. Πέτσας είπε ότι ήδη έχουν εγκριθεί μέτρα 6,8 δις δις ευρώ ίσο με το 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3%. Θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στον οικονομικό τομέα. Συνολικά θα υπάρξουν 15 δις από τον προϋπολογισμό και 10 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Συνολικά είπε θα υπάρξουν 24 δις ευρώ ίσο με το 13% του ΑΕΠ.
Με την Γερμανία
Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε πότε θα αρχίσει η κάθοδος της καμπύλης στην εξέλιξη της επιδημίας απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Για τα ομόλογα κορονοϊού και την δήλωση Σόιμπλε ο κ. Πέτσας απέφυγε να κάνει σχόλιο ενώ αντίθετα άφησε να εννοηθεί ότι πλέον ευθυγραμμίζεται με την γερμανική στάση.Είπε ότι “έχουμε μία κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, έχουμε βάσιμη εκτίμηση ότι θα υπάρξει μία από κοινού αντιμετώπιση. Το αν θα υπάρξει ομόλογο ή καποιος άλλος μηχανισμός δανεισμού θα το δούμε αύριο”.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι γι αυτό ξεδιπλώνονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Για την επιδότηση ιστοσελίδας 72.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας, κάλυψε την ηγεσία για την ανάθεση λέγοντας ότι στην κρίσιμη περίοδο που είμαστε επιλέγουμε λύσεις που είναι γρήγορες. Το ποσό είναι πλήρως ανταποδοτικό είπε.
Για την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, είπε ότι η κάθε χώρα μπορεί να διαμορφώσει το δικό της πλαίσιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Εμείς ζητούμε να έχουμε την προστασία της ελληνικής μειονότητας και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της.
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία είπε ότι αν μιλάμε για 30 δις δημοσιονομικών μέτρων και όχι συνολικών μέτρων στήριξης, θα δημιουργήσει προβλήματα, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλα ελλείμματα.
Μέτρα στήριξης της οικονομίας
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε:
Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, καθώς έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσδοκούμε μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρούμε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως, η απόφαση της Ε.Κ.Τ. για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απόφαση του Eurogroup για την απαλλαγή από τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. και η απόφαση του Ecofin για τη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι ύστερα από επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους Επιτρόπους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα για αυξημένη ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να ρίξουμε «ζεστό» χρήμα στην αγορά, να στηρίξουμε τους ανέργους, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα: Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα αποκλειστικά και μόνο από κοινοτικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους ανάμεσα σε Περιφέρειες και να προχωρήσουμε σε απρόσκοπτη χρήση αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών.
Σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα συνεκτικό σχέδιο, για τη στήριξη των εργαζομένων και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα:
– Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και ξεκινά να καταβάλλεται στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.
– Στις ίδιες ημέρες θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
– Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί και η προκαταβολή 400 (από τα 600) ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους (λογιστές, μηχανικούς, ανεξάρτητους δικηγόρους γιατρούς, εκπαιδευτικούς), στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
– Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας για τις επόμενες 75 ημέρες.
– Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά και η επιστροφή σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους των ποσών που δικαιούνται από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 συνολικού ύψους 43,5 εκατ. ευρώ από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.
Σημειώνουμε επίσης ότι:
– Ξεκίνησε από την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις (με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους) που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ενίσχυση της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
– Εξασφαλίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βάλουμε σε λειτουργία (με 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ) το ταμείο εγγυοδοσίας, προκειμένου να δοθούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης που θα φτάνουν έως 25% του ετήσιου τζίρου τους.
Το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου αυτού, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί δηλαδή, στο 3,5% του Α.Ε.Π. της χώρας και είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στο 3% του Α.Ε.Π., όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno. Υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα αυτά πρόκειται να συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο.
Σημειώνεται ότι σ’ αυτό τα ποσό δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α.
Ούτε φυσικά οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού, της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η Ελλάδα δηλαδή θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019.
Δηλώσεις Πέτσα για στήριξη του Συστήματος Υγείας
Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Συνεχίζουμε, με εντατικούς ρυθμούς, την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Πλέον, έχουμε αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 – που ήταν πριν από δυόμιση μήνες – στις 910, δηλαδή αύξηση κατά 61%.
Παράλληλα έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.312 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.
Σημειώνεται ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Οι γιατροί αυτοί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση.
Στο μεταξύ, ύστερα από προσεκτική μελέτη, προχωρά ο ανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε δύο άξονες:
O πρώτος αφορά στη λειτουργία Κέντρων Υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο). Αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για τη αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.
Επίσης:
- Δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες.
- Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 .
- Μπαίνει στις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, στο δίκτυο της οποίας θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί.
- Συγκροτούνται άμεσα ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προχωρούν σε επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
- Προβλέπονται επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.
- Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.
- Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «άυλης συνταγογράφησης» στο οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους.
Όσο σημαντικό όμως είναι να φρενάρουμε τη διασπορά του ιού, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με αξιόπιστα διαγνωστικά τέστ και αποτελεσματικά νέα εμβόλια, όταν φτάσουμε στη φάση παρασκευής τους.
Γνωρίζετε ήδη την παγκόσμια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.
Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος.
Για αυτό ο Πρωθυπουργός, σε δήλωσή του στη Γερμανική εφημερίδα FAZ, στηρίζει την πρόταση του Καθηγητή και εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνή fora και οργανισμούς κ. Ηλία Μόσιαλου, για αγορά από τις κυβερνήσεις των σχετικών πατεντών, ως δημοσίου αγαθού, προκειμένου να εξασφαλιστούν γρήγορα, μεγάλες ποσότητες για γενική χρήση από τους πολίτες.
Εθελοντισμός ο νέος πατριωτισμός
Εκτεταμένη αναφορά έκανε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο κύμα εθελοντισμού που αναπτύσσεται και το οποίο χαρακτήρισε νέο πατριωτισμό.
Συγκεκριμένα ανέφερε: “Μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ Α.Ε. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5 εκ. ευρώ, αφίχθηκε νωρίτερα το πρωί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ειδικά ναυλωμένη πτήση.
Το υγειονομικό υλικό που παραλήφθηκε σήμερα, αποτελείται από 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec.
Για αυτό το «κίνημα δωρεών», έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας μια ταχεία και διαφανής διαδικασία αποδοχής των δωρεών, τόσο σε είδος, για παράδειγμα υγειονομικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, όσο και σε χρήμα.
Υπενθυμίζεται ότι:
- Ιδρύματα, μεγάλοι όμιλοι, Ενώσεις, Σύλλογοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε μεγάλες δωρεές για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και γενικότερα για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.
- Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, Σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών, οι ποδοσφαιρικές Λίγκες, ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές.
- Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές του στίβου έχουν ανακοινώσει ότι θα δημοπρατήσουν προσωπικά ενθύμια από την καριέρα και τις επιτυχίες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά».
Ιδιαίτερα σημαντική είναι δράση της εθελοντικής ομάδας Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies – με τους συντονιστές της οποίας είχε τηλεδιάσκεψη Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – η οποία πρωταγωνιστεί στην προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ακόμη η σημαντική ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις πλατφόρμες ψηφιακής αλληλεγγύης. Πρόκειται για:
- Την πλατφόρμα ethelontes.gov.gr στην οποία έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να προσφέρουν εθελοντικά στο Σύστημα Υγείας περισσότεροι από 11.000.
- Την πλατφόρμα citysolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας, εξοπλισμού στέγασης, καθώς και υπηρεσιών, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.
- Την πλατφόρμα animalsolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, αλλά και υπηρεσιών κτηνιατρικής φροντίδας για τα αδέσποτα.
- Την πλατφόρμα digitalsolidarity.gov.gr που προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία, online κινηματογραφικές παραγωγές, πρόσβαση σε Video Streaming και Enterprise Video Streaming, αλλά και συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν το κλίμα εθνικής ομοψυχίας και αλληλεγγύης, τον νέο πατριωτισμό των Ελλήνων στις δύσκολες αυτές ώρες.