Με την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη ξεκίνησε το εναλλακτικό – όπως το χαρακτήρισαν – συνέδριο του Ποταμιού, αφού είχε προηγηθεί η προβολή ενός βίντεο με τα «θέλω» των πολιτών, προκειμένου να αναδείξει ότι το Ποτάμι είναι μακριά από τις τετριμμένες πολιτικές των άλλων κομμάτων και κοντά στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε πέντε βασικά σημεία που αποτελούν τις πολιτικές επιλογές του κόμματος, με βάση τις οποίες θα επιχειρήσει τη δημιουργία μιας συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας. Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την αυτοκριτική του όσον αφορά τη συμμαχία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ένταξη του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι «ήταν λάθος η εκτίμησή μου». Και προσέθεσε, με μία σαφή αιχμή για την Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, ότι «κάποιοι είχαν στο μυαλό τους μόνο το παρελθόν τους. Το καταλάβαμε και αποχωρήσαμε».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το προηγούμενο συνέδριο του Ποταμιού το 2016, ούτε η Φώφη Γεννηματά, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το «παρών»! Και αν για την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, οι λόγοι είναι ευνόητοι μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το νέο πολιτικό φορέα, οι πληροφορίες για την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη «δείχνουν» τη θετική στάση Θεοδωράκη – Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό…
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις, ωστόσο, επεσήμανε πως δεν αρκεί μια κυβερνητική αλλαγή για να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας της χώρας, αλλά ότι απαιτείται μία συμμαχία της προοδευτικής Ελλάδας.
Τα πέντε σημεία πολιτικής, στα οποία στάθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφορούν στην αποκομματικοποίηση του κράτους, στο σεβασμό όλων των σύγχρονων ατομικών δικαιωμάτων – εδώ, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε ειδικά στην καύση των νεκρών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους – στην προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει βιολογικό κελάρι της Ευρώπης», στη διαγενεακή Δικαιοσύνη, με την προστασία των συνταξιούχων αλλά κυρίως με την ενεργό συμμετοχή των νέων στην οικονομία, καθώς και στην αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία και την σύγκρουση με τον απομονωτισμό.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αυτό που θέλουμε», ανέφερε, τόνισε όμως ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι μια «επιβεβλημένη λύση». Και επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άσχετα από την στάση του στη συμφωνία για το Μακεδονικό.
Παράλληλα, κάλεσε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτούν από τώρα ότι θα συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέες εκλογές το 2020.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε και για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα, με αιχμή του δόρατος την ανάγκη να υπάρξουν μη κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ειδικά όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
Πεπεισμένος ότι το Ποτάμι θα τα καταφέρει στην αυτόνομη πορεία που έχει επιλέξει, ως «Κίνημα της συμμαχίας τού αλλιώς», όπως είπε, ρώτησε απευθυνόμενος στους συνέδρους: «θα τα καταφέρουμε;». Για να απαντήσει ο ίδιος «ναι», εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο.
Το διήμερο συνέδριο του Ποταμιού, που διεξάγεται στον Κεραμεικό, συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή, με τις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του κόμματος. Να σημειωθεί ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος, ενώ παρά τη φημολογία των προηγούμενων ημερών δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, τουλάχιστον όχι από τα κορυφαία στελέχη του Ποταμιού.