Στα «σκοινιά» η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το ελληνικό Watergate στο «μικροσκόπιο» των New York Times

Στα «σκοινιά» η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το ελληνικό Watergate στο «μικροσκόπιο» των New York Times

Μία ακόμη μελανή σελίδα στον κατάλογο των… «κατορθωμάτων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προστέθηκε με την υπογραφή του δημοσιογραφικού κολοσσού των Times της Νέας Υόρκης, σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η έρευνα των Τζέισον Χόροβιτς και Νίκης Κατσαντώνη «απλώνεται» στην καταγραφή των γεγονότων και των αποκαλύψεων που συντάραξαν την ελληνική πολιτική σκηνή, κινώντας το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών θεσμών και όχι μόνο.

«Το ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί στην Ευρώπη, ενώ οι παρακολουθήσεις εξαπλώνονται», σημειώνεται στον τίτλο του αφιερώματος των Times της Νέας Υόρκης, όπου επιχειρείται η σύνδεση των όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα, με αντίστοιχες καταγγελίες και σκάνδαλα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα ετοιμάζουν οι New York Times για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων – Στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Σήμερα, στην Ελλάδα έχουν φουντώσει πάσης φύσεως συζητήσεις περί εκβιασμών, ελληνικού Watergate, αλλά και ύπαρξης ενός παρακράτους παρακολουθήσεων που χρησιμοποιεί αντίστοιχο λογισμικό, έχοντας πάνω από 15.000 εντολές περί ευρείας ή αποσπασματικής παρακολούθησης, σε ένα κράτος με πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται για να εισχωρεί στις τηλεφωνικές συσκευές επικοινωνίας, αποτελεί πλέον μέρος του ελληνικού λεξιλογίου», αναφέρουν με γλαφυρό τρόπο οι αρθρογράφοι.

Οι Times περιγράφουν τον τρόπο διαχείρισης της όλης κατάστασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την αμερικανική εφημερίδα, έχει «μπει σε λειτουργία damage-control», μέσω της παραίτησης του Παναγιώτη Κοντολέων, του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και των έωλων ισχυρισμών του στο πρόσφατο διάγγελμα για το ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει στην ΕΥΠ που τελεί υπό τον έλεγχό του. Μάλιστα, γίνεται και αντιστοίχιση με παρόμοιες κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν εκείνος βρισκόταν στο «τιμόνι» της χώρας πριν από τρεις δεκαετίες.

«Σκάνδαλο που αντηχεί σε σκοτεινές εποχές»

Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο, υπογραμμίζεται ότι το σκάνδαλο παρακολουθήσεων «φέρνει μνήμες των σκοτεινών εποχών της χούντας στην Ελλάδα», συμβαδίζοντας ωστόσο και με τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Παραδείγματα όπως του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και δεκάδων αξιωματούχων της Ε.Ε, αναφορικά με καταγγελίες παρακολούθησης μέσω του Pegasus, χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν ότι οι «κοριοί» και τα spyware έχουν «απλωθεί» σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκη, κάν’ το όπως ο Νίξον

«Η, κάποτε περήφανη για το κράτος δικαίου και για τα στεγανά στη νομοθετική της λειτουργία, Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σκιά καταγγελιών για κατασκοπία», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι των Times.

Οι έρευνες σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης τα οποία «εισβάλλουν» στα κινητά τηλέφωνα πολιτικών και ανώτατων αξιωματούχων συνεχίζονται, με την πρόεδρο της ειδικής για τα εν λόγω θέματα, Επιτροπής της Ε.Ε, Σόφι ιν΄τ Βελτ να κοινοποιεί στο Twitter ότι η τακτική αυτή ακολουθείται ώστε «να λάβουμε επιτέλους μια πλήρη εικόνα σχετικά με κατασκοπευτικές ενέργειες από κυβερνήσεις».

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Σφυροκόπημα Μητσοτάκη από Ολλανδή ευρωβουλευτή

Η ρητορική περί «εξωτερικών εχθρών» και η στάση της αντιπολίτευσης

Για τους New York Times, η περίπτωση της Ελλάδας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στα ευρωπαϊκά πεπραγμένα, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία που φυσικά επηρεάζει την ατζέντα των Βρυξελλών. «Οι σύμμαχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκάθαρου υποστηρικτή της Ουκρανίας, σημειώνουν ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν αποτελεί μόνο μία σημαντική απειλή στην ελληνική σταθερότητα, αλλά και στον κοινό αγώνα τους απέναντι στη Ρωσία».

Στη συνέχεια υπενθυμίζεται στους αναγνώστες ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Άδωνης Γεωργιάδης έχουν αναφερθεί έμμεσα ή και άμεσα σε προσπάθειες επιβουλής «ξένων δυνάμεων» στην Ελλάδα οι οποίες «εργάζονται για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα». Φιλοξενώντας δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη στο εκτενές αφιέρωμα, υπονοείται μάλιστα ότι πίσω από τέτοιες ενέργειες μπορεί να κρύβεται ο ρωσικός ή ακόμη και ο τουρκικός παράγοντας!

«Αν ήμουν ο κ. Πούτιν, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν αντίθετες στη Ρωσία», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μεν είπε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για τις υποκλοπές, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα στο παρελθόν, συμπληρώνοντας: «εάν το έκαναν στο παρελθόν, γιατί να μην το κάνουν τώρα;».

«Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αποκρούει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η ρητορική της δεν αποτελεί παρά μία συντονισμένη προσπάθεια για να ρίξει στάχτη στα μάτια, σχετικά με το πραγματικό ζήτημα – το ότι πιάστηκε (σ.σ η κυβέρνηση) να παρακολουθεί πολίτες και πολιτικούς αντιπάλους».

Οι περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη

Το εκτενές αφιέρωμα των Times στο «ελληνικό Watergate» καταλήγει με την καταγραφή των εξελίξεων στις υποθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Η αμερικανική εφημερίδα τοποθετεί χρονικά τον τρόπο με τον οποίον οι δύο άνδρες προχώρησαν σε καταγγελίες περί παρακολουθήσεων των συσκευών επικοινωνίας τους, αλλά και το πως η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τα εν λόγω ζητήματα.

Μάλιστα, σημειώνεται στο τέλος του κειμένου ότι ο κ. Ανδρουλάκης, όπως και πολλοί Έλληνες, έχουν πειστεί ότι «ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών»…

Διαβάστε επίσης: Ο Ντογιάκος καλεί Κουκάκη – Τέλλογλου για τη διαρροή και όχι για την ουσία των παρακολουθήσεων

Documento Newsletter