Με στόχο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αποπληρωμής των περίπου 53.000 «κόκκινων» δανείων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ρύθμιση, με επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης του χρέους, σε πάνω από 20 έτη.
Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψουν περισσότερες από 240 μηνιαίες δόσεις, που θα καλούνται οι οφειλέτες να αποπληρώσουν για την οφειλή που έχουν δημιουργήσει. Παράλληλα, σχεδιάζεται «κούρεμα» τυχόν τόκων και προσαυξήσεων, που προέκυψαν λόγω της μη καταβολής των τρεχουσών δόσεων, από τους δανειολήπτες.
Το πρόβλημα με τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ έχει εντοπιστεί σχεδόν από την έναρξη της κρίσης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επιχείρησε να δώσει λύση, προτείνοντας όμως μια ρύθμιση που δεν έγινε αποδεκτή από τα πιστωτικά ιδρύματα, το 2013. Τώρα, μετά από επτά συναπτά έτη κρίσης και ενώ από τους περίπου 73.000 δανειολήπτες που έχουν απομείνει, συνεχίζουν την κανονική καταβολή των μηνιαίων δόσεων μόνο οι 20.000, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σχεδιάζει τον τρόπο που θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Εάν τελικά η νέα πρόταση γίνει αποδεκτή, θα προχωρήσει σχετική νομοθετική διάταξη. Σκοπός είναι να εξοφληθούν, έστω και σε βάθος 20ετίας, ποσά δανείων που υπερβαίνουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία, λόγω πρακτικής αδυναμίας των δανειοληπτών, κινδυνεύουν να χαθούν.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ για αγορά κατοικίας, χορηγήθηκαν σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (π.χ. ανάπηροι, πολύτεκνοι). Η οικονομική κρίση όμως οδήγησε μεγάλη μερίδα αυτών των πολιτών στην φτώχεια, με συνέπεια να απολέσουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων για αποπληρωμή του δανείου τους. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ έχει απορροφήσει τον πρώην ΟΕΚ, από το 2012. Άρα η οποιαδήποτε επαναλειτουργία της διαδικασίας καταβολής δόσεων, θα έχει θετικές επιπτώσεις στα έσοδα του Οργανισμού.