Στεγνώνει η αγορά

Η ουσιαστική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης για το αύριο

«H ελληνική οικονομία βασίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτήν πρέπει να στηρίξουμε σήμερα, όπως και τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς».

Αυτήν τη φράση επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να σηματοδοτήσει την κατεύθυνση του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της κρίσης που έφερε στην οικονομία η Covid-19, σε αντίστιξη με τα μέτρα του «επιτελικού κράτους» που επιδοτούν την αναστολή της εργασίας αδιαφορώντας για τις προτάσεις των κοινωνικών φορέων.

Ενδεικτικές για την ανάγκη να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία με ρευστότητα και όχι με… λεκτικά σχήματα είναι οι επισημάνσεις του πρόεδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μίχαλου: «Δεν θα έπρεπε καν να παρακαλάμε. Οι τράπεζες είναι έμποροι χρήματος. Ποια είναι η πελατεία τους; Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αν πεθάνει στην Ελλάδα, πολύ απλά δεν θα έχουν πελατεία».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έγιναν στόχος επιθέσεων από κυβερνητικά στελέχη που προσπερνώντας την ουσία έκαναν λόγο για «μη κοστολογημένες» και «σπάταλες» προτάσεις. Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα πάντως ήταν σαφής: «Καταρχάς τα 16 δισ. είναι κλειδωμένα για την αποπληρωμή των δανείων στο προσεχές διάστημα. Από εκεί και μετά τα διαθέσιμα είναι 25 δισ. και εμείς λέμε να πάρουμε τα 13 δισ., άρα δεν λέμε να τα πάρουμε όλα… Η διαφορά μας από την κυβέρνηση είναι ότι εμείς λέμε ότι αν δεν υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας καθώς η ύφεση φέρνει ύφεση, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Λέμε λοιπόν ότι πρέπει να διατηρήσουμε το ίδιο ύψος για το δημόσιο χρέος και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το ποσοστό της ύφεσης».

Άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα, καταδεικνύοντας τις διαφορές των θέσεών της με τις κυβερνητικές. Όπως λ.χ. ανέφερε ενδεικτικά ο τομεάρχης δικαιοσύνης Σπύρος Λάππας, τα μέτρα του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» «είναι μέτρα απολύτως εφαρμόσιμα, όπως παραδέχτηκε άθελά του ο κ. Σταϊκούρας. Μέτρα που αν τα ακολουθούσε η ΝΔ, θα συνέβαιναν τα παρακάτω:

Σε επιχείρηση εστίασης με δέκα εργαζόμενους με κέρδη 12.000 ευρώ το 2019 (Ο.Ε.) ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

• Κάλυψη 40% του μισθού και 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της: 28.500 ευρώ

• Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%: 1.440 ευρώ Μη επιστρεπτέα ενίσχυση: 20.000 ευρώ Ενίσχυση ζήτησης λόγω μειωμένου ΦΠΑ στο 6% Ενίσχυση ζήτησης λόγω πακέτου εσωτερικού τουρισμού

• Σύνολο καθαρής (χωρίς δάνεια) ενίσχυσης: 49.940 ευρώ. 

Ενώ η ΝΔ από την πλευρά της πρότεινε:

• Καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, αφού για όσες ώρες ο εργαζόμενος εργάζεται ο επιχειρηματίας καλύπτει εξ ολοκλήρου τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές του

• Μείωση προκαταβολής φόρου: άγνωστη

• Ενίσχυση ζήτησης (αλλά μικρότερη) λόγω μειωμένου ΦΠΑ για καφέ και αναψυκτικά στο 13% Επιστρεπτέα προκαταβολή: 8.000 ευρώ». Παράλληλα, απολύτως ενδεικτικό της κυβερνητικής ανεπάρκειας είναι ότι τα μέτρα που με τόσο στόμφο ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους υπουργούς δεν έχουν καν τη στοιχειώδη επικαιροποίηση, δεν φανερώνουν αντίληψη όσων προβλημάτων ανέκυψαν και όσων εκτιμήθηκαν για την κρίση, τα ποιοτικά της στοιχεία και το μέγεθός της αυτούς τους μήνες.

Και είναι μεγάλο πρόβλημα όταν το οικονομικό επιτελείο οποιασδήποτε κυβέρνησης καμώνεται ότι δεν ακούει τις διαπιστώσεις των ειδικών, όπως για παράδειγμα της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης θα περιοριστεί από 8% έως και 12% το τρέχον έτος, καθώς ένα σενάριο ήπιας ύφεσης έχει πλέον ξεπεραστεί».

Ετικέτες