Προ αποφάσεων για επέκταση της βασικής ρύθμισης οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από 12 που είναι σήμερα σε 36 δόσεις plus φτάνοντας ακόμα τις 120 υπό όρους και προϋποθέσεις (π.χ. αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια) και για χρέη μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, βρίσκονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Η ρύθμιση, η οποία θα έρθει μέχρι τέλος του χρόνου θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2017, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετούνται οι οφειλές του τρέχοντος έτους (π.χ. πληρωμή φόρου εισοδήματος ή συνέπεια στη ρύθμιση των 12 δόσεων που ισχύει σήμερα).
Όπως πρώτο έγραψε το Documento την προηγούμενη Κυριακή, ο στόχος της διευκόλυνσης είναι κατ’ αρχήν να μην αλλάξει το πνεύμα των ρυθμίσεων και να επεκταθεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους και όσους τέλος πάντων δεν έχουν πτωχευτική δυνατότητα. Η αύξηση των δόσεων σε λογικά πλαίσια και για μικροποσά είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσαν να απορρίψουν οι θεσμοί υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τον τελευταίο χρόνο στην αποπληρωμή παλαιών υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων εκ μέρους των φορολογουμένων.
Σημειωτέον δε, ότι το 87% των φορολογουμένων κοντά στα 3,6 εκατομμύρια δηλαδή έχουν οφειλές μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ, χρέη που στην πλειοψηφία τους αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, πρόστιμα, ασφαλιστικές εισφορές. Το μέτρο θα αφορά αυτούς που δεν έχουν πτωχευτική δυνατότητα και υπαγωγής στις 120 δόσεις, δηλαδή είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Η πάγια ρύθμιση που ισχύει σήμερα είναι οι 12 δόσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι η οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση, μπορεί να γίνει μετά από έγκριση του αρμοδίου προϊσταμένου της εφορίας επέκταση σε 24 δόσεις. Το μόνο βέβαιο είναι, εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση και δεν κολλήσει στους θεσμούς, είναι ότι από τη στιγμή που οι οφειλέτες ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αφήνοντάς τους, επιτέλους, διαθέσιμο εισόδημα.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι:
– 3.874.933 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 101,5 δισ. ευρώ.
– 3.593.007 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 3,7 δισ. ευρώ δηλαδή ο καθένας κατά μέσο όρο χρωστά 1.031 ευρώ.
– 240.694 φορολογούμενοι χρωστούν από 10.000 έως 100.000 ευρώ δηλαδή συνολικά 6,6 δισ. ευρώ και
– μόλις 41.232 φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 91,2 δισ. ευρώ.
Εφόσον τα συναρμόδια υπουργεία αποφασίσουν τη ρύθμιση και οι θεσμοί συναινέσουν, οι σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται με την κατάθεση και επισήμως του προϋπολογισμού, που παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.