Στα τηλεοπτικά… γήπεδα το ΚΙΝΑΛ αναστενάζει – Ναυάγιο για debate

Στα τηλεοπτικά… γήπεδα το ΚΙΝΑΛ αναστενάζει – Ναυάγιο για debate

Τα …τηλε-ορατικά πλατό είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Οδηγήθηκαν σε ναυάγιο οι τηλεμαχίες και με τους έξι υποψηφίους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο debate με πέντε (χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου).  Μετά την αντιπαράθεση στη Βουλή, λόγω της διαφοροποίησης του Ανδρέα Λοβέρδου από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ακολούθησε η αδυναμία συγκερασμού των διαφορετικών προτάσεων για τον τρόπο διεξαγωγής των debate, με σθεναρή την απαίτηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου  να γίνουν τα debate  υπό την αιγίδα της εκλογικής επιτροπής.  Η  επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) υπό τον Θόδωρο Καπετανάκη εκτίμησε και σε νέα πολύωρη συνεδρίασή της, το βράδυ της Πέμπτης (11.11.2021) –όπως είχε γίνει και σε προηγούμενη -ότι είναι αναρμόδια για το ζήτημα των τηλεμαχιών. Δεν ευοδώθηκαν  οι όποιες προσπάθειες έγιναν κυρίως από τους εκπροσώπους των πέντε υποψηφίων –Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης-, για συγκλίσεις στις προτάσεις τους. Παρά την  απόφαση  περί αναρμοδιότητας της ΕΔΕΚΑΠ είχε γίνει νωρίτερα προσπάθεια (από τα στελέχη Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Οθωνα), να αποτελέσει  κοινή βάση τα 2+1 debates (δυο ενόψει του α΄εκλογικού γύρου στις 5 Δεκεμβρίου και ένα ενόψει δεύτερου γύρου). Όμως, όπως και στη συνεδρίαση της Πέμπτης (11.11.2021) δεν εκάμφθη η άποψη Παπανδρέου ότι δεν μπορεί να αφεθεί η διεξαγωγή των τηλεμαχιών και ο τρόπος προβολής των θέσεων των υποψηφίων στα κανάλια, χωρίς τις εγγυήσεις ενός κομματικού οργάνου που να θέσει τους κανόνες με βάση τις αρχές της δεοντολογίας και της δημοκρατίας. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν στο Documentonews.gr συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος, με δεδομένο ότι δεν αρνείται την τηλεοπτική παρουσία, αλλά πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, ώστε να μπορεί να γίνει εμφάνιση των υποψηφίων από όπου είναι κατά τη διάρκεια των περιοδειών . Αλλωστε,  ο χρόνος είναι στενός και η ανάγκη επαφής με τον κόσμο ζωτική.

Έτσι, οριστικοποιήθηκε η απόφαση να μην γίνουν debate υπό την αιγίδα της εκλογικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης για  νέα ηγεσία. Και όπως όλα δείχνουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης θα κινηθούν από κοινού ώστε να πραγματοποιηθούν δυο ντιμπέιτ μεταξύ των 5 υποψηφίων (ένα στην ΕΡΤ1 και ένα στην ΕΡΤ3) ενόψει του πρώτου γύρου (και στη συνέχεια ένα στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δυο που θα επικρατήσουν). Ηδη, από το βράδυ της Πέμπτης,  οι εκπρόσωποι του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου  είχαν ετοιμάσει προσχέδιο επιστολής προς την ΕΡΤ και μέχρι το πρωί της Παρασκευής (12.11.2021), ύστερα από συνεννόηση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, υπήρχε η πρόθεση να σταλεί  στους αρμόδιους της κρατικής τηλεόρασης.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση έκανε, o Δημήτρης Ρέππας, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Σχολιάζοντας την όλη υπόθεση με τα debate συνόψισε στα εξής  δέκα σημεία την άποψή του για τις εξελίξεις:

– Όλοι έχουν ορίζοντα τους την «Κυριακή». Ο Γιώργος Παπανδρέου τη «Δευτέρα», που πρέπει να διαχειρισθεί την ηγεσία. Είναι ευθύνη και όχι φόβος.

– Αποδείχθηκε πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποφεύγει τον διάλογο, αντιθέτως με την πρόταση που έκανε.

– Μία κοκορομαχία-reality ίσως έχει τηλεοπτικό ενδιαφέρον, άλλα όχι για το κοινό που ενδιαφέρει τον πρώην πρωθυπουργό, το οποίο αποκαρδιώνεται και απέχει. Επίσης γίνεται χλεύη των αντίπαλων με υλικό αυτό που χρησιμοποιεί ο ένας υποψήφιος εναντίον του άλλου.

– Αντιστροφή ερωτήματος: Γιατί αποφεύγουν τον διάλογο σε βάθος με αναλυτικές θέσεις σε 3-4 debates; Έχουν γνώση των θεμάτων ή απλώς επειδή δεν έχουν, θέλουν προκατασκευασμένα λογύδρια;

– Ας διερωτηθούμε γιατί αυτές οι επιθέσεις; Και πώς αυτοί που επιτίθενται δικαιολογούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 2019; Και μάλιστα όταν τότε κρινόταν ο πρωθυπουργός της χώρας και όχι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης, να υπενθυμίσουμε, δεν αντιπρότεινε θεματικά debates, απλώς αρνήθηκε.

– Είναι σωστό το παράδειγμα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος όπου… μαλλιοτραβήχτηκαν 11 υποψήφιοι και ο απών από τέτοιες διαδικασίες Εμανουέλ Μακρόν, τους υπερκέρασε.

-Το 2017 ήταν ένα debate ίδρυσης του ΚΙΝΑΛ με αρχηγούς κομμάτων και κινήσεων. Tώρα όλοι έχουν από κοινού συμμετάσχει στις ευθύνες του KINΑΛ.

– Το 2017 δεν υπήρχε ούτε Zoom, ούτε κορονοϊός. Όταν λοιπόν οι υποψήφιοι λένε «δεν μπορούμε να διαθέσουμε 3-4 μέρες για debates, η απάντηση είναι: Κάντε κανονικά το πρόγραμμα σας και το βράδυ απ’ οπού κι αν είστε ελάτε σε διάλογο. Η προσλαμβάνουσα των τηλεοπτικών παράθυρων είναι οικεία σε όλους τους υποψήφιους.

– Όπως κι αν αντιδρούν, η αντίδραση τους είναι αναγνώριση του διαφορετικού μεγέθους σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

– Προσοχή: Οι προτάσεις δεν είναι δύο, μία του Γιώργου Παπανδρέου και μία των άλλων υποψηφίων, αλλά κατατέθηκαν 4 διακριτές μεταξύ τους προτάσεις και καθένας επιμένει στη δίκη του.

Ετικέτες

Documento Newsletter