Σταθάκης για ΔΕΗ/EDS: Η ΝΔ κάνει βουτιά στη ναφθαλίνη

Σταθάκης για ΔΕΗ/EDS: Η ΝΔ κάνει βουτιά στη ναφθαλίνη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης απαντά στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στον βουλευτή του ΔΗ.ΣΥ., Γιάννη Μανιάτη για το θέμα της εξαγοράς από τη ΔΕΗ της επιχείρησης ενέργειας της πΓΔΜ, EDS αναφέροντας σκωπτικά πως κάνουν βουτιά στη ναφθαλίνη. Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της ΔΕΗ.

«Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. Απορώ γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε, τώρα, το θέμα», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του αναφορικά με την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρίας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, με έδρα τα Σκόπια.

«Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η ΝΔ, με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη» προσθέτει ο υπουργός.

ΔΕΗ: Στρατηγική η απόφαση για την εξαγορά της EDS – Με πλήρη διαφάνεια η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει την εξαγορά ως στρατηγική απόφαση με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι η εταιρία ήταν κερδοφόρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αναλυτικά, με αφορμή όπως επισημαίνει νέα δημοσιεύματα και πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκατ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter