«Με το πέρασμα του χρόνου όλοι οι άνθρωποι θα δουν πως δεν υπάρχει τίποτα το οποίο θα πρέπει να φοβούνται σε αυτήν τη συμφωνία και θα αυξάνεται το ποσοστό αυτών που είναι υπέρ αυτής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι.
Υπογράμμισε δε, πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιλήψεις εδραιωμένες επί δεκαετίες, «σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε υπογράψει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε».
Ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την προετοιμασία στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι μια επιτυχημένη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου.
Σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κ. Πεντάροφσκι (φωτογραφία δεξιά, πλάι στον Ζόραν Ζάεφ) υπογράμμισε ότι «με την ένταξη, η Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, η εσωτερική συνοχή θα αυξηθεί γιατί όλες οι εθνοτκές κοινότητες είναι υπέρ αυτού του στρατηγικού στόχου και δεν υπάρχουν διαφορές ως προς αυτό ανάμεσά μας», ενώ εκτίμησε ότι οφέλη υπάρχουν και για την ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα για το εσωτερικό της χώρας εξήγησε πως το γεγονός ότι «όλες οι εθνοτικές ομάδες είναι υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία, αυτό είναι ένας ενωτικός παράγοντας», ενώ η ένταξη βοηθάει και στη σταθερότητα της χώρας σε μια ταραχώδη περιοχή, που μπορεί να μην έχει τις διενέξεις της δεκαετίας του ’90 αλλά παραμένει «εύθραυστη».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές, διευκρίνισε ότι «αν υπάρξει ευρεία στήριξη από τους πολίτες», τότε μόνο θα είναι υποψήφιος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Στέβο Πεντάροφσκι στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Τι σημαίνει τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην καθημερινότητα του πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ;
Απ.: Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχαμε καθορίσει δύο στρατηγικούς στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρώτο στόχο να είναι πολύ πιο σημαντικός από το δεύτερο τότε και τώρα. Κι αυτό επειδή ζούμε στο μέσον μιας πολύ ταραχώδους περιοχής, είδαμε το ’90 πολλές συγκρούσεις και διενέξεις γύρω μας και οι άνθρωποι φοβήθηκαν για το μέλλον τους και ήθελαν να μπουν υπό την προστασία κάποιας ομπρέλας ασφάλειας, όπως η συμμαχία του ΝΑΤΟ. Το πρώτο ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρασε από το Κοινοβούλιό μας τον Δεκέμβριο του 1993 χωρίς καμία αρνητική ψήφο και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ψήφισαν υπέρ αυτού του στρατηγικού στόχου. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια τώρα σε αυτήν την ιστορία, μια υποψηφιότητα που διαρκεί χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 1999 λάβαμε στην Ουάσιγκτον το πρώτο ενταξιακό σχέδιο δράσης. Αν η Τουρκία έχει το ρεκόρ της χώρας σε αναμονή για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς έχουμε το ρεκόρ της αναμονής για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού «μετράμε» σχεδόν 20 χρόνια. Κι εκτός του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε μια ταραχώδη περιοχή είμαστε η μόνη χώρα σε αυτή τη συμμαχία που ξεκινήσαμε τη διαδικασία υπό ένα προσωρινό όνομα, το ΠΓΔΜ. Κι όταν έχεις ένα προσωρινό κι όχι ένα οριστικό όνομα, το μέλλον σου θα έλεγα ότι είναι αβέβαιο. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έχουμε τη διεθνή νομιμοποίηση των συνόρων μας, γιατί εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ταραχώδη περιοχή, όχι βέβαια όπως τη δεκαετία του ’90, αλλά η περιοχή δεν είναι ακόμα τελείως ειρηνική. Έχουμε κι έναν εσωτερικό λόγο που επιθυμούμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς όλες οι εθνοτικές κοινότητες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Επομένως, αν όλες οι εθνοτικές ομάδες είναι υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία, αυτό είναι ένας ενωτικός παράγοντας. Για παράδειγμα, όταν το Μαυροβούνιο ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον το 30% των Σέρβων που ζουν σε αυτή τη χώρα ήταν κατά. Εάν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη θελήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Σερβική Δημοκρατία θα είναι κατά. Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση, το 85% όσων ζουν στη χώρα είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, από όλες τις εθνοτικές κοινότητες. Επομένως, για να συνοψίσω, με την ένταξη η Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, η εσωτερική συνοχή θα αυξηθεί γιατί όλες οι εθνοτκές κοινότητες είναι υπέρ αυτού του στρατηγικού στόχου και δεν υπάρχουν διαφορές ως προς αυτό ανάμεσά μας.
Ερ.: Θεωρείτε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συνιστά επίσης παράγοντα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή;
Απ.: Ναι, βεβαίως. Ήμουν απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) σε μια δεξίωση για τα 11χρονα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στην πρεσβεία τους, στα Σκόπια. Έχουμε αναγνωρίσει αυτό το κράτος και έχουμε αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις, έχουμε επίσης σχεδόν μισό εκατομμύριο Αλβανούς που ζουν στη χώρα, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν σταθερό γείτονα στα βόρεια σύνορά μας. Κατ’ ουσίαν, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν επωφελής για εμάς. Αυτό το κλίμα αναμένεται να υπάρξει και στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες της περιοχής και δεν αναφέρομαι μόνο στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με τη Βουλγαρία επίσης. Με τις συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία κλείνουμε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπήρχαν. Έχουμε οριοθετήσει τα σύνορά μας με το Κόσοβο από το 2008-2009, είχαμε δύο μεγάλα ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και αυτά διευθετήθηκαν. Φυσικά η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ακόμα μπροστά μας, αλλά πιστεύω ότι θα είναι επιτυχής. Όλο αυτό το σκηνικό θα είναι καλό για όλους μας. Το να ζεις ειρηνικά με τους γείτονές σου είναι άλλωστε προϋπόθεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ερ.: Πώς αντιδρά ο κόσμος στην αλλαγή πινακίδων και άλλων διακριτικών του ονόματος και τη μετάβαση στο «Βόρεια Μακεδονία»;
Απ.: Βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες ώρες της υλοποίησης της συμφωνίας και ξέρω ότι στην κυβέρνηση έχει συσταθεί ένα διακυβερνητικό σώμα για την πρακτική εφαρμογή της. Για πρώτη φορά, σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα είδα το νέο όνομα της χώρας σε ανακοίνωση της κυβέρνησης και στις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, σιγά- σιγά θα είναι εμφανές παντού (το νέο όνομα). Είμαστε στην αρχή ακόμα της όλης διαδικασίας αλλαγής του ονόματος σε κτίρια και πινακίδες. Θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου, αλλά θα πρέπει να σας πω ότι σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε συνάρτηση και με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι σε ανοδική τροχιά. Ποσοστό σχεδόν 70%, που είναι πολύ υψηλότερο του ποσοστού κατά τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία. Ελπίζω κι εκτιμώ πως με το πέρασμα του χρόνου όλοι οι άνθρωποι θα δουν πως δεν υπάρχει τίποτα, το οποίο θα πρέπει να φοβούνται σε αυτή τη συμφωνία και θα αυξάνεται το ποσοστό αυτών που είναι υπέρ αυτής. Θα πρέπει, όμως, να έχουμε κατά νου πως υπάρχουν αντιλήψεις που μετρούν δεκαετίες ζωής… Και θα πρέπει κάποιος να σκεφθεί ότι δεν είχαμε συνηθίσει το ΠΓΔΜ, καθώς ήταν για διεθνή χρήση και όχι στο εσωτερικό και η όλη εξέλιξη είναι κάτι νέο για εμάς. Αυτοί που θα συνηθίσουν ευκολότερα είναι οι νέοι σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε υπογράψει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε.
Ερ.: Το όνομά σας βρίσκεται μεταξύ των πιθανών υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας. Πώς θα βλέπατε μια νέα υποψηφιότητα για το αξίωμα αυτό, δεδομένου ότι ήσασταν υποψήφιος και το 2014;
Απ.: Το 2014 ήμουν υποψήφιος, τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα ως προς αυτό. Σε ό,τι με αφορά, αν υπάρξει ευρεία στήριξη από τους πολίτες θα θέσω υποψηφιότητα. Αλλά αυτό εξαρτάται μόνο από τη βούληση των πολιτών, χωρίς τη στήριξη των οποίων δεν πρόκειται να κατέβω ως υποψήφιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ