Στέγαστρο «ΟΑΚΑ 2.0»: Από το 2020 γνώριζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά, έκαναν… φιέστες (Video)

Στέγαστρο «ΟΑΚΑ 2.0»: Από το 2020 γνώριζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά, έκαναν… φιέστες (Video)

Τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που επέλεξε να κάνει φιέστες, παρά να μεριμνήσει για τη συντήρηση, αναδεικνύει η… σαπίλα του ΟΑΚΑ, την οποία είχε αναδείξει και η αυτοψία του Documento πριν από μερικούς μήνες και τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψης.

Δείτε επίσης: Εγκατάλειψη και σαπίλα στο «ΟΑΚΑ 2.0»

Ωστόσο, στο κέντρο του κάδρου των ευθυνών, παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου, τοποθετεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η μελέτη του 2020 που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή» στην έντυπη έκδοσή της την Τρίτη. Όπως υπογραμμίζει από τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση γνώριζε για προβλήματα στο στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε, μέχρι την ανακοίνωση διακοπής λειτουργίας της εγκατάστασης, την περασμένη Παρασκευή, δεν έλαβε καμία μέριμνα.

Πρακτικά, γνώριζαν αλλά δεν ήξεραν τίποτα. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχόταν την επισκευή του στεγάστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο το 2021.

Επισημαίνει η «Καθημερινή» ότι τον Ιούλιο του 2019 ανετέθη κατόπιν διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών, μελέτη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, ως συνέχεια ελέγχων που είχαν γίνει με αντικείμενο τις ταλαντώσεις του διαζώματος του κεντρικού σταδίου κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-Μπάγερν Μονάχου.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, ήτοι πριν από ακριβώς τρία χρόνια. Τότε, αναφέρεται πως εντόπισε δύο βασικές επισημάνσεις. Το πρώτο αφορά στο θέμα της στατικότητας της μεταλλικής κατασκευής. Εκεί η μελέτη επικαλείται επιθεώρηση που είχε πραγματοποιήσει η γερμανική εταιρεία BUNG την περίοδο 2007-2008 ενόψει της οριστικής παραλαβής του ΟΑΚΑ, που ολοκληρώθηκε το 2010. Τότε «δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας, φέρουσας ικανότητας και λειτουργικότητας του στεγάστρου».

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, ωστόσο, επισημαίνεται ότι «από τις αυτοψίες εντοπίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα, μάλλον αδικαιολόγητα για κατασκευή υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών. Θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να αποδοθούν στην έλλειψη συντήρησης, οπωσδήποτε όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν». Εκείνη η μελέτη υπεβλήθη στο υπουργείο Υποδομών και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στα τέλη του 2020.

Ακόμα, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύει και το πόρισμα από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ για το ΟΑΚΑ που παραδόθηκε στην κυβέρνηση με ημερομηνία 25/9/2023. Όπως επισημαίνει, «η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκή σύνδεση των φορέων κατά τη φάσητ ης κατασκευής αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του(…)

Δείτε επίσης: ΑΝΤ1 κατά Μητσοτάκη και Καραμανλή για τα προβλήματα στο ΟΑΚΑ – Αποκαλυπτικό έγγραφο (Video)

Documento Newsletter