Σταθάκης για λιγνιτικές μονάδες: Τα ενεργειακά φιλέτα μένουν στο Δημόσιο

Σταθάκης για λιγνιτικές μονάδες: Τα ενεργειακά φιλέτα μένουν στο Δημόσιο

Στην κυριότητα του Δημοσίου μένουν οι περισσότερο ενεργειακά προσοδοφόρες μονάδες και παράλληλα διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των μονάδων που εκχωρούνται σε ιδιώτες.

Συνολικά απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις λιγνιτικών μονάδων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εκπρόσωποι της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισαν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το 2013 περί εθνικού εγκλήματος στην περίπτωση εκχώρησης μονάδων από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για «γκρίζες μεθοδεύσεις» στη διαδικασία εκχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Αρχικά, ο υπουργός Περιβάλλοντος αντέτεινε πως οι πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιήσεων της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν είχαν λαϊκή νομιμοποίηση, αφού δεν εντοπίζονται στην προεκλογική ρητορική του 2012 από τα δύο κόμματα. Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο υπουργός, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε στην κρίση του ελληνικού λαού το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και στο οποίο περιλαμβάνονταν οι συζητούμενες ιδιωτικοποιήσεις.

«Ακυρώσαμε τις 3 βασικές ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ στον ενεργειακό τομέα» τόνισε αναφορικά με τις προσπάθειες εκχώρησης των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ και «μικρής» ΔΕΗ, παρουσιάζοντας το τι έπραξε η παρούσα κυβέρνηση. Εξήγησε δε πως το ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΗ προέκυψε λόγω της κρίσης και ειδικότερα των συσσωρευμένων λουκέτων σε επιχειρήσεις, όπως επίσης εξαιτίας των στρατηγικών κακοπληρωτών και της κακής χρηματοοικονομικής διαχείρισης στη ΔΕΗ.

Στη ΔΕΗ παραμένουν τα φιλέτα

Ως προς την εκχώρηση των λιγνιτικών μονάδων, σημείωσε ότι το υπουργείο κινήθηκε με βάση το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε τις μονοπωλιακές πρακτικές του Δημοσίου στο χώρο της ενέργειας, με την εν λόγω απόφαση να μετατρέπεται σε προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης λόγω των σχετικών αξιώσεων των δανειστών.

«Πουλάμε τις καλύτερες μονάδες;» διερωτήθηκε και απάντησε ο ίδιος πως δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις «εξαιρετικά αποδοτικές» μονάδες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα εκχωρηθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού 3 λιγνιτικές μονάδες εκ των οποίων η μία έχει διάρκεια ζωής έως το 2025, ενώ αυτή στη Μεγαλόπολη επί της ουσίας υπολειτουργεί λόγω κακού σχεδιασμού, αφού δεν είχε προβλεφθεί (σ.σ. όταν δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια) η ανάπτυξη του δικτύου προκειμένου να απορροφάται η παραγωγή της μονάδας. Να σημειωθεί πως ιδιωτικοποιούνται οι μονάδες Μελίτη 1 και μία άδεια παραγωγής για το Μελίτη 2 αλλά και οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4.

Προστατευμένοι οι εργαζόμενοι

Στα εταιρικά σχήματα που θα αναλάβουν τη διοίκηση και λειτουργία των προς ιδιωτικοποίηση μονάδων μεταφέρονται οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σταθάκης. «Τα εργασιακά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα» υποστήριξε, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν τροποποιήσεις στο νόμο για την ισχυρότερη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Documento Newsletter