Σταθερές επιλογές Πατούλη η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του πάρκου Τρίτση

Σταθερές επιλογές Πατούλη η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του πάρκου Τρίτση

Καθημερινά ανάμεσα στους χιλιάδες πολίτες της Αττικής που επισκέπτονται το πάρκο Τρίτση είναι και τα παιδιά. Δυστυχώς, λόγω αδιαφορίας της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, στο πάρκο Τρίτση δεν υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες για παιδιά αλλά ούτε παιδική χαρά που να μπορεί να φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά καθημερινά.

Το πάρκο Τρίτση με σωστή διαχείριση των χώρων του θα μπορούσε να είναι πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Υπάρχουν αρκετές λειτουργικές ανάγκες. Ενας μικρός χώρος άθλησης που υπάρχει μες στο πάρκο με λιγοστά όργανα γυμναστικής, που μερικά από αυτά είναι και κατεστραμμένα, δεν επαρκεί ώστε να αθλούνται σωστά και με άνεση όσοι το επισκέπτονται. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν τα όργανα γυμναστικής που δεν είναι κατάλληλα για παιδιά με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα παιδική χαρά και μεγαλύτερος χώρος άθλησης με περισσότερα όργανα γυμναστικής, τα οποία να συντηρούνται υπεύθυνα.

Να τοποθετηθούν τρενοποδήλατα στις ήδη υπάρχουσες σιδηροδρομικές ράγες για να μπορούν οι γονείς με τα παιδιά τους να μετακινούνται στον χώρο του πάρκου.

Να τοποθετηθούν στίβοι μάχης και φουσκωτά παιχνίδια άθλησης ειδικά για παιδιά.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει το πάρκο Τρίτση, προέβη σε δαπάνη 12.300 ευρώ πλέον ΦΠΑ για εγκαταστάσεις άθλησης και δραστηριότητες, ποσό που εγκρίθηκε από την επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, με εισηγητή της διοικούσας παράταξης της περιφέρειας τον α ντι περιφερειάρχη Χάρη Ρώμα, μόνο για την ημέρα του Πάσχα για δύο πίστες στίβου (με επτά εμπόδια, περιφραγμένες με σημαιάκια και κολονάκια), μια φουσκωτή πίστα ποδοσφαίρου, δύο εργαστήρια χειροτεχνίας, έξι τέντες με τραπεζάκια, παιδικά σκαμπό και μαξιλάρια και δύο μικρά σπιτάκια για face painting.

Να δημιουργηθούν άμεσα μόνιμες αθλητικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά, να επιβλέπονται από παιδαγωγούς και να συντηρούνται.

Να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για γνωριμία με τη φύση, τη βλάστηση, τον πολιτισμό του τόπου και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για να ψυχαγωγούνται τα παιδιά.

Συνειδητή είναι η παραμέληση της δεντροφύτευσης, της ανακατασκευής των λιμνών και της φύλαξης του πάρκου.

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί η δεντροφύτευση, η οποία είναι αναγκαία σε πολλά σημεία του πάρκου. Δέντρα που μπορούν να φυτευτούν είναι κουτσουπιές, ευκάλυπτοι και χαρουπιές, τα οποία δεν καίγονται εύκολα, κάνουν σκιά και προσφέρουν πιο πολλά στον βιότοπο από τα πεύκα.

Υπολογίζεται ύστερα από έρευνα ότι το πάρκο χρειάζεται 10.000 δέντρα, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί η Περιφέρεια Αττικής από κρατικά φυτώρια χωρίς κόστος. Τις δενδροφυτεύσεις θα τις κάνουν –υπό καθοδήγηση του φορέα– οι πολίτες, τα σχολεία και οι σύλλογοι.

Είναι απαραίτητο οι δεντροφυτεύσεις να ξεκινήσουν άμεσα –με την έναρξη της σχολικής χρονιάς– σε συνεργασία με τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Τα ζώα που ζουν στις λίμνες (πάπιες, χήνες) έχουν μειωθεί αισθητά και είναι αναγκαίο να αναλάβουν δράση αντίστοιχες οργανώσεις.

Αμεση είναι και η ανάγκη ανακατασκευής όλων των λιμνών του πάρκου.

Η φύλαξη του πάρκου δεν είναι επαρκής και σύμφωνα με την έκτασή του πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες.

Η Χρυσάνθη Α. Αυλωνίτου είναι μουσικολόγος, καθηγήτρια Μουσικής, μουσικός, περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής

Documento Newsletter