ΣτΕ: Παράνομα τα κανάλια – Να επαναληφθεί γρήγορα ο διαγωνισμός για τις άδειες

Έκρινε αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον υπουργό Επικρατείας, λόγω της αδυναμίας συγκρότησης ΕΣΡ. Η συγκεκριμένη απόφαση δε θεωρεί αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για τον ορισμό των δημοπρατούμενων αδειών και τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Προκειμένου  να αποκατασταθεί η νομιμότητα το Συμβούλιο της Επικρατείας, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.

«Κρίθηκε πως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τη διαγωνιστική διαδικασία στον υπουργό Επικρατείας αντίκειται στο άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος (που αφορά στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ)». Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικ. Σακελλαρίου ανακοίνωσε νωρίτερα επίσημα την απόφαση, με την οποία έγιναν δεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση ακυρώθηκαν:

– Η απόφαση του υπουργού Επικρατείας για μεταβίβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

– Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης περί Συστάσεως 5μελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι, το ΣτΕ με την απόφαση του έκρινε αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων λόγω της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να διενεργήσει αυτό το διαγωνισμό.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό του το ΣτΕ αναφέρει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Τέλος, μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) δέχονται ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά αντίθετα, ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το σκεπτικό της πλειοψηφίας (14 – 11) για το κρίσιμο αυτό ζήτημα θεωρείται σημαντικό, καθώς θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησης.

– Στο μεταξύ, στο σαιτ του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε ανάρτηση σχετικά με τις αποφάσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Με την 95/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της Ε. 1385/4.5.2016 αιτήσεως ακυρώσεως της «ANTENNA TV Α.Ε.», ακυρώθηκαν α) η 4297/1.3.2016 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας» (Β΄ 518/1.3.2016) και β) η 10214/20.5.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περί «συστάσεως-συγκροτήσεως» Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας του ανωτέρω διαγωνισμού, κριθέντος, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016 (Α΄ 19), με τις οποίες η αρμοδιότητα για την διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσπιζομένου με τον ανωτέρω ν. 4339/2015 συστήματος, ανατίθεται στον Υπουργό, στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αντίκεινται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος».