Στάση πληρωμών σε δημόσια έργα και προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ έχει κηρύξει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις συμβάσεις και να καθίσταται πλέον ορατός ο κίνδυνος να διακοπούν τα έργα και να λυθούν οι συμβάσεις με κίνδυνο να χαθούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ.
Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα έφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις ούτε δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, εδώ και αρκετό καιρό εργοληπτικές εταιρείες «γκρίνιαζαν» ότι δεν είχαν πληρωθεί για ολοκληρωθέντα έργα και εκτελεσθείσες εργασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των συμβάσεών τους. Απλήρωτες φέρεται επίσης να ήταν και πολλές επιχειρήσεις ενταγμένες σε επιδοτούμενα προγράμματα.
Δεν δίνει εξηγήσεις το Υπουργείο Ανάπτυξης
Έτσι στις αρχές Νοεμβρίου οι σύνδεσμοι εργοληπτών ζήτησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις αιτίες της στάσης πληρωμών, δηλώνοντας ότι «επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους», χωρίς όμως να λάβουν επίσημη απάντηση. Ανεπίσημα μόνο τους καθησύχασαν ότι οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2022, όμως το πρόβλημα δείχνει να χρονίζει, να επεκτείνεται σε περισσότερες περιφέρειες και να αφορά όλο και περισσότερες κατηγορίες δημόσιων έργων.
Καμπανάκια για επιχειρήσεις και επενδυτικά κονδύλια
Κατά συνέπεια, ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο, χτύπησε καμπανάκι για τους κινδύνους που δημιουργεί στις επιχειρήσεις αυτή η παρατεταμένη στάση πληρωμών. Στην επιστολή του αυτή ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η κατάσταση γίνεται ασφυκτική και οδηγεί «στην εξόντωση υγιών εργοληπτικών επιχειρήσεων, που καλούνται να συνεχίσουν να υλοποιούν έργα χωρίς να πληρώνονται, σε μια περίοδο που γίνονται μεγάλες αυξήσεις τιμών στα υλικά, χωρίς να έχει προσδιορισθεί με ποιόν τρόπο θα αποζημιωθούν γι’ αυτές».
Ανάλογες επιστολές έστειλε στη συνέχεια και η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων, επισημαίνοντας ότι πλέον «είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα έργα σε διακοπή με υπαιτιότητα της αναθέτουσας αρχής και εν συνεχεία να διαλυθούν οι συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν οι φορείς τα κονδύλια ΕΣΠΑ».
Χαρίτσης: ακόμη και τα παλαιά επενδυτικά εργαλεία υπονομεύει η δήθεν φιλοεπενδυτική κυβέρνηση Μητσοτάκη
«Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τη φαιδρότητα του κυβερνητικού αφηγήματος περί ανάπτυξης. Στο ασφυκτικό πλαίσιο που παράγεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας σε ενέργεια, μεταφορές, πρώτες ύλες και είδη πρώτης ανάγκης, η υποτιθέμενη “φιλο-αναπτυξιακή” κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνον αφήνει αναξιοποίητες για την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων κρίσιμες ευκαιρίες, όπως αυτή του Ταμείου Ανάπτυξης αλλά και υπονομεύει τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία», τονίζει από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ που ανέδειξε το θέμα και το έφερε στη Βουλή και συνεχίζει: «Παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα ρευστότητας τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία υλοποιεί κρίσιμα έργα υποδομών, αλλά και σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα βιωσιμότητας», καταλήγει ο Αλέξης Χαρίτσης .