Με το αίτημα έκδοσης ευρωομολόγου για αμοιβαιοποίηση των βαρών να βρίσκεται ουσιαστικά στις ευρω-καλένδες, ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για τις θέσεις της χώρας εν όψει του σημερινού Eurogroup, λέγοντας ανοικτά ότι έρχεται βαθιά ύφεση για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να υποστήριξε ότι θα διεκδικήσει την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιόγραφου, όμως, δεν άφησε κανένα περιθώριο περί μη συμβιβασμού της Ελλάδας με την εμμονή των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά για «λύση» πιστοληπτικής γραμμής αρκεί η χρηματοδότηση να είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της έκτακτης συνθήκης και χωρίς αυτή να συνδέεται με μακροοικονομικά στοιχεία.
«Θέση της χώρας είναι να υπάρξει ευελιξία και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, σχετιζόμενες αποκλειστικά με το εξωγενές και συμμετρικό σοκ στην οικονομία» είπε, έχοντας νωρίτερα επισημάνει ότι έχει εν πολλοίς συμφωνηθεί το μείγμα μέτρων ύψους άνω των 500 δις που θα διοχετευτούν από την Κομισιόν, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη των υγειονομικών συστημάτων, των επιχειρήσεων και της εργασίας αντίστοιχα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν αυτές τις πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις. «Χρειάζονται περισσότερες αποφάσεις από το Eurogroup που θα συνδυαστούν με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ, οι οποίες προσθέτουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» σημείωσε στη δευτερολογία του.
Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί όλα τα «όπλα» ρευστότητας με τρόπο εμπροσθοβαρή για να μειώσει τις συνέπειες της επερχόμενης κρίσης, ο υπουργός επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό παράδειγμα, λέγοντας ότι «όλη η Ευρώπη παίρνει σπαστά μέτρα γιατί δεν ξέρει την έκταση του προβλήματος». Αιτιολόγησε δε την στρατηγική αυτή με βάση το σκεπτικό ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει ο «πόλεμος» εναντίον του ιού.
Παραδέχτηκε, επίσης, ότι το 2020 θα έχουμε «σημαντική, βαριά ύφεση στην Ελλάδα», ενώ οι εκτιμήσεις της Κομισιόν στο τελευταίο Eurogroup κάνουν λόγο για ύφεση στην Ευρώπη από 5 έως 10% χωρίς «κανείς να μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις».
«Θα ήταν ασύλληπτη ανευθυνότητα να μην θέσουμε βέτο»
Στη διαδικασία τοποθετήθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, κρίνοντας κομβικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ τη σημερινή σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Το παιχνίδι του ευρωομόλογου πουλήθηκε ήδη» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ενδώσει, αφού η διαφωνία του με τον Ολλανδό ομόλογό του έγκειται πλέον στο αν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα από τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της λύσης του ευρωομολόγου, διαπιστώνοντας ότι «είναι αναδιάρθρωση χρέους το ευρωομόλογο», καθώς θα αναχθεί το εθνικό σε ευρωπαϊκό χρέος έτσι ώστε διαχρονικά να συρρικνωθεί. Παρότρυνε δε τον υπουργό Οικονομικών να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που η λύση του ευρωομολόγου απορριφθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα ήταν ασύλληπτη ανευθυνότητα». Μάλιστα, πρότεινε να υιοθετηθεί η φόρμουλα που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής. «Έχουν δίκιο Γερμανία και Ολλανδία όταν λένε ότι δεν υπάρχει Ομοσπονδιακό ΥΠΟΙΚ για να εκδώσει ομόλογο. Όμως, η ΕΚΤ δικαιούται να εκδώσει ομόλογο -όπως κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής- ύψους 1 τρις ευρώ να το εγγυηθεί μόνο ΕΕ και να έχει διάρκεια 30 ετών» συνέστησε, συμπληρώνοντας ότι εντός των 30 επόμενων ετών θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός Ομοσπονδιακού ΥΠΟΙΚ. Πάντως, ο Χρ. Σταϊκούρας απέρριψε την πρόταση του γραμματέα του ΜΕΡΑ25 για άσκηση βέτο, λέγοντας ότι προτιμά να μείνει μακριά από λογικές δημιουργικής ασάφειας.
Επιπλέον, ο Γ. Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «παγώσει» το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κρατικού σχήματος που θα κληθεί να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας. «Τι θα σας κάνουν αν καταργήσετε τον “Ηρακλή”; Θα σας διώξουν από το ευρώ; Θα σας κλείσουν τις τράπεζες; Επιλέγετε να δώσετε άλλα 12 εκατ από τον ESM στα ¨αρπαχτικά¨ ταμεία…» είπε και παρότρυνε τον Χρ. Σταϊκούρα να ηχογραφήσει τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.