Τράπεζες, εισηγμένες επιχειρήσεις και ξένοι επενδυτές γνωρίζουν τη βουτιά της οικονομίας αλλά την κρύβουν υπέρ Μητσοτάκη
Τη σκυτάλη των πανηγυριών για τα «επιτεύγματα» Μητσοτάκη πήραν οι τραπεζίτες. Μέσα στην εβδομάδα διεξάχθηκε το τραπεζικό συνέδριο της Goldman Sachs. Εκεί βρέθηκαν και οι Ελληνες τραπεζίτες, οι οποίοι άρχισαν τη σπέκουλα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή τις διαρροές προς πετσωμένα ΜΜΕ για τον ενθουσιασμό των επενδυτών προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη που εκφράζει δήθεν τη σταθερότητα της οικονομίας.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν, όπως και οι Ελληνες τραπεζίτες, ότι η οικονομία από το 2019 κατευθύνεται στα βράχια με καπετάνιο τον Μητσοτάκη. Εντούτοις προσπαθούν και αυτοί να πείσουν περί του αντιθέτου. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε βορά στα όρνεα του τραπεζικού συστήματος τους «κόκκινους» δανειολήπτες και τους στέρησε το δικαίωμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τι όμως γνωρίζουν άπαντες και κρύβουν κάτω από το χαλί; Προφανώς τα χάλια της ελληνικής οικονομίας.
Τα χάλια της οικονομίας
Τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα ενάντια στην κοινωνία το γνωρίζουν όλοι όσοι διαβάζουν τους δείκτες στα βασικά μεγέθη της οικονομίας αλλά και τις «συστάσεις και κατευθύνσεις» των δανειστών (ESM, ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ). Αν κάποιος βλέπει την αισχροκέρδεια των ολίγων –150 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εμφάνισαν ποσοστιαία αύξηση κερδών της τάξης του 303,6%!–, τον διαμοιρασμό των χρημάτων ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στους ελάχιστους μεγάλους παίκτες της ελληνικής οικονομίας και το ξεχείλωμα του δημόσιου χρέους –ήδη έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ– ως σταθερότητα εκπορευόμενη από τη λογιστική αύξηση του ΑΕΠ, τότε αυτό που θα πρέπει να παρακαλάμε οι πολλοί μέσα στην επόμενη τετραετία είναι να αντέξουμε την ανέχεια και τη φτωχοποίηση της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι εμπορικό ισοζύγιο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών –οι δείκτες υγείας μιας οικονομίας– παρουσιάζουν τεράστια ελλείμματα. Ολα αυτά κρύβονται κάτω από το χαλί της διαρκούς εισροής χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη, οι τεράστιες και αναγκαίες χρηματοδοτήσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα δεν φέρνουν αντισταθμιστικά οφέλη για την πολεμική βιομηχανία της χώρας που πνέει τα λοίσθια ενώ θα έπρεπε να έχει αναζωογονηθεί με τα περίπου 15 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής της χώρας. Οσο για την παραγωγική βάση της οικονομίας; Αυτή διαρκώς συρρικνώνεται, μετατρέποντας την Ελλάδα σε οικονομία υπηρεσιών με αιχμή τον τουρισμό, που για το 2023 δείχνει σημάδια κόπωσης εξαιτίας της ακρίβειας που έχει επιβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Αισχρά κέρδη τραπεζών
Αν κάτι μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αισχροκερδεί ασύστολα εις βάρος καταθετών και δανειοληπτών. Ας δώσουμε τα μεγέθη: τα επιτόκια καταθέσεων σε πραγματικούς μέσους όρους κυμαίνονται από 0,25% έως 0,30%, αντίθετα τα επιτόκια δανεισμού σε μέσο όρο κυμαίνονται στο 5%, ενώ τα στεγαστικά έχουν διαμορφωθεί στο 6,5% περίπου. Αν αυτό δεν ονομάζεται αισχροκέρδεια, με την ανοχή Μητσοτάκη, εις βάρος καταθετών και δανειοληπτών και με τους τραπεζίτες να πανηγυρίζουν για την πωλούμενη με το καντάρι «σταθερότητα», πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί;