Στέλιος Πέτσας για Μόρια: Φταίνε οι πρόσφυγες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στέλιος Πέτσας για Μόρια: Φταίνε οι πρόσφυγες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στους προσφυγές που δεν σέβονται την φιλοξενία της χώρας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αντέδρασε τον Φεβρουάριο στις κλειστές δομές στα νησιά, απέδωσε την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση στη Μόρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Φυσικά δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη της κυβέρνησης ενώ ανέφερε ότι «είναι προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε ότι «για αυτούς τους λόγους, η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Πέτσας απέδωσε την κατάσταση στην Μόρια στην καθυστέρηση της αποσυμφόρησης και της δημιουργίας κλειστής λόγω των αντιδράσεων τον Φεβρουάριο στα νησιά από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Είπε ακόμη ότι θα γίνει έρευνα για τις πυρκαγιές και θα επιβληθούν κυρώσεις στους υπαίτιους. Καταφέρθηκε δε εναντίον εκείνων που δεν τιμούν την φιλοξενία που τους παράσχει η χώρα μας και πρόσθεσε: «Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά.

Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξαναφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν».

Αναφέρθηκε δε στα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας: «Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης – στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας – στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους, αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της…Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα…Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρεις διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί»ί.

Αναφέρθηκε γενικότερα στην αποσυμφόρηση λέγοντας: «Όσον αφορά την από 21.000 περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες. Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου.

Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter