Σταδιακή άρση μέτρων στην Πορτογαλία και ανησυχίες

Σταδιακή άρση μέτρων στην Πορτογαλία και ανησυχίες

Καφέ σέρβιραν πρωινό καφέ, νηπιαγωγεία ξανάνοιξαν και παιδιά με μάσκες πήγαν πίσω στο σχολείο για πρώτη φορά έπειτα από μήνες καθώς η Πορτογαλία εισήλθε σήμερα, Δευτέρα, στη δεύτερη φάση της εξόδου της από το lockdown.

Ωστόσο πληθώρα κανονισμών προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού –από τις βάρδιες στις σχολικές αίθουσες έως τον μειωμένο αριθμό των πελατών στα εστιατόρια– δείχνουν πως η ζωή απέχει ακόμη μακράν του κανονικού.

Μόνο οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου επέστρεψαν με φυσική παρουσία στα θρανία, σχηματίζοντας ουρά έξω από τις πόρτες των σχολείων για ελέγχους θερμοκρασίας προτού μπουν μέσα.

«Αυτά τα μέτρα ασφαλείας έχουν νόημα. Πρέπει να τα έχουμε γιατί χρειάζεται να υπάρχουν τάξεις με φυσική παρουσία προκειμένου να προετοιμαστούμε για τις εξετάσεις», δήλωσε ο Μπερνάντο Κρουζ, 17 ετών, καθώς περίμενε για να μπει στο λύκειο Dom Pedro V στη Λισαβόνα όπου προσωπικό με μάσκες και γάντια διένειμε προστατευτικό εξοπλισμό προσώπου στους μαθητές που είχαν ξεχάσει τον δικό τους.

«Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω στο σχολείο… είμαστε συνηθισμένοι στο να καταλαβαίνουμε τα βλέμματα, τις εκφράσεις», πρόσθεσε η καθηγήτρια Μαθηματικών Ντούλσε Σούσα στο ίδιο σχολείο. «Ελπίζω ότι κάτι έμαθαν διαδικτυακά αλλά τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δάσκαλο».

Ενθαρρυμένη από την επιβράδυνση των κρουσμάτων –ο αριθμός τους φθάνει τώρα τα 29.036 με 1.218 θανάτους– η κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή πως η χώρα είναι έτοιμη για τη δεύτερη φάση του σχεδίου εξόδου της. Αυτό σήμαινε την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, καταστημάτων εμβαδού έως 400 τετραγωνικών μέτρων, σχολείων, εστιατορίων, μουσείων και αιθουσών τέχνης.

Τα εστιατόρια αμφέβαλλαν αν θα μπορούν να επιβιώσουν για πολύ, δεδομένων των αυστηρών περιορισμών στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών — και της χαμηλής ζήτησης.

«Επιτρέπεται να δουλέψουμε μόνο στο ένα τρίτο της δυναμικότητάς μας, και μπορεί να μην το φθάσουμε ούτε κι αυτό, χωρίς τουρίστες εδώ γύρω», δήλωσε ο Ντιόγο Σίλβα, σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο με πορτογαλική κουζίνα στη Λισαβόνα.

«Θα βάλουμε τα δυνατά μας, αλλά δεν φαίνεται καλό», είπε, καθώς στεκόταν στην πόρτα φορώντας τη μάσκα του ενώ συνάδελφοί του μετακινούσαν τραπέζια στο μονόχωρο εστιατόριο που επιτρέπεται να εξυπηρετεί έως οκτώ πελάτες κάθε φορά.

Μία στις εκατό επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έχει κλείσει από την έναρξη της πανδημίας, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την περασμένη εβδομάδα, ενώ 1,3 εκατομμύρια από τα 4,9 εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν στη διάρκεια του lockdown.

Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,9% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ανέφερε την Παρασκευή το INE, με τη μείωση να οφείλεται εν πολλοίς στη δραστική πτώση του τουρισμού.

«Και βέβαια θέλουμε να ανοίξουμε. Αλλά περιμένουμε πολύ χαμηλότερα έσοδα με ουσιαστικά το ίδιο κόστος», δήλωσε στο Reuters η Άνα Τζασίντο, διευθύντρια εστιατορίου και επικεφαλής της ένωσης ξενοδοχείων AHRESP.

«Ανησυχούμε ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα στην τράπεζα στο τέλος του μηνός», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter