ΣτΕ: Νομικό κενό στα δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ

ΣτΕ: Νομικό κενό στα δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ

Το Σύνταγμα και η νομοθεσία δεν παρέχουν εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας να εκδίδει τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα που θα καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τμημάτων ορισμένων ΑΕΙ, διαπίστωσαν οι σύμβουλοι Επικρατείας

Η 5μελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) παρέπεμψε, λόγω σπουδαιότητας, στην 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος το συνταγματικό και νομικό κενό που εντόπισαν στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ορισμένων τμημάτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας διαπίστωσαν ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας να εκδίδει τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα που θα καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τμημάτων ορισμένων ΑΕΙ, αλλά ούτε και η νομοθεσία δίνει αυτή τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, τόσο το Σύνταγμα όσο και η νομοθεσία προβλέπουν την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στρεφόμενος κατά του υπουργού Παιδείας και ζητεί να ακυρωθεί η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα των Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η νομοθεσία δεν παρέχει εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος επαγγελματικής κατοχύρωσης πτυχιούχων πανεπιστημιακού Τμήματος με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, αλλά αντίθετα προβλέπεται για αποφοίτους των ΤΕΙ.

Ακόμη, στην υπ’ αριθμ. 2010/2017 απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4009/2011 δεν παρέχεται πλέον εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Παιδείας για να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τμημάτων των ΑΕΙ.

Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Μαρκουλάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος), τέτοια υποχρέωση δεν απορρέει ευθέως και αμέσως -χωρίς τη μεσολάβηση του νόμου- ούτε από τις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1 και 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, σε αντίθεση με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει για τους αποφοίτους των Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter