Σταθάκης: Κανονικά ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ

Σταθάκης: Κανονικά ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ

Ο αγωγός φυσικού αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης των διεθνών κανόνων, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Στη συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σταθάκης επαναλαμβάνει τις διαβεβαιώσεις για διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που τίθενται σε διαδικασία πώλησης, ενώ υπογραμμίζει ότι η λύση για τον Σταθμό του Αμύνταιου θα περιλαμβάνει θεσμικές διαδικασίες, ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα είναι απολύτως συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο κανόνων.

Χαρακτηρίζει, εξάλλου, σεβαστές τις διαφοροποιήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων από βουλευτές της πλειοψηφίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σχετικές συμβάσεις υπερψηφίστηκαν από τη συμπολίτευση, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Ερωτηθείς από το Πρακτορείο για τις πρόσφατες διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Σταθάκης παρατηρεί ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε «να συνδυάσει με άριστο τρόπο την ανάγκη για εμπειρία με τη διάθεση για ανανέωση».

Τέλος, για το τρέχον διάστημα ως την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι «το επόμενο εξάμηνο, μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή εποχή, καθώς και τις όποιες μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στον Κώστα Βουτσαδάκη και τον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ.: Αύριο Δευτέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών στην Κρήτη και το Ιόνιο. Ποιες είναι οι προσδοκίες για τη συμμετοχή; Πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης κατά την έγκριση των αντίστοιχων συμβάσεων για τις περιοχές Άρτα- Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και πώς τις σχολιάζετε;

Απ.: Γνωρίζετε ότι το έναυσμα για τους διεθνείς διαγωνισμούς δόθηκε από την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους μεγάλων ομίλου του κλάδου, όπως η αμερικανική ExxonMobil. Αντιστοίχως, οι συμβάσεις που αυτές τις ημέρες κυρώσαμε στη Βουλή, αφορούν επίσης ομίλους διεθνούς βεληνεκούς, όπως η γαλλική Total και η ιταλική Edison. Η παρουσία όλων αυτών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Με τις εξελίξεις αυτές βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Ελλάδα αποκτά κοινό βηματισμό με τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Μεσογείου, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικών κοιτασμάτων. Όσο για τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέρχονται από τους Οικολόγους, είναι απολύτως σεβαστές δεδομένης της καταστατικής αντίθεσής τους στην παραγωγή και χρήση υδρογονανθράκων. Σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις κυρώθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του Kοινοβουλίου, καθώς τις ενέκριναν η συμπολίτευση, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Ερ.: Αναφερθήκατε σε εναλλακτικά σενάρια για τις αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ποια είναι αυτά;

Απ.: Κάθε μία από τις περιπτώσεις των ενεργειακών εταιρειών είναι διαφορετική. Χρειάζεται προσεκτική μελέτη των ιδιαίτερων παραμέτρων, ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις: Να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και να ακολουθεί κανόνες απόλυτης διαφάνειας. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα μπορέσουμε να γίνουμε περισσότερο αναλυτικοί.

Ερ.: Ποιες θα είναι οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ και ειδικότερα για τις θέσεις εργασίας; Ισχύει το χρονοδιάγραμμα για ψήφιση των διατάξεων τον Μάρτιο;

Απ.: Το νομοσχέδιο θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, πριν το Πάσχα. Σε αυτό θα περιγράφεται η διαδικασία της αποεπένδυσης, που θα ικανοποιεί τους τρεις όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση: τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, τη διαφάνεια της απόσχισης και του τρόπο αποτίμησης και πώλησης, και το διακριτό όφελος για τη ΔΕΗ.

Ερ.: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Κατά πόσο επηρεάζουν οι τουρκικές θέσεις τα σχέδια για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας;

Απ.: Ο σεβασμός των διεθνών κανόνων αποτελούν την καλύτερη βάση καλλιέργειας και τελικά ευδοκίμησης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, με το οποίο δεν είναι σύμφωνες οι θέσεις που αναφέρετε. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της ΕΕ και με απόλυτα σαφείς θέσεις αναφορικά με την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών που εκπορεύονται αυστηρά από τους διεθνείς κανόνες. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα, ούτε στους αγωγούς ούτε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. που να εγείρει θέματα παραβίασης των κανόνων και άρα θα προχωρήσουν κανονικά.

Ερ.: Το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Ποια είναι η θέση του Yπουργείου ως προς τη συνέχιση ή μη λειτουργίας του σταθμού, δεδομένης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ; H όποια συμφωνία για αξιοποίηση, αν υπάρξει, θα προκύψει ύστερα από διαγωνισμό;

Απ.: Θέλουμε οι μονάδες του Αμύνταιου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω της περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους, επένδυση που εκτιμάται περίπου στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα αναζητούμε τρόπους ώστε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς το κόστος παραγωγής, έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους. Συνεπώς η λύση στο Αμύνταιο μπορεί να συνδυαστεί με τις ανάγκες της ενεργοβόρας βιομηχανίας. Η λύση αυτή θα πρέπει, όμως, να υπακούει σε δύο αρχές: Να αφορά θεσμικές διαδικασίες, ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο και να είναι απολύτως συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο κανόνων.

Ερ.: Κύριε υπουργέ, δεν είχε ανάγκη η κυβέρνηση από νέο «αίμα»;

Απ.: Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός, με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του στο κυβερνητικό σχήμα, προσέθεσε στο δυναμικό της κυβέρνησης πρόσωπα με πλούσια εμπειρία στον πολιτικό στίβο ή στο επιστημονικό τους αντικείμενο, καθώς και νεότερα, πολλά υποσχόμενα στελέχη. Κατάφερε, έτσι, να συνδυάσει με άριστο τρόπο την ανάγκη για εμπειρία με τη διάθεση για ανανέωση.

Ερ.: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νέος υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Συμφωνείτε με τη διαπίστωση αυτή;

Απ.: Το επόμενο εξάμηνο, μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη μεταμνημονιακή εποχή, καθώς και τις όποιες μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν. Αυτές βέβαια δεν αποδίδουν την επόμενη ημέρα της ψήφισής τους. Αναφέρομαι σε αλλαγές όπως η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ή, ένα άλλο παράδειγμα, είναι η διαμόρφωση σύγχρονου πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, με -παράλληλα- κατάρτιση δασικών χαρτών, οριοθέτηση των παραλιών και δημιουργία κτηματολογίου. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα αλλά δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος προσέλκυσης επενδύσεων, οι οποίες θα αξιοποιούν το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και θα παράγουν προϊόν με υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Documento Newsletter