Στάρμερ: Οι τρεις προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία – Σχέδιο εκεχειρίας από Βρετανία – Γαλλία

Στάρμερ: Οι τρεις προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία – Σχέδιο εκεχειρίας από Βρετανία – Γαλλία

«Ένιωσε άβολα» παρακολουθώντας τη διαμάχη στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο BBC ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το επίκεντρο πρέπει να είναι μια «διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία, η οποία, όπως λέει, είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Όταν ρωτήθηκε για την αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, απάντησε ότι  «κανείς δεν θέλει να το δει αυτό» και είπε ότι μίλησε με τον Τραμπ και τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο μετά την έντονη διαμάχη τους.

Δεν θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι ο σκοπός ήταν να «γεφυρωθούν» οι εντάσεις για να επιστρέψουν όλοι στο «κεντρικό επίδικο» της υποστήριξης της Ουκρανίας για «σταμάτημα των μαχών» μακροπρόθεσμα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον αμερικανό πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οδήγησαν σε συμφωνία ότι η Βρετανία – μαζί με τη Γαλλία και “πιθανώς ένα ή δύο άλλα κράτη” – θα συνεργαστούν με την Ουκρανία σε ένα “σχέδιο για να σταματήσει ο πόλεμος και στη συνέχεια θα συζητήσουμε αυτό το σχέδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

«Νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Στάρμετ στη Laura Kuenssberg του BBC.

Ο Στάρμερ δεν «εμπιστεύεται» τον Πούτιν

Ο Στάρμερ υπογράμμισε ότι δεν «εμπιστεύεται» τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα «ερχόταν ξανά» αν του δοθεί η ευκαιρία. Εξ ου και η κρίσιμη ανάγκη για «εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Στάρμερ πρόσθεσε ότι αντίθετα εμπιστεύεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ρωτήθηκε στη συνέντευξη στο BBC εάν ο Ζελένσκι «έκανε κάτι λάθος» και ο Στάρμερ είπε ότι δεν το έκανε, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος υπηρέτησε γενναία τη χώρα του ως ηγέτης εν καιρώ πολέμου από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Στάρμερ τόνισε ότι αυτή είναι μια πραγματική «εύθραυστη στιγμή» στην Ευρώπη.

Ο Στάρμερ είπε ότι πιστεύει πως ο Τραμπ θέλει να δει μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία παρά τη ρητορική και τη στάση του απέναντι στον Ζελένσκι. «Όλοι συμφωνούν με αυτό, εκτός από τον Πούτιν», είπε στο BBC. Με τον όρο «διαρκής ειρήνη», ο Στάρμερ εννοεί την «υποστήριξη των ΗΠΑ», μαζί με «εγγυήσεις ασφαλείας» που παρέχονται από ευρωπαϊκές χώρες και μια «ισχυρή Ουκρανία» εξοπλισμένη με αμυντικές ικανότητες για να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή.

Η εγγύηση ασφαλείας από τους Αμερικανούς είναι αντικείμενο «έντονης» συζήτησης, είπε ο Στάρμερ.

Και εξήγησε: «Για μένα, οι συνιστώσες μιας διαρκούς ειρήνης είναι μια ισχυρή Ουκρανία για να πολεμήσει, εάν χρειαστεί, για να είναι σε θέση ισχύος. να διαπραγματευτούμε ένα ευρωπαϊκό στοιχείο για τις εγγυήσεις ασφάλειας, και γι’ αυτό έχω προσανατολιστεί προς το μέλλον σχετικά με το τι θα κάναμε· και υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι το πακέτο, και τα τρία μέρη πρέπει να είναι στη θέση τους, και αυτό είναι που εργάζομαι σκληρά για να συγκεντρώσω.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης άμυνας και ασφάλειας του Guardian, Dan Sabbagh, ο Στάρμερ αναγνωρίζει ότι ο Τραμπ δεν έχει δεσμευτεί για μια εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ για μια ευρωπαϊκή δύναμη στην Ουκρανία, αλλά λέει ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν τις συνομιλίες για αυτό.

Διαβάστε επίσης

Δεν γυρίζει πίσω… – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

O Ζελένσκι στο Λονδίνο: Ο Στάρμερ επανέλαβε την στήριξή του στην Ουκρανία – Αποκαλύψεις για το πρωτοφανές θερμό επεισόδιο με τον Τραμπ

Μαρία Καρυστιανού στη Liberation: Έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο ελληνικό δικαστικό σύστημα

Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και το 2024 – Στη στέγαση το 35% του εισοδήματος

Καιρός: Αλλάζει και πάλι το σκηνικό – Πού θα βρέχει την Κυριακή

Documento Newsletter