Στα σκαριά βρίσκεται η νέα λίστα φοροφυγάδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και σύμφωνα με πληροφορίες του Documento πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Στην ουσία πρόκειται για επικαιροποίηση της λίστας με εκείνους που χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Ωστόσο η λίστα που δινόταν στη δημοσιότητα τα προηγούμενα χρόνια αφορούσε ως επί το πλείστον εταιρείες και επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην οικονομική ζωή της χώρας αλλά και επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ή έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα η παλιά… Ολυμπιακή. Ο περσινός μακρύς κατάλογος περιλάμβανε ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ στο δημόσιο και καθυστερούν να πληρώσουν πάνω από έναν χρόνο. Είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για 9.332 φυσικά και 14.581 νομικά πρόσωπα.
Η λίστα των υπό έλεγχο
Την ίδια ώρα σε εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με ημερομηνία 1 Απριλίου καθορίζεται το πλαίσιο των ελέγχων που θα διεξαγάγουν οι υπηρεσίες της φέτος και αφορούν «μεγάλα πορτοφόλια» και «λευκά κολάρα», μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, τις ίδιες τις επιχειρήσεις και εύπορους φορολογούμενους. Με προγραμματισμένους συνολικά 200.000 ελέγχους η ΑΑΔΕ στοχεύει σε υποθέσεις των τελευταίων τριών έως πέντε ετών οι οποίες έχουν αφενός μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον, αφετέρου καλύτερες πιθανότητες να εισπραχθούν έσοδα εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις. Με την ίδια απόφαση θα πρέπει οι ελεγκτικές υπηρεσίες να δώσουν έμφαση σε συγκεκριμένες υποθέσεις που προκύπτουν από εκθέσεις ερευνών, υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές φόρου και ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την απόφαση, στους επόμενους μήνες θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της φορολογίας κεφαλαίου. Ειδικότερα και όπως προκύπτει από την απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, το ενδιαφέρον των ελεγκτών θα επικεντρωθεί σε:
1.Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων
2. Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
3. Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.
4. Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος σε δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ καθώς και σε δικαιούχους νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
5. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της απόφασης.
6. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
7. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες και εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
8. Υποθέσεις των εφοριών και της ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
9. Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης και υποθέσεις που αφορούν ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
10. Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
11. Υποθέσεις που εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους επιχειρησιακούς στόχους ελέγχου ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων.
Οι απάτες με τον ΦΠΑ
Σημειώνεται ότι βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα δώσουν έμφαση σε ελέγχους που σχετίζονται με τις απάτες που γίνονται στον ΦΠΑ. Στόχος είναι, όπως άλλωστε έχει γράψει το Documento, ο εντοπισμός εξαφανισμένων εμπόρων με στόχο την άμεση απενεργοποίηση του ενδοκοινοτικού ΑΦΜ τους ώστε να εμποδίζεται η περαιτέρω δράση τους. Κατά το 2019 θα διενεργηθούν τουλάχιστον 120 έρευνες προσανατολισμένες στην απάτη του ΦΠΑ.
Και όχι μόνο αυτό, καθώς με νεότερη εντολή του επικεφαλής της ΑΑΔΕ εντείνονται οι έλεγχοι σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Κι αν το 2019 είναι εκλογική χρονιά (ευρωεκλογές, νομαρχιακές, δημοτικές και εθνικές), η ΑΑΔΕ έχει στόχο τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και τις κατασχέσεις να ανέλθουν στα 7 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ το 2018.