ΣτΕ: Νόμιμος ο τρόπος καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στις πανελλαδικές εξετάσεις

Aπορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης αποφοίτων Λυκείου οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ 2020 με το παλαιό σύστημα κατά υπουργικών αποφάσεων.

Με αυτές είχε καθοριστεί ότι ο αριθμός των θέσεων εισακτέων των υποψηφίων του παλαιού συστήματος για το εν λόγω ακαδημαϊκό έτος θα ήταν σε ποσοστό 9,51% επί του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων. Επίσης οι απόφοιτοι είχαν ζητήσει να ακυρωθεί και η υπ’ αριθμ. 44639/Δ2/9.4.2020 απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία μειώθηκε η εξεταστέα ύλη μόνο για τους υποψηφίους του νέου συστήματος, καθώς και της υπ’ αριθμ. Φ.253/111360/Α5/27.8.2020 απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Α΄ 193), με την οποία κυρώθηκε ο πίνακας εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων του παλαιού συστήματος.

Οι υποψήφιοι φοιτητές υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια παράνομες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ανατρέπει την κατανομή θέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

Το Δικαστήριο με οκτώ αποφάσεις του έκρινε ότι η ρύθμιση δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος ούτε στις απορρέουσες από τις διατάξεις αυτές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ετικέτες