Ο Στέφεν Μίλερ, αρχιτέκτονας της σκληροπυρηνικής πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ στα ζητήματα της μετανάστευσης, παρέμεινε εκτός δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς ο Λευκός Οίκος αρχικά υπερασπίστηκε και μετά υπαναχώρησε στο ζήτημα του χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, παρατηρεί το “Politico.”
Ωστόσο, η υπαναχώρηση αυτή δεν έγινε τυχαία, καθώς μεταξύ των στελεχών του Λευκού Οίκου έχει διαμορφωθεί η εντύπωση ότι ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα πολιτικής είναι ιδιαίτερα σκληρός και παθιασμένος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
Ο Μίλερ παρέμεινε εκτός της δημοσιότητας κατά τις ημέρες που κλιμακώνονταν η πολιτική πίεση στον Λευκό Οίκο, ενώ παρασκηνιακά επισκέφτηκε το Καπιτώλιο, το βράδυ της Τρίτης μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ. Η επίσκεψη αυτή έγινε, προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων να πειστούν και να υποστηρίξουν τα νομοσχέδια για την μετανάστευση.
Καθώς, άλλοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου όπως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον κι ο Διευθυντής του Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Κάντλοου, είναι γνωστοί για την τηλεοπτική υποστήριξη που προσφέρουν στις ιδέες του Τραμπ, ο Μίλερ κινείται σε μία αντίθετη διάσταση. Ο ίδιος, θεωρείται ως μία πηγή ιδεών για τις οποίες ο Τραμπ πιστεύει πως προσελκύουν την βάση των ψηφοφόρων του.
Στις ιδέες αυτές, συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο η πολιτική “μηδενικής ανοχής” στην διαχείριση των παράνομων μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, που προκάλεσε τον χωρισμό μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών, αλλά και η απαγόρευση εισόδου το 2017 σε ταξιδιώτες και πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες, που αμφισβητήθηκε στις δικαστικές αίθουσες.
Η επιρροή που ασκεί ο Μίλερ στις θέσεις που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της μετανάστευσης, επιβεβαιώνεται κι από μια σειρά συνεντεύξεων προηγούμενων και εν ενεργεία στελεχών του Λευκού Οίκου, αλλά και Ρεπουμπλικάνων που παρακολουθούν άμεσα τις εξελίξεις.
Αμέσως μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που τερμάτιζε τον χωρισμό των μεταναστευτικών οικογενειών στα σύνορα, ο Τραμπ πήρε τον πρώην συγγραφέα των προεκλογικών ομιλιών του που στην συνέχεια εξελίχθηκε σε τσάρο της μετανάστευσης, μαζί του στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) για μία πολιτική ομιλία στην Μινεσότα.
Ωστόσο, η πολιτική ένταση που προκάλεσε η εφαρμογή της σκληρής πολιτικής για την μετανάστευση φαίνεται ότι επίσης, προκάλεσε ρήγματα στο δίκτυο των πολιτικών υποστηρικτών του Μίλερ στο Καπιτώλιο, αλλά και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του Λευκού Οίκου. Γι’ αυτούς, ο χωρισμός των παιδιών των μεταναστευτικών οικογενειών από τους γονείς τους ήταν ένα σοβαρό πολιτικό λάθος, ένα ουσιαστικό πολιτικό παραστράτημα για τον Λευκό Οίκο, ενώ για αρκετούς, είχε τον χαρακτήρα μιας ηθικής κατάπτωσης.
“Ο Μίλερ οδήγησε τον πρόεδρο σε μία επιλογή η οποία κατέληξε σε μια καταστροφή. Η απαγόρευση για τους μουσουλμάνους, αλλά και το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση, προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και απέχθεια. Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να σκεφτεί καλά πριν ακολουθήσει τις συμβουλές του, στην μελλοντική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων,” δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο.
Αρκετοί επίσης, στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι ο εμπνευστής της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ κατάφερε αριστοτεχνικά ν’ αποφύγει να γίνει ο ίδιος, το κύριο πρόσωπο για την εφαρμογή της. Πολλοί επίσης, θυμήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο είχε καταρτιστεί το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την εξέλιξη που καταγράφηκε αργότερα, όταν κατηγορήθηκαν οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου, για την μη επαρκή επεξεργασία κι ανάλυσή του.
“Είναι εκπληκτικό ότι ο Μίλερ ενεργεί, χωρίς να έχει συνέπειες. Ο ίδιος, παρότρυνε τον πρόεδρο Τραμπ να απενεργοποιήσει το πρόγραμμα προστασίας για τους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά (DACA) και τώρα πράττει το ίδιο με την μεταναστευτική πολιτική. Ο Μίλερ κατόρθωσε να κατηγορήσει τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου για την μη ορθή υλοποίηση της απαγόρευσης εισόδου των προσφύγων και των μουσουλμάνων ταξιδιωτών. Τώρα, κατηγορεί το Κογκρέσο για την μεταναστευτική πολιτική. Ο Μίλερ μοιάζει πολύ στον πρόεδρο – μόνο άρνηση, άρνηση, άρνηση,” δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Κόφμαν που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε με ανάρτησή του στο Twitter, την απόλυση του Μίλερ. “ Ο πρόεδρος πρέπει ν’ απολύσει τον Στέφεν Μίλερ, τώρα. Πρόκειται για μία ανθρωπιστική καταστροφή. Ο πρόεδρος πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και ν’ απολύσει τους ανθρώπους που την προκάλεσαν,” έγραψε ο ίδιος.
Για τους Δημοκρατικούς, ο Μίλερ έχει ταυτιστεί με τις πιο αποκρουστικές πολιτικές αποφάσεις που έχει λάβει ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του.
“Δε νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι καταλαβαίνουν ότι ένας 33χρονος άντρας που έχει επαφές με υπέρμαχους της ρατσιστικής υπεροχής, σχεδιάζει τις πολιτικές, οι οποίες ουσιαστικά θα καταστρέψουν την χώρα μας, αλλά και ότι άλλο υποστηρίζουμε,” δήλωσε η Πραμίλα Τζαγιαπάλ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Δημοκρατικό Κόμμα και ήταν από τα πρώτα κοινοβουλευτικά στελέχη που επισκέφτηκαν κέντρα κράτησης παιδιών. “Έχω απαιτήσει ο Στέφεν Μίλερ να παραιτηθεί. Ο ίδιος, δεν πρέπει να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο,” είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Τόσο ο Μίλερ όσο και το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό των εξελίξεων. Ο ίδιος, είχε ένα παρασκηνιακό ρόλο την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ έχει κεντρικό συμβουλευτικό ρόλο σε μία σειρά από θέματα και είναι μόλις 32 ετών. Τον Φεβρουάριο του 2017 πραγματοποίησε μια σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις, υπερασπιζόμενος την ταξιδιωτική απαγόρευση, αλλά και τους ισχυρισμούς του Τραμπ σχετικά με το μέγεθος του πλήθους που παρακολούθησε την τελετή της ορκωμοσίας του. Η επιρροή του, εντός του Λευκού Οίκου ενισχύθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσω της πρότασης που έκανε για την υιοθέτηση ενός συστήματος με πόντους, για την αντικατάσταση της λοταρίας των κληρώσεων για το πρόγραμμα χορήγησης πράσινης κάρτας σε ξένους πολίτες.
Ο Μίλερ έφυγε με συνοδεία από το CNN τον περασμένο Ιανουάριο μετά από μία εκρηκτική συνέντευξη που είχε δώσει στον Τζέικ Τάπερ, με σημείο αναφοράς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, αποσπώντας τα χειροκροτήματα του προέδρου Τραμπ.
Ο ίδιος, τηρεί ένα χαμηλό προφίλ εντός του Λευκού Οίκου, ενώ για το ζήτημα της μετανάστευσης προσπαθεί να εδραιώσει την υλοποίηση της πολιτικής του μέσω των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά και του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος που έχει, ως υψηλόβαθμος σύμβουλος πολιτικής, υπονοεί ένα πιο ευρύ πλαίσιο δράσης, σύμφωνα με την άποψη πρώην, αλλά και εν ενεργεία στελεχών του Λευκού Οίκου.
Ωστόσο, ο Μίλερ έχει κι αρκετές συμπάθειες εντός του Λευκού Οίκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον συμπαθεί ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, που συμμερίζεται τις απόψεις του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο τον είχε προσκαλέσει στο σπίτι του για το γεύμα της Γιορτής των Ευχαριστιών.
Επιπρόσθετα με την πίστη που δείχνει στον πρόεδρο Τραμπ, ο Μίλερ είναι εργασιομανής, καθώς καθημερινά παραμένει για 18 ώρες στον Λευκό Οϊκο, παραμερίζοντας την προσωπική ζωή του, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος, εργάζεται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενώ πάντα είναι διαθέσιμος να ταξιδέψει συνοδεύοντας τον πρόεδρο Τραμπ. Έτσι, έχει έτσι την δυνατότητα να συνομιλεί προσωπικά μαζί του, ακόμη και σε παράξενες ώρες, όπως δηλώνουν συνεργάτες του.
Ο Μίλερ, συνηθίζει να μιλάει στον πρόεδρο με διαχυτικό τρόπο, συχνά λέγοντας στον Τραμπ ότι τα ΜΜΕ τον συμπεριφέρονται άδικα. Συχνά επίσης, λέει στον πρόεδρο ότι οι ομιλίες του ή τα διατάγματα που υπογράφει είναι τα πιο ουσιαστικά που έχουν υπογραφεί ποτέ από πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Politico