Σταθάκης: Αντί να ξεπουληθεί η ΔΕΗ, η Ελλάδα έγινε ενεργειακός κόμβος (Audio)

Σταθάκης: Αντί να ξεπουληθεί η ΔΕΗ, η Ελλάδα έγινε ενεργειακός κόμβος (Audio)

Η ατζέντα του 2014 που επαναφέρει η ΝΔ ήθελε τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εμείς και δημόσια την κρατήσαμε και τα «φιλέτα» των υδροηλεκτρικών δεν χάθηκαν και ο ΑΔΜΗΕ είναι πλέον εταιρεία μοντέλο, ενώ με τις συμφωνίες στα ενεργειακά καταστήσαμε την χώρα ενεργειακό κόμβο σε Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειο, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Στρατάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην ΔΕΗ, την σημερινή της κατάσταση και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας που όπως είπε «επαναφέρει την ατζέντα του 2014».

Θύμισε ότι «όταν παραλάβαμε, βρήκαμε το σχέδιο της ΔΕΗ για τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση του συνόλου της ΔΕΗ στα τρία κομμάτια, του ΑΔΜΗΕ κατά 66%, της “μικρής ΔΕΗ” (με σημαντικό μέρος των υδροηλεκτρικών) κατά 100% και του 17% από το 51% της “μεγάλης ΔΕΗ” που ήταν στο Δημόσιο».

«Εμείς δεν πουλήσαμε το 17% και κρατήσαμε την ΔΕΗ δημόσια, ακυρώσαμε την “μικρή ΔΕΗ” και όλα τα υδροηλεκτρικά (το πιο κερδοφόρο κομμάτι της παραγωγή) παρέμειναν στον έλεγχό της, ενώ συμφωνήσαμε μόνο για τον λιγνίτη, όπου υπάρχει οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ κρατήσαμε το 51% δημόσιο και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid … και ο ΑΔΜΗΕ έγινε εταιρεία μοντέλο που διπλασίασε την αξία της μέσα σε τρία χρόνια», τόνισε ο κ. Στρατάκης.

«Η πολιτική μας είναι στον αντίποδα της ΝΔ, που επενδύει σε μία καταστροφολογία για την ΔΕΗ», συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Επιχείρηση «αναχρηματοδότησε τα χρέη της πλήρως» και θύμισε ότι «τα 5 δισ. ευρώ που είχε χρεωθεί πριν το 2014 ήταν όλα πενταετή, έληγαν το 2016, 2017 και 2018, μας είχαν κληρονομήσει μία υπερδανεισμένη ΔΕΗ», αλλά πλέον «έχει μειώσει τα χρέη της από 5 δισ. ευρώ σε 4 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα έχει αναχρηματοδοτήσει πλήρως τα δάνεια με μακροχρόνιο δανεισμό … εάν είχε το παραμικρό δίκιο η ΝΔ θα εκδηλωνόταν αυτό με αδυναμία αναχρηματοδότησης των δανείων της ΔΕΗ, αλλά αυτά έχουν αναχρηματοδοτηθεί πλήρως». Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με την αντιστροφή των αυξήσεων τιμολογίων του 2010-2014, στις μειώσεις που καταγράφηκαν στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν στέκουν τα χρηματιστηριακά σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς «συγκρίνεται η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ του 2014 με αυτήν σήμερα, που θα έπρεπε να παίρνει υπόψιν το άθροισμα ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, του οποίου η μετοχή είναι πάρα πολύ ψηλά».

«Είναι δεδομένο ότι υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις» στην χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, «αλλά δεν είναι το καθοριστικό κριτήριο ενόψει μίας μεγάλης αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τοπίου και του ειδικού ρόλου της ΔΕΗ που καλείται να προσαρμοστεί σε αυτό βάσει της στρατηγικής που έχει εφαρμόζει και έχει χαράξει από κοινού με την McKinsey», όπως είπε.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στην συνολική ενεργειακή πολιτική που ακολουθήθηκε ειδικά στον τομέα των υδρογονανθράκων, «με συμφωνίες πολύ σημαντικές τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική σκοπιά. Έχουμε δύο φιλόδοξα οικόπεδα για τα οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δύο πολύ μεγάλες εταιρείες, την ExxonMobil και την Total, με την συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων. Μιλάμε για οικόπεδα ανάλογης πιθανόν σημασίας με αυτά στο Ισραήλ και την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, προχωρήσαμε στις συμβάσεις, περίπου πανομοιότυπες με των γειτονικών χωρών, με τεράστιο όφελος για το Δημόσιο αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης (που θα παρακρατεί το 5% των κερδών), με την πιο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία και απαγόρευση του fracκing … για να είμαστε απόλυτα ασφαλείς και να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Συνολικά, υπογράμμισε ότι ο ενεργειακός τομέας για την Ελλάδα ήταν κομβικός, καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, με την ολοκλήρωση κατά 90% του TAP στην χώρα, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ιταλία, ξεκίνησε η κατασκευή του κάθετου άξονα IGP που θα συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία και είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για αγωγούς και προς άλλες χώρες, την Βόρεια Μακεδονία, την διασύνδεση Βουλγαρίας-Σερβίας, κτλ. Η Ρεβυθούσα την ίδια περίοδο διπλασίασε την ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να παίρνει και να καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών των Βαλκανίων. Τα παραπάνω ενισχύονται από τον EastMed, υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει τους υδρογονάνθρακες Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και τα ελληνικά, στην Ευρώπη μέσω της Κρήτης και του Ιονίου.

Γεωπολιτικής σημασίας είναι επίσης, συνέχισε ο κ. Σταθάκης, η ολοκλήρωση των συμβάσεων έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ τρίτο κομβικό σημείο είναι οι διασυνδέσεις και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ευρύτερη περιοχή, τις γειτονικές χώρες και την Ιταλία, διευκολύνοντας και την λειτουργία ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μοντέλου τοπικών διασυνδέσεων.

Πηγή: stokokkino.gr

Documento Newsletter