Σταρ αντί ηχηρών εκπλήξεων στο 72ο Φεστιβάλ Καννών

Σταρ αντί ηχηρών εκπλήξεων στο 72ο Φεστιβάλ Καννών

Στην 72η κινηματογραφική συνάντηση των Καννών οι εκπλήξεις απουσιάζουν (όπως και οι παραγωγές του Netflix) και για να καλυφτεί το κενό επιστρατεύονται κάποια μεγάλα ονόματα που δημιουργούν αντιφατικά συναισθήματα.

Ενας από τους βασικούς ρόλους κάθε κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι να ανακαλύπτει τα νέα ταλέντα. Το Φεστιβάλ Καννών έχει συνδεθεί με την αποκάλυψη σπουδαίων δημιουργών που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του σινεμά. Η λίστα είναι μεγάλη και χάνεται στο πέρασμα των χρόνων (από τον Κάρολ Ριντ και τον Τζουζέπε Τορνατόρε μέχρι τον Λαρς φον Τρίερ και τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, οι δημιουργοί που αναδείχτηκαν μέσω των διαγωνιστικών τμημάτων του φεστιβάλ είναι αμέτρητοι), ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε πρωτοκλασάτος σκηνοθέτης επιδιώκει να συνδέσει την αρχική παρουσίαση της εκάστοτε νέας ταινίας του με την επίσημη πρεμιέρα των Καννών.

Τα βλέμματα στον Κουέντιν

Το τελευταίο μεγάλο όνομα που ανέδειξαν οι Κάννες είναι ο Λάζλο Νέμες: το ντεμπούτο του Ούγγρου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία το 2015 στην Κρουαζέτ και ο «Γιος του Σαούλ» έφυγε με το Μέγα Βραβείο της επιτροπής, αντί του Φοίνικα που κατέληξε στο «Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα» του Ζακ Οντιάρ.

Στο φετινό φεστιβάλ, στο οποίο και πάλι ο Τιερί Φρεμό φέρει την ευθύνη του καλλιτεχνικού διευθυντή (με πρόεδρο του φεστιβάλ τον Πιερ Λεσκίρ), η αίσθηση deja vu είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας. Οι Τζάρμους, Αλμοδόβαρ, αδερφοί Νταρντέν, Μπελόκιο, Λόουτς, Μάλικ, Σουλεϊμάν, Ντολάν είναι παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ. Τα φρέσκα ονόματα (η Γαλλίδα Ζιστίν Τριέρ με το «Sibyl», ο επίσης Γάλλος πρωτοεμφανιζόμενος Λατζ Λι με το «Les miserables» κ.ά.) είναι σαφώς λιγότερα, ενώ στο πιο ενδιάμεσο στάδιο συναντάμε τις παρουσίες του Αμερικανού Αϊρα Σανκς, της Αυστριακής Τζέσικα Χάουσνερ και της Γαλλίδας Σελίν Σιαμά η οποία πριν από πέντε χρόνια μας είχε σαγηνεύσει με τα υπέροχα «Κορίτσια» της που χόρευαν και τραγουδούσαν στους ρυθμούς του «Shine bright like a diamond» της Rihanna.

Ομως το μεγάλο γεγονός και η ταινία που θα κλέψει την παράσταση φέτος στις Κάννες δεν είναι άλλη από το νέο φιλμ του Ταραντίνο, που μπήκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στο διαγωνιστικό, καθώς ο Αμερικανός μόνταρε μανιωδώς για να προλάβει τις προθεσμίες του φεστιβάλ. Τελικά ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα για το «Pulp fiction» τα κατάφερε και το «Once upon a time in Hollywood» είναι έτοιμο. Η ένατη ταινία του μας ταξιδεύει στο Λος Αντζελες το καλοκαίρι του 1969, όταν η διεστραμμένη «οικογένεια» δολοφόνων του Τσαρλς Μάνσον σκότωσε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους και την έγκυο Σάρον Τέιτ, ηθοποιό και σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι. Το σενάριο δεν ασχολείται μόνο με τα αιματηρά γεγονότα εκείνης της περιόδου αλλά και με το πώς μέσω αυτών άλλαξαν οι μηχανισμοί και οι αντιλήψεις της βιομηχανίας του θεάματος. Στο καστ οι Λεονάρντο ντι Κάπριο, Μπραντ Πιτ, Αλ Πατσίνο, Μάργκο Ρόμπι, Τιμ Ροθ και Κερτ Ράσελ. Εννοείται πως η παρουσία έστω κάποιων εξ αυτών στην Κρουαζέτ θα προκαλέσει φρενίτιδα στο κόκκινο χαλί και στους κρεμασμένους από τους φοίνικες σινεφίλ.

Ο Αλέν που ξεσηκώνει

Στα αξιοσημείωτα της φετινής γιορτής αξίζει να αναφέρουμε τη βράβευση του Αλέν Ντελόν με ειδικό τιμητικό Χρυσό Φοίνικα –κίνηση που ξεσήκωσε μια σχετική θύελλα στο διαδίκτυο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της λόγω των ομοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν ο Γάλλος σταρ–, την παρουσία της ηθοποιού Αριάν Λαμπέντ που θα διαγωνιστεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών με την πρώτη της μικρού μήκους ταινία (έχει τίτλο «Olla» και πρωταγωνίστρια τη Ρομάνα Λόμπατς) και τη συσχέτιση του φετινού φεστιβάλ με εκείνο που ακυρώθηκε επειδή η Γαλλία ετοιμαζόταν για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με κάποιες ειδικές εκδηλώσεις να θίγουν και να παρουσιάζουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την ανοικοδόμηση της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου μετά τον πόλεμο.

Φυσικά πρέπει να σταθούμε στην επίσημη αφίσα του 72ου φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένη στην πρόσφατα αποθανούσα Ανιές Βαρντά.

21 ταινίες θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα

13 σκηνοθέτιδες συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα

12 μέρες διαρκεί το φεστιβάλ (14-25 Μαΐου)

2 Ελληνες σκηνοθέτες-μέλη σε κριτικές επιτροπές: ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Πάνος Κούτρας

11 ταινίες μικρού μήκους διαγωνίζονται για τον «μικρό» Χρυσό Φοίνικα (μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Κεκκάτος με το «Η σιγή των ψαριών όταν πεθάνουν»)

Documento Newsletter