Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες της επιδημίας ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες επιδεικνύουν πρωτοφανή συμμόρφωση στα μέτρα.
Επανέλαβε τα απαγορευτικά μέτρα και έκανε ειδική αναφορά στις δομές φιλοξενίας προσφύγων λέγοντας ότι για τις δομές ο έλεγχος περιέρχεται στο υπουργείο Μετανάστευσης και ότι θα υπάρξει προκήρυξη για τους διοικητές και το προσωπικό τους.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη: «Καταγγέλω δημόσια εκείνους που διέδιδαν χθες ότι δήθεν φτιάχνουμε 28 νέες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τα μέτρα αφορούσαν τις ήδη υπάρχουσες δομές. Καλούμε όλους τους πολίτες να επιλέγουν προσεκτικά τα μέσα που επιλέγουν για να ενημερώνονται».
Ο κ. Πέτσας για τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας που έχουν ληφθεί είπε ότι «προβλέψαμε την διάθεση πόρων για την υποστήριξη του συστήματος δημόσιας Υγείας για έκτακτες δαπάνες. Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί και θα συνεχιστεί η ενίσχυσή του». Για τα διαθέσιμα μέσα είπε ότι από 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα ο αριθμός είναι 814, εκ των οποίων 696 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε προσλήψεις 279 γιατρών και 1077 νοσηλευτών. Έχουν προβλεφθεί 3280 προσλήψεις που είναι πέραν των 2000 που ήταν προγραμματισμένες.
Στον οικονομικό τομέα, είπε, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα 6 δις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και το συνολικό δημοσιονομικό κόστος είναι 4,7 δις, και πρόσθεσε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα διευρυνθεί ο κύκλος των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν.
Ακολούθως ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός μαζί με οκτώ ακόμη ηγέτες με επιστολή τους προτείνουν στην Κομισιόν ζητούν την έκδοση ομολόγου και την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομιών της ΕΕ.
Ακολούθως απάντησε στις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι «δήθεν ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο σε κλινικάρχες» λέγοντας: «Διπλασιάσε η κυβέρνηση την αμοιβή για τις ΜΕΘ από τα 800 ευρώ; Η απάντηση είναι όχι, τα 800 ευρώ αφορούσαν μόνο τις ΜΕΘ και όχι το προσωπικό. Ωστόσο για κάθε κλίνη ΜΕΘ προβλέπεται ένας γιατρός και 5 νοσηλευτές. Δεν θα πρέπει αυτοί να αποζημιωθούν;»
Επίσης διέψευσε τα περί υπερκοστολόγησης λέγοντας ότι τα τεστ δεν υπερκοστολογούνται καθώς το κόστος από 85 ευρώ θα μειώθεί στα 65 ευρώ, λιγότερο και από όσα χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ. Δεν υπάρχει κανένα δώρο προς τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει συνεργασία του ιδωτικού με τον δημόσιο τομέα. Από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας. Στο μέλλον μπορεί να φθάσουμε και στον βαθμό της επίταξης.
Ο κ. Πέτσας διέψευσε τα περί δέσμευσης από ξένες χώρες υγειονομικού υλικού.
Για την πρόσφατη τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου «Δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα για νέους διχασμούς, χρειάζεται ομοψυχία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι στιγμής έδειξε ότι τάσσεται με την ομοψυχία και περιμένουμε να καταδικάσει τις παραφωνίες».
Για την απορρύθμιση του εργασιακού πλαισίου με την μείωση κατά 50% της εργασίας από τις επιχειρήσεις είπε «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της ενώ κατακρημνίζονται τα έσοδα δεν μπορεί πρέπει να κάνει προσαρμογές. Γι αυτό δινεται η δυνατότητα εκ περιτροπής 50% σε μείωση της εργασίας και του κόστους από τις επιχειρήσεις. Εμείς επιλέξαμε να στηρίξουμε την την εργασία. απαγορεύσαμε τις απολύσεις και δίνουμε περίοδο χάριτος σε συνεπείς δανειολήπτες. Οι ταμειακές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες».