Αντισυνταγματικές είναι, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ .
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξέδωσε τρεις σχετικές αποφάσεις με βάση τις οποίες οι αποδοχές των καθηγητών ΤΕΙ θα πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς.
Η αναπροσαρμογή των μισθών όμως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα έχει αναδρομική ισχύ μόνο για όσους έχουν προσφύγει έως τώρα στα διοικητικά δικαστήρια .
Αυτό σημαίνει ότι μόνο γι αυτούς θα πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά οι αποδοχές τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 πλαίσιο.
Για όσους δεν έχουν προσφύγει, η αναπροσαρμογή των μισθών τους πρέπει να γίνει από σήμερα και μετά, δηλαδή από την ημέρα δημοσίευσης των τριών αποφάσεων του ΣτΕ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων Επικρατείας ο διαχωρισμός αυτός έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην «οξυμένη δημοσιονομική κρίση» και στην «κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου».
ΟΙ επίμαχες αποφάσεις είναι οι υπ΄αριθμ. 479-481/2018 με τις οποίες δικαιώθηκαν συνολικά 49 καθηγητές των ΤΕΙ.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση των 49 καθηγητών, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση που αναδρομικά από 1.8.2012 μείωσαν τις αποδοχές των καθηγητών ΤΕΙ «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις συνταγματικές αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η μείωση.