Συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ από το Ελληνικό Δημόσιο των 137 διαμερισμάτων (από τα συνολικά 228) του προσφυγικού συνοικισμού (προσφυγικά) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείo Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ που προστατεύουν την περιουσία, γιατί τα εν λόγω ακίνητα, που βρίσκονται απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναικού, ανήκουν στην κυριότητα του και δεν καταβλήθηκε η προβλεπόμενη αποζημίωση στην δημοτική αρχή.
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή με το σκεπτικό ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν απέδειξε ότι έχει την κυριότητα των εν λόγω διαμερισμάτων (τα αποκαλούμενα “προσφυγικά”), συγκρότημα που είναι χαρακτηρισμένο από το 2003 ως «νεώτερο μνημείο».
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η έκταση των 17.215 τ.μ. για την ανέγερση των προσφυγικών κατοικιών είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δημόσιο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων η οποία είχε ληφθεί την 16η Απριλίου 1940 .Η ανέγερση των 8 πολυκατοικιών (228 διαμερισμάτων) ξεκίνησε το 1993.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας δεν έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δήμου Αθηναίων ότι τα ακίνητα του προσφυγικού συνοικισμού ανήκουν στην κυριότητά του καθώς δεν προσκομίστηκε και κάποια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που να του αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριότητας.
Κατά συνέπεια δεν προκαλείται βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου αφού τα ακίνητα δεν είναι δικά του.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του Δήμου Αθηναίων ότι πρόκειται για παράνομη μεταβίβαση και για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι χαρακτηρισμένα «ως νεώτερα μνημεία» και σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24), τις διεθνείς συμβάσεις των Παρισίων (ν.1126/1981) και της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης (ν. 2039/1992) δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, και χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη.
Για τους συμβούλους της Επικρατείας ” μόνο η μεταβολή τους ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν συνεπάγεται την άρση της προστασίας του συνόλου του μνημείου”.