Στάση πληρωμών

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που αναμένεται να πετύχει το 2022 και η οποία θα είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η ελληνική κοινωνία όμως είναι αμέτοχη, διολισθαίνοντας καθημερινά πιο βαθιά στη φτωχοποίηση.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης που έχει συντελεστεί τα τρία τελευταία χρόνια από την εφαρμοζόμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της τον τελευταίο χρόνο με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 70% των μισθωτών έχει κάνει περικοπές στα βασικά είδη διατροφής, στο 80% δεν έχει αυξηθεί ο μισθός το 2022, το 40% εργάζεται παραπάνω από το ωράριό του και μεγάλο ποσοστό από αυτό δεν πληρώνεται τις υπερωρίες και οι μισθωτοί χρειάζονται 80% περισσότερο χρόνο από τους Γάλλους για να καλύψουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στην Ελλάδα επί μια δωδεκαετία, ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφιο ποσοστό, ενώ η ανεργία παρουσίασε άνοδο φέτος τον Ιούλιο, μήνα που παραδοσιακά σημείωνε πτώση λόγω τουρισμού.

Το 2023 προμηνύεται δραματικό για τους Ελληνες μισθωτούς, καθώς μετά το τέλος των προεκλογικών παροχών και την ευρωπαϊκή κρίση που θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στον τουρισμό το επόμενο καλοκαίρι –πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η φετινή ανάπτυξη– η φτωχοποίηση θα είναι τόσο μεγάλη που οι αντιδράσεις θα είναι εκρηκτικές.

Ηδη οι πρώτες επιπτώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Κατά 334 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές προς την εφορία το επτάμηνο του 2022. Η ανάγκη εφαρμογής τελείως διαφορετικών πολιτικών είναι άμεση.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει το «ανάπτυξη για λίγους και φτώχεια για πολλούς» και δεν πρόκειται να το αλλάξει.

Για ακόμη μια φορά ο λόγος περνάει στους πολίτες.