Στάχτη στα μάτια, ακόμη και… φρεσκο-ξυρισμένος

Στάχτη στα μάτια, ακόμη και… φρεσκο-ξυρισμένος

Η διπλή προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεκίνησε με τις ξενοφοβικές κορόνες στο σκηνικό του φράχτη του Εβρου κατέληξε κατά τραγική ειρωνεία στη γεμάτη κομπορρημοσύνη επίσκεψή του -την πρώτη του ως πρωθυπουργού- στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Τα λόγια του στο πλευρό του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια σκιάζουν σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο από τους καπνούς που έπνιξαν την Πάρνηθα και την υπόλοιπη χώρα.

«Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες βέβαια τις δασικές πυρκαγιές. […] Εχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης» ήταν τα λόγια του Κυρ. Μητσοτάκη δίπλα στον υπουργό και αποτελούν τα μόνα σχεδόν που επιφύλαξε για τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν εμβρόντητοι το 2023 να εξελίσσεται στο χειρότερο έτος της 17ετίας, με πάνω από 1,3 εκατ. καμένα στρέμματα γης και με τον Εβρο να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή τα τελευταία 21 χρόνια.

Συμπληρώνοντας δύο μήνες από την επανεκλογή του και δύο εβδομάδες πριν από την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η μόνη «πολιτική προστασία» που λειτουργεί είναι η μιντιακή που προστατεύει επικοινωνιακά τον κρυμμένο πίσω από το «διεθνές προφίλ» του πρωθυπουργό και τους εξαφανισμένους υπουργούς του.

Καπνογόνα απόκρυψης

Εάν ο πολιτικομιντιακός βραχίονας του Μαξίμου έχει διακριθεί σε ένα πράγμα τις μέρες της πύρινης καταστροφής, είναι η προσπάθεια να προστατευτεί η κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Από το «χειρότερο καλοκαίρι» του Βασ. Κικίλια και τις τρομολαγνικές περιγραφές επιστημονικών δεδομένων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έως τις ευρηματικές περιγραφές των φυσικών φαινομένων και την κατασκευή ενόχων από το μιντιακό σύστημα.

Μέσα σε λίγες ημέρες έχουν επιστρατευτεί αντικρουόμενες επικοινωνιακές γραμμές στη δημόσια σφαίρα, μεταξύ των οποίων συγκρίσεις με τη Χαβάη και τον Καναδά, «πρωτοφανή» καιρικά φαινόμενα, διαρροές για ξένους πράκτορες, στοχοποίηση ακόμη και των 18 αλλοδαπών που κάηκαν ζωντανοί στον Αβαντα. Οριακά, όσοι –ελάχιστοι– κυβερνητικοί παράγοντες έχουν εμφανιστεί στα ΜΜΕ για να υπερασπιστούν την κυβερνητική ανεπάρκεια έχουν… ξεχάσει την κλιματική αλλαγή, φλερτάροντας με τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις του αντιδραστικού ακροατηρίου τους στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν την κυβέρνηση άμοιρη ευθυνών.

Φωτιές με ρατσιστικό μίσος

Μεταξύ των στοιχείων της κατασκευασμένης πραγματικότητας του πρωθυπουργικού επιτελείου, σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα αφηγήματα περί ξένων πρακτόρων και μεταναστών «που μας καίνε». Χωρίς ίχνος στοιχείων η κυβερνητική προπαγάνδα κατασκευάζει ενόχους ώστε να απαλλάξει από τις ευθύνες του το Μαξίμου, πυροβολώντας ταυτόχρονα τα πόδια του ίδιου του «επιτελικού κράτους» και των κρατικών αρχών.

Αφενός η ΕΥΠ χρησιμοποιείται σαν εργαλείο στις δηλώσεις των κυβερνητικών, γεννώντας ένα εκκωφαντικό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να παρακολουθούσε όλη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, την οικονομική ελίτ και τον δημοσιογραφικό κόσμο και να της… ξέφυγε η πολιτική προστασία; Αφετέρου μέσω της κυβερνητικής γραμμής δηλώσεων υπουργών όπως ο Δημήτρης Καιρίδης και βουλευτών όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης «λερώνονται» θεσμοί όπως η πυροσβεστική, αφού τα στοιχεία που παραθέτει η υπηρεσία χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για… υπονοούμενα κατά των μεταναστών.

Κάπως έτσι, και χωρίς να αποτελεί έκπληξη για αυτή την κυβέρνηση, όταν πολίτης αυτοχρίστηκε «σερίφης» στον Εβρο, συλλαμβάνοντας παράνομα αλλοδαπούς και κατηγορώντας τους για εμπρησμό, οι παραπάνω πρόσφεραν απλόχερα υπεράσπιση στον ρατσισμό και στην αυτοδικία. Μπορεί οι κορόνες του Βελόπουλου και των συν αυτώ να δημιουργούν μεγαλύτερο θόρυβο στα κοινωνικά δίκτυα, όμως οι δηλώσεις όπως αυτές του «γαλάζιου» βουλευτή Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδη δίνουν κάλυψη στην έξαρση της ρατσιστικής βίας.

Επηρμένοι πυρομανείς

«Ο πρωθυπουργός όπως βγήκε μπροστά θα το ξανακάνει, ποτέ δεν έχει κρυφτεί από την ευθύνη» δήλωσε στην προσπάθειά του να εμφανίσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνο ηγέτη ο Παύλος Μαρινάκης, αφού υπογράμμισε πως… «πήραμε 41% πριν δύο μήνες», επιβεβαιώνοντας το αναμενόμενο. Αυτό που έχει κάνει και «θα ξανακάνει» ο πρωθυπουργός είναι να προσπαθήσει να αποποιηθεί τις ευθύνες, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα «κάψει» κάποιον έμπιστό του.

Αναμφίβολα η επάνοδος στην… κανονικότητα και το άνοιγμα της Βουλής δεν θα γίνουν όπως τα σχεδίαζε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συρθεί στο κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις για τα καταστρεπτικά πεπραγμένα με τα οποία ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του, ακόμη και εάν στην πορεία επιβεβαιωθούν οι διαρροές που τον θέλουν να παίρνει κεφάλια υψηλότερα ιστάμενων αξιωματούχων (όπως του Κικίλια), αλλά από τους τελευταίους τροχούς της αμάξης που κατά παράδοση τιμωρεί.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κληθεί να εξηγήσει τι συνέβη με την πρόληψη και την ενημέρωση, πού βρίσκονται οι δασολόγοι που είναι απαραίτητοι και οι ζωτικής σημασίας αντιπυρικές ζώνες, όπως και για τον καθαρισμό των δασών και την εκπαίδευση του προσωπικού. Και κυρίως θα κληθεί να εξηγήσει πώς γίνεται να έχουν τριπλασιαστεί τα εναέρια μέσα και να έχουν πενταπλασιαστεί οι δαπάνες την τελευταία πενταετία αλλά το αποτέλεσμα να είναι το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο. Και βέβαια να απαντήσει τι απέγινε η «μεταγραφή αεροδρομίου», ο Χρήστος Στυλιανίδης, που επιστρατεύτηκε στην προ διετίας καταστροφή για να διασώσει το –και τότε– καμένο προφίλ του πρωθυπουργού.

Με όλα τα παραπάνω η άνοδος στη ΔΕΘ σε δύο εβδομάδες μοιάζει με δρόμο που περνάει μέσα από τις στάχτες, ενώ τα φιλοδωρήματα που ετοιμαζόταν να μοιράσει τα έχει ήδη πάρει ο… στρατηγός άνεμος.

Documento Newsletter