Σταυρούλα Πουλημένη: Πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου – Εν μέρει δεκτή η αγωγή SLAPP κατά της δημοσιογράφου

Δεκτή έγινε εν μέρει η αγωγή της «Ελληνικός Χρυσός» κατά της ιστοσελίδας alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη. Πρόκειται για μία πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφίας, με την υπόθεση να έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, με διεθνείς οργανώσεις Τύπου αλλά και τη Διεθνή Αμνηστία να στέκονται μεταξύ άλλων, στο πλευρό της δημοσιογράφου και της ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε επίσης: Συζητήθηκε η αγωγή της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του Alterthess και της Στ. Πουλημένη

Σύμφωνα με το alterthess.gr, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, επιδικάζοντας σε βάρος τους 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

«Πριν κάποιες μέρες μάθαμε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός κατά της Σταυρούλας Πουλημένη, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ και του Alterthess. Η αγωγή εκδικάστηκε στις 19 Μαΐου του 2022 και με αυτή ζητούνταν 100.000€ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μας site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινική καταδίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα με τίτλο “Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική” αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα και ενός άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” σχετικά με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι παραβάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων» αναφέρει το Alterthess.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού η οποία, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη.

«Χάθηκε μία μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος»

«Δεν πρόκειται να καταλήξουμε εκφωνητές-τριες των δελτίων τύπου εταιρειών που καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων», ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε ανάρτησή της στα social media η δημοσιογράφος, με αφορμή την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μπορεί να χάσαμε την πρώτη μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο. Όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό, εμείς έτσι νιώθουμε γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε. Είναι δικαίωμά μας ως πολίτες να γνωρίζουμε σε ποιον κόσμο ζούμε και ως δημοσιογράφοι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Οι αγωγές SLAPP έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό και στην περίπτωσή μας το σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής, η οποία πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Συνεχίζουμε να ζητάμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη σας στον αγώνα που δίνουμε και ο οποίος δεν θεωρούμε ότι είναι μόνο δικός μας, αλλά κάθε δημοσιογράφου, κάθε ενεργού πολίτη.

Δε πρόκειται να καταλήξουμε εκφωνητές-τριες των δελτίων τύπου εταιρειών που καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.