Σταθερά… πρωταθλήτρια στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η Ελλάδα έχοντας διπλάσιες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως στο χρονικό διάστημα από 15/09 έως 22/09 στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 70% στη μέση τιμή της μεγαβατώρας. Μάλιστα, πριν μια εβδομάδα περίπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «πετώντας το μπαλάκι» περί ευθύνης της Ουκρανίας για τις υψηλές τιμές. Η Κομισιόν απέρριψε τα επιχειρήματα Μητσοτάκη λέγοντας ουσιαστικά, πως το πρόβλημα του ακριβού ρεύματος στην Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό.
Ρεύμα από…χρυσάφι στην Ελλάδα
Τον Σεπτέμβριο, παρά τη μείωση της ζήτησης, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη σημειώνοντας παράλληλα διπλάσια τιμή σε σχέση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας εκτοξεύθηκε περίπου στα 140 ευρώ στην Ελλάδα. Η τιμή αυτή είναι έξι φορές πιο υψηλή από τη Γαλλία, όπου η τιμή της μεγαβατώρας αγγίζει τα 22 ευρώ, ενώ είναι πενταπλάσια σε σχέση με τις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Μάλιστα, η ελληνική αγορά ενέργειας σημειώνει σημαντική διαφορά με τη Γερμανία, όπου η τιμή της μεγαβατώρας είναι περίπου 50 ευρώ χαμηλότερη. Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, μια χώρα που παραδοσιακά έχει τις πιο υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή του ρεύματος είναι περίπου 24 ευρώ χαμηλότερη από την ελληνική αγορά. Γενικότερα, στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οι τιμές κινούνται γύρω στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μονάχα, η Αλβανία με 168,65 ευρώ και η Ιρλανδία με 138,57 ευρώ σημειώνουν υψηλότερες τιμές συγκριτικά με την Ελλάδα.
«Φταίτε εσείς για το ακριβό ρεύμα» λέει η Κομισιόν
Παρά την ασταμάτητη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση επιμένει στα περί «εισαγόμενου προβλήματος» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ζητώντας έτσι την παρέμβαση της Κομισιόν μέσω επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου ζητάει αλλαγές στο σύστημα ενέργειας.
Ωστόσο, η αντίδραση της Κομισιόν επί της ουσίας γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς απέρριψε τη λογική της Αθήνας ότι ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για την εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Κομισιόν υπήρξε αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο ενός μηχανισμού που να επιβάλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος Μάλιστα, τονίστηκε, πως το μέγεθος των εξελίξεων στην Ουκρανία δεν είναι ικανό να επηρεάσει σοβαρά το ευρωπαϊκό και το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Παράλληλα, η Κομισιόν υπογράμμισε, πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής ενεργειακής υποδομής, η οποία χαρακτηρίζεται από ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και έλλειψη ευελιξίας στο σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις και αποθήκευση.
Βέβαια, η «συζήτηση» δεν τελειώνει εδώ και θα συνεχιστεί στη Βουδαπέστη τέλη Οκτωβρίου στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.
Διαβάστε σχετικά
Προαναγγελία υποψηφιότητας από Κασσελάκη: «#Είμαι Εδώ – Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ»
Cash or trash: O ψευδομάρτυρας της δήθεν σκευωρίας Novartis στην εκπομπή του Star (Video)
«Ξένο σώμα» εδώ και καιρό ο Σαλμάς διαρρέει το Μαξίμου – Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας
Καλαφάτης στη Βουλή: «Ο Σαλμάς έθεσε εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας» (Video)