Στα χνάρια της Γερμανίας η Γαλλία: «Όχι» σε μετανάστες από την Ιταλία

Στα χνάρια της Γερμανίας η Γαλλία: «Όχι» σε μετανάστες από την Ιταλία

Στα ίχνη του Βερολίνου κινείται και το Παρίσι, αφού αυτή τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν παραδέχθηκε ότι η Γαλλία δεν θα δεχθεί μετανάστες από την Ιταλία. Ο Νταρμανέν ταξίδεψε στη Ρώμη αυτή τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου), ενώ το νησί της Λαμπεντούζα αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή μεταναστών. «Δεν μπορεί να δοθεί μήνυμα στους ανθρώπους που έρχονται στο έδαφός μας ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι ό,τι κι αν συμβεί», δήλωσε ο Νταρμανέν, ο οποίος είπε ότι ήθελε να φέρει ένα μήνυμα «σταθερότητας» στη Ρώμη, όπου συνάντησε τον Ιταλό ομόλογό του Νίκολα Πιαντεντόζι το απόγευμα της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί μετανάστες από την Ιταλία.

Ο Πιαντεντόζι ανέφερε ότι «η Γαλλία […] θα βοηθήσει την Ιταλία να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα», στο Europe 1 και στο CNews το πρωί της Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά με τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να υποδεχθεί ορισμένους από τους μετανάστες, όπως ζήτησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέφθηκε το ιταλικό νησί την Κυριακή (17 Σεπτεμβρίου), είπε ότι «η Γαλλία δεν πρόκειται να το κάνει».

Ο Νταρμανέν θεωρεί ότι «πρέπει να εφαρμόζουμε ευρωπαϊκούς κανόνες». Επομένως, «πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως να εξετάσουμε αμέσως τα αιτήματα ασύλου». Τα αιτήματα για άσυλο –σύμφωνα με τον δεξιό γάλλο πολιτικό- πρέπει να υποβάλλονται στα σύνορα: όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο «πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στις χώρες καταγωγής τους», πρόσθεσε. Αυτό θα ίσχυε για το «60% [των αφίξεων που] προέρχονται από χώρες όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Γουινέα, η Γκάμπια», όπου «δεν υπάρχει κανένα ανθρωπιστικό ζήτημα» και ως εκ τούτου, εκτιμά ο γάλλος υπουργός, πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους.

Αλλά, «αν υπάρχουν αιτούντες άσυλο που δικαιούνται άσυλο, που διώκονται για πολιτικούς λόγους, προφανώς, είναι πρόσφυγες. Και σε αυτή την περίπτωση, η Γαλλία […], όπως έκανε πάντα, μπορεί να υποδεχθεί τους ανθρώπους», είπε ο Νταρμανέν. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, να εξετάσουμε αμέσως τα αιτήματα ασύλου», επανέλαβε ο υπουργός.

Η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, έφτασαν περίπου 8.500 άτομα με 199 σκάφη στη Λαμπεντούζα. Αντιμέτωπος με την ένταση που δημιουργεί αυτή η κατάσταση όσον αφορά την υποδοχή των μεταναστών, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε, την Κυριακή από τη Λαμπεντούζα, μια δέσμη 10 μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης.

Documento Newsletter